Ще работи ли новият модел на здравно осигуряване?

Демонополизацията не се прави така, смята Д-р Димитър Петров
15 юли 2019 12:09,
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове предвижда новият здравноосигурителен модел. Той ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на кръгла маса в НДК.

Частните фондове трябва да са набрали един милион лица, за да стартират. Лицата, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Застрахователните дружества, които искат да работят в основния здравен пакет, ще трябва да се прелицензират в основния здравен модел.

Частните здравни фондове са задължени да записват всички желаещи лица.

Още по темата

При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса.

Според новия модел здравната вноска става осем на сто.

По този повод бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира пред БНР начина, по който здравното министерство прави реформата.

"Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това си е американски модел, само че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен продукт, а със 17", изтъкна той.

Петров, който е поддръжник на демонополизацията на касата, е скептичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете.

"Тези фондове ще изискват отделен лиценз и това е правилно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуги. Имайте предвид и че разходите на фондовете, в сравнение с Касата, са доста по-големи. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисион", обясни тезата си медикът.

Според него, този така наречен "американски модел" е изключително неефективен и никъде в света не се следва за пример“.

"В България има един континент от около 500 000 души, които могат да излязат на частно осигуряване и да ти плащат някаква компенсаторна минимална вноска в Касата, на този етап. С течение на времето това може да стане и повече", убеден е д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
29
 
! Отговори
Мафия мафия мафия преди 4 години
В Германия 83 млн има 1440 болници, Швейцария 10 млн има под 200 болници. БЪЛГАРИЯ 7 МЛН има над 300 като една трета са частни. В Германия планират намалението им до 600! В задачката се пита имаме ли нужда повече от 100 и защо при 2.5 млн работещи са нужни здравни каси? Имаме 28 обст града и 256 обшини като половината са села! По две в областен град в голмите обшини и хеликоптери и линейки. Това е грабеж на Ананиев!
21
0
 
26
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Защо не мога да се сетя,какво стана с частните пенсионни фондове бе?!Ей остарявам и това е!Паметта ми изневерява!!!Въпреки това някак дежявю ми е тая идея със здравните такива....
20
0
 
32
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Страшни времена идват... Ще ходим на нардни лечители
19
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предлагат нещо а пък вие все недоволни , вместо да мрънкате идете на място с вашите предложения и ги представете на министъра , на всички е ясно че сегашния модел на нзок е девета глуха , аман от хейтъри .
18
0
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Тоя кадър не е на БСП, а на ГЕРБ и е вуйчо на другия герберастките крадец Владислав Горанов.
17
1
 
32
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Мутрите завладяха застраховките,пенсиите,сега и здравно осигуряване !!!Мутроландия...
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си направя застраховка Живот, за да ме пази от здравно-осигурителната система! Поне като ме уморят, нещо да остане за децата ми.
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупости! Стига търговия със здравето на хората! Превърнахте ни в ходеща стока и като измрем ще фалирате! Как никъде не се споменава ползата за пациента (не е клиент или купувач), а само се мяткат някакви суми!!!! Нито персонала е платен за труда си, нито болните получават адекватно лечение! Гнусни търгаши!
14
0
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Ще работи колкото и "свободния" енергиен пазар.
13
0
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Последният пирон в ковчега наречен Здравно осигуряване !! Размиване на отговорност между държава и частни мутренски дружества- Както е с Двойното пенсионно осигуряване - накрая дружествата фалират и по закон държавата поема САМО 20% от парите на ограбените граждани!
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забележете, ако фондът фалира, пациентите се връщат обратно в НЗОК без да имат осигуровки там (поне така изглежда), фондът затваря кепенци щастливо, и парите потъват в неизвестен джоб. Супер модел, а?
11
0
 
14
 
! Отговори
Ще работи преди 4 години
Но за кой? Иначе защо ще го правят, някой ще има голяма полза. Разбира се, ще се разбере след много време.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демонополизацията на Здравното осигуряване е гарантиран грабеж на милиарди. Шеф на частен здравен фонд да го е грижа повече за моето здраве, отколкото за за собствената си печалба. Че даже да фалира!? Няма как да стане това в България, с българския матрял. Партия която гласува за това ще бъде изтрита от българския политически живот в рамките на 5-10 години, като дойдат резултатите! Трябва да се подобрява сегашния модел, не да се сменя!
9
2
 
26
 
! Отговори
Паразити преди 4 години
Нищо измислено от юристи и икономисти, не е полезно за здравето, дори да е само организационна промяна.
8
4
 
16
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Този кадър от БКП спуснат с парашут в министерството на болестите е сенилен и крайно некомпетентен - жалка креатура в услуга на алчна клика специализирана в кражби , далавери и корупция . Съучастник , поставено лице , морално и ментално принизена личност с огромно самочувствие основано на неговото безчестие .
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ще проработи, ама на кукуво лято! Аз не помня в последните години нещо да е проработило от раз, без значение кои са на власт! Какъв е извода, ами много просто, избираме си и ни натрисат крадци и некадърници! Този ще го запомня като уйчата на кръглоглавчо с честните сини очи, възпитаника адамов на ПУЦа за селскостопански счетита!
6
7
 
6
 
! Отговори
20 лева на месец преди 4 години
За 20 лева здравна осигуровка на месец ,може ли да се лекувам в Германия или Франция.
5
6
 
19
 
! Отговори
Този модел преди 4 години
ще работи отлично както и досегашния за спасяването на пенсионния фонд от фалит. Все по-малко българи ще доживяват до пенсия.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооо, крадливия вуйчо на бездомните Владиславчо Горанов.Чакайте да работи модела...
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да проработи, то е ясно.............като всичко на територията!