Депутатите запразниха още в петък, НС остана без кворум

БСП и ДПС не се регистрираха, въпреки че бяха в зала
Обновена: 12 юли 2019 09:56 | 12 юли 2019 09:53, Камелия Цветанова
15

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите запразниха още в петък. Въпреки трите опита за регистрация за събиране на нужния кворум от 121 законотворци, шефката на НС Цвета Караянчева не откри заседанието.

Системата отчете, че са се регистрирали 120 народни избраници, а по списък в момента те не са 240, а 239, защото никой още не е заел мястото на починалата наскро Снежана Дукова от ГЕРБ.

От БСП и ДПС не се регистрираха, въпреки че депутатите от двете групи бяха в пленарната зала.

Все пак Караянчева, която така и не откри заседанието, напомни, че днес е важен ден, защото се навършват 28 години от приемането на Конституцията.

"Това е най-дълго прилаганият у нас документ след Търновската Конституция. Той отговори на очакванията на българските граждани да бъде премахната тоталитарната система и да бъдат гарантирани правата и свободите на гражданите“, посочи тя.

В програмата на парламента за днес беше предвидено да се обсъдят промените в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване на местните избори.

На евроизборите един от всеки четирима в секциите с машини се възползва от машините или  общо под 8% от избирателите. А почти половината протоколи са били със сбъркан брой на гласувалите машинно или с неотчетени преференции.

Заради това ГЕРБ инициира промените в Изборния кодекс, а Обединени патриоти ги подкрепи.

Твърдо против отмяната на машинното гласуване се обявиха от БСП.

Според червената шефка Корнелия Нинова отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота.

Впоследствие против отмяната на машинния вот се изказаха и от ДПС.

"Ние от ДПС искаме да няма броене в секционните комисии от човешка ръчичка", обяви позицията на движението Йордан Цонев.

Това са вторите промени в Изборния кодекс за тази година, свързани с машините. На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.

Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
До "умен" преди 4 години
А кога ще наритаме БКП от правителството? Смешна работа - "демократът" борисоф е комунист, а шефката на БСП не е!?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но сме толкова заспал народ ,още преди години д-р Чирков каза : Холандия е богата защото там има 80 депутата с велосипеди а у нас 240 търтеи с мерцедеси ! Това е толкова показателно , тези наглеци си гласуваха закони които за да обслужват само и единствено тяхната лакомия !
10
1
 
7
 
! Отговори
.... преди 4 години
Сефте ..... Хрантутници
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И всеки от тези търтеи получават по около 20-25 хиледарки на месец на нашата обрулена и сиромашка страна. Не са свършили работа и за пет стотинки ,затова България копае дъното а народа мизерства. Но аз съм сигорна че има видов ден и тези наглеци ще бъдат ударени там където най-много ги боли !
8
1
 
8
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Търтеите останаха по-дълго в кошера отколкото е нужно и затова цялата социална система страда.Защо работните пчелички ги търпят повече от 100 години е загадка необяснима , но логичното е те да изчезнат скоро.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ли им стана вече неудобно на тия дебели незнам вече нямам думи БКП трябва да се затрие като партия опасна е .
6
2
 
14
 
! Отговори
teo преди 4 години
Колко е хубаво да си депутат в БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ - когато си искаш тогава ходиш на работа и пак получаваш заплата!!! Попитали радио Ереван кой какъв иска да стане и получили отговор - ДЕПУТАТ В БЪЛГАРИЯ защото не работиш а получаваш ПАК заплата, при такъв ЗАСПАЛ РАБОТОДАТЕЛ - народа!!! БЪЛГАРИНО, ЗАЩО СПИШ, А НЕ УВОЛНИШ ТЕЗИ ТЪРТЕИ ОТ БКП/БСП И ДПС!?!?!?
5
7
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Като изpитaме бсп-дпс от парламента България ще тръгне напред!!!!!!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП и ДПС пак заедно, старата любов ръжда не хваща.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глоби???
2
2
 
12
 
! Отговори
Отишли са преди 4 години
да си нагледат имотите в Халкидики
1
1
 
13
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Аз ако запразня от петък, в понеделник дали ще съм още на работа???