Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи"
14 юли 2019 12:05, Красимир Ангелов
112
Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент у нас доказа, че се крадат гласове. Това мнение изрази омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази неделя" по bTV.

Според нея високият процент на грешки при отчитането на машинния вот не е грешка на технологията, а на изборната администрация.

Още по темата
"Машините показаха, че не се отчитат гласове, подадени от гражданите, че се крадат гласове", каза общественият защитник и показа копия на протоколи от Благоевград, където се виждат много корекции.

Омбудсманът показа и друг документ, според който малка партия няма гласове, като сбор от хартиено и машинно гласуване, но според софтуера на машината четирима граждани са дали своя вот за нея.

"Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора между машинните и секционните. Това е причината да се махнат машините, защото те са свидетел как изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим", заяви още омбудсманът.

По думите на Манолова решението да има 6000 машини за местния вот през есента е било взето преди 4 месеца, а аргументите, че е скъпо и се допускат грешки в протоколите, са били известни още тогава. Според омбудсмана един глас, пуснат през машина е струвал 59 лв., а с хартиена бюлетина  - 0,77 лв.

Манолова посочи, че от ЦИК са издали методическите указания за попълване на протоколите едва 4 дни преди изборите, а по това време обученията на членовете на Районните избирателни комисии са били приключили.

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи", посочи още омбудсманът. По думите й "каузите, зад които стоя и които са важни, са хората“. "Пренебрежението към това, което аз и гражданите говорим, наистина е не просто демотивиращо, то е вбесяващо", добави още Мая Манолова.

Омбудсманът обяви още, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
10
 
! Отговори
Мара преди 4 години
До Баба Ванга речеСестра Галева нито е руса, нито вече е жена... Толкова лъжа, фалш, алчност и злоба има в Костинбродската мутракеса, че може да се сравнява само *** Милиончева, г-жа Лъжа и котилото от уродливи плъхчета като Зарко Дядоубиеца, Симо ***, Свилен бадженака и други.....
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли защо сте бедни?Знаете ли защо все повече млади гора бягат през глава от хубавата ни родина?ЗАЩОТО МНОГО СЕ КРАДЕ!!!
64
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-големи кражби от управлението на ГЕРБ няма в най-новата ни история.
63
7
 
14
 
! Отговори
Мара преди 4 години
Манолова, ти написа Закона за избори при управлението на Орешаро. Защо не заложи машинно гласуване, и не изиска да се предвиди сума в бюджета за закупуване на машини??? Няма разлика между тебе и г-жа Лъжа. Двете бяхте тандем в НС, наричаха ви лайнометките на БСП. Нищо не се е променило, все така само лъжете и крадете - нищо добро не сте направили за България и българите. Сега едната е шеф на БСП поради лакомията на Р.Овч. и Гергов, другата омбудсман, поради онкоболеста и съчувствието на Борисов.
62
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки друг ще е по-добър от самоковската даскалица.Куклата на конци,която играе на общинската борса с нашите пари в полза на ГЕРБ,трябва незабавно да се маха.Доста поразии направи от некадърност и слугинаж.
61
3
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Та тя си е съучастник в изборното законодателство.
60
4
 
11
 
! Отговори
akud преди 4 години
разбира се, че ще се кандидатира за кметица. какво лапане ще направят бсп , ако спечелят, как са изгладнели , пък и сега с тази субсидия от 1 лв. направо са заприличали на пройдохи
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова каза и доказа това,което целият народ го знае-че се манипулират и фалшифицират всички избори.
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая в теб е надеждата.
57
8
 
18
 
! Отговори
Ни Ом ни Будс преди 4 години
Га Мая беше депутатка и трябваше да пише закони, защитаващи хората, тя само зяеше. Сега като омбудсман само се оплаква от законите, че не защитавали хората. Като стане кмет оправданието ще е общинския съвет. Нормалните хора трябва да имат реална преценка за възможностите си.
56
5
 
18
 
! Отговори
Костинбродски аферис преди 4 години
Май че, като имаш доказателства за изборни манипулации дай ги на Цацаров. Вече имаш опит с подобни афери.
55
7
 
9
 
! Отговори
TT преди 4 години
До Баба Ванга речеЗначи другарката Нинова няма никакъв шанс...
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадат гласове без да плащат. Краденето на гласове не е престъпление.
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е толкова хубаво, ,защо не го въведохте с Орешарски като бяхте на власт? Основно в Африка се ползва! Манолова, въпреки аферата Костинброд, която си беше активно мероприятие, Борисов пак ще ви тази, София никога няма да има кмет комунист!
52
7
 
14
 
! Отговори
Костинброд преди 4 години
Тази се подигра и с гражданите и със селяните и пак се бута!Стой си Маьо на яслата,да не ритнеш ведрото со млекото!
51
5
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, изглежда вьi мне не так поняли. Софтуерът за машините, както и за досегашните избори, ще се пише от Информационно обслужване. Собственик - проф. дфмн акад. и прочие Михаил Константинов.Нямам какво да добавя.
50
7
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Когато гласувахте и отпуснахте по 3000лв.за машина за ден ....или 7000000лв.общо казахте че невъзможно.Германците наемат машини за 200евро..А сега ....въх...АЗ ГРАСУВАМ САМО МАШИННО.
49
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bad CompanyАко говорите за Графа в София, то истинската сензация би била откриването на поне две правилно монтирани плочки, друже!
48
13
 
24
 
! Отговори
Баба Ванга рече преди 4 години
Руса жена ке изведе Бугария от блатото
47
22
 
16
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Тази е специалистка по изборните измами и афери !!! Само да се качи един път на файтона процент няма да видите с машините й