Защо не гласувахме на евроизборите? Недоверие, разочарование...

Ново изследване показва причините
11 юли 2019 19:12,
51
Защо не гласувахме на евроизборите? Недоверие, разочарование...
Снимка: Галъп

Масово разочарование на българина от политически партии и политиците като цяло. Това показват резултатите от социологическо проучаване на "Галъп" и БНТ по въпроса защо не гласуваха българите на европейските избори.

Страната ни направи известно изключение от европейската тенденция за висока активност на отминалите европейски избори. Гражданите на нашите съюзници в ЕС бяха доста активни и успяха да направят големите промени в бъдещият Европейски парламент.

Изследователите коментират, че са се опитали да накарат негласувалите да назоват една, основна, конкретна причина за своето решение. 28% от тях обаче са се затруднили със задачата.

"Явно става дума за тотална отчужденост от политическия процес", анализират от Галъп.

Още по темата

Иначе онези, които успяват да назоват причина, най-често казват неща, които свидетелстват за недоверие в политическата прослойка като цяло – разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни отговори от типа „всички са еднакви“.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Изпъква и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент. В част от случаите се споделят здравословни проблеми и др.

5% не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите. 2% заявяват открито, че за тях този точно тип избори не са важни.
 
Сред по-възрастните хора изпъква здравословното състояние, сред най-младите пък – още по-сериозен е делът на онези, които се затрудняват въобще да назоват причина. Сред активните възрасти личи, че е имало повече други ангажименти и липса на интерес към наличните опции за гласуване.

"Ако трябва да се обобщи: негласувалите у нас не са намерили достатъчно варианти, които да подкрепят. Това може би се дължи на факта, че за пръв път от много време насам в тези избори нямаше ярки нови формации. А търсене за такива имаше – личи си по гласовете за малки, алтернативни, независими или откровено екзотични кандидати", изтъкват експертите.

Накрая обаче те припомнят, че каквито и нови опции да има обаче, това не отменя сериозното недоверие към политическата прослойка.

"Дори и част от отговорите тук да не са докрай искрени, именно негодуванието срещу елита проличава ясно", обобщават от социологическата агенция "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако от изборите зависеше нещо, щаха да ги забранят." Не съм го казал аз. Казал го е Марк Твен, а той не е бил *** и може да се вярва на мъдростта му.Мислите ли, че ако гласувате или ако не гласувате, можете да промените нещо ? Ако мислите така, значи се лъжете сериозно. Всичко е нагласено по един или друг начин. "Избират" се такива, каквито са угодни някоя "велика сила". ПАри се харчат яко и срещу това не се рита.Нещата се променят не с избори, а с РЕВОЛЮЦИЯ!Останалото е ***!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избори, демокрация, раздори, политически игрички, всеки дърпа своята черга, всеки иска да се наложи, разединение и озлобление. Демокрацията е най-порочната система.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като гласуваш, що. Все едно някой ще спре да краде там в Брюксел или тука в България. Едно и също, само че там поне с мярка, а тука пълнят докато им се скине джоба.
15
0
 
12
 
! Отговори
за какво избори? преди 4 години
В Китай никой не гласува защото там няма демокрация и не се провеждат никакви избори. Китай се управлява авторитарно от една единствена партия. За 30 години от бедна страна Китай се превърна в световна икономика номер 1, средно 6-7 % годишен икономически растеж срещу 2-3% на запад. 2022 година в Китай няма да има бедност а с тези темпове 2030 година ще живеят на стандарта на Германия и Швейцария.
14
9
 
5
 
! Отговори
fake news преди 4 години
като не гласувате, 200 хора ще правят избора за вас.не го ли разбирате? не им пука дали 1 или 1000000 са гласували. така че тези "протести" са само за ваша сметка.99% *** И в това блато
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кметовете на БСП чесни и неподкупни ли са, или?
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да излезе от ЕС и НАТО и да се ориентира към Русия и Евразийския икономически съюз.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаНа ГЕРБ кметовете сички са продажни и корумпирани.
10
2
 
17
 
! Отговори
истина е преди 4 години
И ДА ГЛАСУВАШ ,ПАК БОКОВИСТКАТА МАФИЯ ПИЧЕЛИ !!
9
4
 
23
 
! Отговори
www преди 4 години
ЗАЩО ДА ГЛАСУВАМ СЛЕД КАТО НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА КАК ЖИВЕЕ ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН СЪС ЗАПЛАТА ОТ 600 ЛВ....
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма е перфектния строй за нас ама късно ще ви дойде акъла ! То ше се върне на децата и внуците ви
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1"На Бойко Борисов ще кажа,че ако направи минималната заплата като на депутат 3000 4000 лв поне всички българ ще му гласуваме"Няма да стане, парите трябват за американски самолети. За инвестиции, заплати, пенсии, здравеопазване, образование не стигат.
6
1
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Нормално. Никой не иска да го управляват варвари, нали
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не гласувах, щото няма за кого. Не виждам нито една партия, която да припозная като моя и в която да имам доверие. А за хора, които смятам за негодници, няма да гласувам.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Активността ще намалява докато останат да си гласуват само тия дето се събират в големите зали и слушат ББ как им говори накрая и те ще спрат да гласуват
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не правят и затова хората се отказаха. 16 яничаре на ЕС работят не за България а за чужди интереси,
2
6
 
10
 
! Отговори
WTF???? преди 4 години
*** Умното е разочарован от политиците, затова не отива да гласува и Калинките на ГЕРБ + купените гласове от гетата преизбират Мафията. Толкова *** народ не е съществувал на планетата Земя. Ние просто сме обречени, защото не 80%, а 95% от БГ-тата са тотални лузъри и нямат 10 грама мозък в празните кухи Тикви!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бойко Борисов ще кажа,че ако направи минималната заплата като на депутат 3000 4000 лв поне всички българ ще му гласуваме и ако направи пенсиите като в Румъния и Гърция иначе няма да види и един глас