България е прекалено толерантна в политиката си към съседите

Позицията ни трябва да е по-твърдя, смята бившият зам.-външен министър
Обновена: 12 юли 2019 21:31 | 12 юли 2019 21:30,
27

Дни след дипломатическото напрежение между България и Сърбия, породено от изказванията на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на страната ни и премиера, претенции към държавата ни се появиха и от Северна Македония.
Още по темата

България - лидер на Балканите! А сръбските политици да си мерят думите!

Министър-председателят на Северна Македония - Зоран Заев реагира остро на изказване на Бойко Борисов, в което премиерът на България нарича Стево Пендаровски "северномакедонски политик", защото определението противоречало на Преспанското споразумение.

"Става въпрос за един лапсус на премиера, за който самият господин Заев каза, че и те правят такива грешки, тъй като тепърва свикват с новото си име. Този разговор можеше по дипломатически път да бъде разрешен", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че и в случая с Ивица Дачич, и в този със Зоран Заев, има преекспониране на казусите и търсене на вътрешнополитически дивиденти.

"България има прекалено толерантна политика и отстъпчива позиция към своите съседи и с това се злоупотребява. Смятам, че трябва да имаме по-твърда позиция", заяви бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тази политика трябва да претърпи промян
а, защото ако Северна Македония и Сърбия си позволяват да дават напъствия за поведението на премиера още сега, ще се опитват да хитруват още повече, ако станат членки на ЕС.

Според него България е била използвана за нагнетяване на конфликта между Косово и Сърбия.

"Ние сме прекалено отстъпчиви. Искаме да има мир и разбирателство на Балканите. Това е абсолютно невъзможно", категоричен бе бившият зам.-външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 милиарда евро по проект за западните балкани отпуснати от световната банка/банда няма да сме само толерантни, ами ще се навеждаме даже ....
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И едните и другите да ни оставят на мира и да вземат да си берат лайката.