Бизнес vs. Синдикати: Трябва ли богатите да плащат повече?

Ивайло Пенчев нарече предложението "дълбоко неморално"
12 юли 2019 15:39, Йордан Бързаков
47
Бизнес vs. Синдикати: Трябва ли богатите да плащат повече?
Снимка: Facebook

Преди дни синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозни промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство". Според тях по-заможните от нас трябва да плащат повече данъци, за да компенсират най-бедните. Синдикатът предлага и доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка, а десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната.

Днес в ефира на bTV мнения по въпроса сблъскаха бизнесменът, собственик на "Walltopia", Ивайло Пенчев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", е категоричното мнение на Пенчев.

Още по темата

Според синдикалистката обаче, това е нормалната реакция на хората с повече пари.

"Това е нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, това е лошо и просто пиар", контрира бизнесменът тя.

Според нея, в предложенията на синдикатите не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", допълни Григорова.

Според Ивайло Пенчев обаче, хората, които консумират данъците, са основно държавни служители и други организации, които не създават никаква стойност.

"В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са просто платци на данъци", убеден е бизнесменът.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Помня преди 2 месеца
До Анонимен 35 Помниш ли на времето АББА как избягаха от Швеция, заради тези 65 % данък ?Това е ненормално.
45
0
 
1
 
! Отговори
Бизнесменче преди 10 месеца
До Бачкам си легално
Много ясно, че ще се осигурявам на минимума. Защо да не го правя, защо да плащам за некачествена услуга, която няма да ползвам, като мога на половин цена да ползвам много по-качествено частно здравно осигуряване. Освен това не мога да разбера защо аз трябва да пълня гушите на тези ***, които никога през живота си не са работили истинска работа и единственото умение, което са развили е звучният вой "Кой ще ни даде париииии?".
44
1
 
1
 
! Отговори
Експлоататори преди 10 месеца
Експлоататори долни !!! Работодатели крадци !!!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Dev
Въобще не си разбрал това което казва Буров. Българина не иска да плаща за паркинг на общинска земя, не иска да плаща за подръжка на общите части на сградата, за поддръжка на пътищата и т.н., и т.н. Това е имал предвид Буров, ако си чел? Значи аз ще работя по 12 часа и ще плащам по-висока скала за наказание. А този дето не иска да се квалифицира, пуши си цигарите и чака да му свърши работния ден, нищо? Мотивиращо!
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо? Да плащам аз, за да може да има за другите ... ахахахахахахха. Другите, мога и без тях ;)
41
3
 
6
 
! Отговори
Dev преди 10 месеца
“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

- Атанас Буров
40
1
 
8
 
! Отговори
Кой е богатият? преди 10 месеца
Сега един се води, че получава минималната заплата от 540 лева, още 900 лева му дават без да се облагат с осигуровки и ДОД и му остава чисто 1319 лева от получени 1440 лева.
Друг получава 1500 лева, плаща си осигуровките и данъците и му остават чисто 1164 лева. Кой е богатият? Този дето се води на 540 лева или този с 1500 лева? Сега се предлага на този дето укрива осигуровки и данъци, да не му се облага нищо с данък.
39
0
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 10 месеца
Тоя *** ако не знае във всички ЕС страни богатите плащат повече данък....
Ето ви в Великобритания:
Income Tax rates and bands
Band Taxable income Tax rate
Personal Allowance Up to £12,500 0%
Basic rate £12,501 to £50,000 20%
Higher rate £50,001 to £150,000 40%
Additional rate over £150,000 45%
38
0
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 10 месеца
Повишаването на производителността се постига с нови технологии и съвременни машини, но откъде да го знаеш. Сега на дебеловратия му е по-евтино да използва евтин ръчен труд, вместо съвременни технологии. Образно казано по-евтино му е да наем 20 души с лопатите да изкопаят нещо, вместо да свърши работата с багер. Единсвеното решение е труда да дтсна скъп. За това има два начина - високи заплати, кото няма да стане в България или .... сети се сам какво.
37
2
 
9
 
! Отговори
4 преди 10 месеца
Този Пенчев е с основно образование . Защото , ако бе завършил 9-ти клас , от уроците по логика щеше да знае , че аналогията не е аргумент при доказателството /примерът с оценките /. И още , че от неверни предпоставки /насилието / не могат да се правят верни изводи и заключения . За съжаление повечето от "бизнесмените " у нас са на това образователно ниво - с незавършен девети клас !
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 33

Той тоя съм сигурен не знае какво е работа. Иска да се увеличи производителността на труда, все едно не е за сметка на работника ами за сметка на марсианците. Един вид иска един работник да работи много повече (въпреки че си има по закони обем работа) за да взема мизерна заплата за да се увеличала производителността за да се плаща данък-работник. Въобще не ми го побира акъла какви глупости се носят по мрежата.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зависи. Ако сме африканска или индийска държава - не. Богатите прябва да плащат по-малко и дори нищо. Ако сме европейска държава - да, трябва да плащат нормален данък от 45 до 65 процента, както е в развитите държави.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За какво да ви плащат като никаква работа не вършите ? Да харчите повече пари на чужд гръб ли ?
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
"данък работник, примерно по 5000-10000 лева на месец за всеки работник" Супер, и ако имаш 3-ма служители в баничарницата, хоп, баничка 90 лв. за 100 гр., ако няма кой да я купи, затваряш и трима на борсата. Всеки народ си заслужава съдбата. Навремето си мислех, че такива коментари са само от тролове, оказа се, че има такива хора, е как да сме добре като такива могат да гласуват?
32
8
 
7
 
! Отговори
нагъл програмист преди 10 месеца
ако ми вдигнат данъците се регистрирам като ЕТ ,сключвам междуфирмен договор с работодателя и се осигурявам на минимална заплата.

тия социалисти дето искат да ми докопат парите ще ядат мамуля.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
трябва да имам минимум от 1000 лева, който да не се облага с данъци. ОСвен това нека намалят данъчната ставак на 15 процента за всичка вместо да я увеличават, другото е популизъм.
30
1
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 10 месеца
Писна ми от този устат , шумен и нахален "бизнесмен" с неговия непрекъснат стремеж за оригиналност! Съвременен бай Ганьо! Що за съждения, що за мисли? Каква е тази данъчна политика, прокарана в полза на такива като Пенчев-стената -едни от ден-на ден по-богати, а други едва оцеляват и от ден-на ден по-бедни! Никаде го няма това-грижа за първите, а народът да си е.е м..та!
29
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Нашите богати бизнесмени са толкова богати, защото плащат мизерни подаяния на работещите за тях! Ако плащаха в пъти по-нормални заплати, нямаше да са се толкова ояли! 80% от трудещите се, са на МРЗ. Наистина трябва да се въведе необлагаем минимум, а държавата да си взема данъците от богатите!
28
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Ивайло Пенчев нарече предложението "дълбоко неморално".Дълбоко неморално е да си милионер от заобикаляне/нарушаване на законите. Но в Бг това си е норма."сит на гладен не вярва"
27
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо богатите да плащат данъци, а бедните да крият такива? Според коя правна или морална норма? Аз не съм видял на богат да му падат пари от небето. Всичко е работа ьработа и много работа. Отделно инвестиции, заеми, напрежение, фалити и тн.
Защо трябва да плащат повече?