Ще работи ли новият модел на здравно осигуряване?

Демонополизацията не се прави така, смята Д-р Димитър Петров
15 юли 2019 12:09,
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове предвижда новият здравноосигурителен модел. Той ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на кръгла маса в НДК.

Частните фондове трябва да са набрали един милион лица, за да стартират. Лицата, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Застрахователните дружества, които искат да работят в основния здравен пакет, ще трябва да се прелицензират в основния здравен модел.

Частните здравни фондове са задължени да записват всички желаещи лица.

Още по темата

При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса.

Според новия модел здравната вноска става осем на сто.

По този повод бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира пред БНР начина, по който здравното министерство прави реформата.

"Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това си е американски модел, само че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен продукт, а със 17", изтъкна той.

Петров, който е поддръжник на демонополизацията на касата, е скептичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете.

"Тези фондове ще изискват отделен лиценз и това е правилно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуги. Имайте предвид и че разходите на фондовете, в сравнение с Касата, са доста по-големи. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисион", обясни тезата си медикът.

Според него, този така наречен "американски модел" е изключително неефективен и никъде в света не се следва за пример“.

"В България има един континент от около 500 000 души, които могат да излязат на частно осигуряване и да ти плащат някаква компенсаторна минимална вноска в Касата, на този етап. С течение на времето това може да стане и повече", убеден е д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как ДС заработи докато здравеопазването не стане електронно- пациентска информация, електронно заплащане от пациенти за прегледи и процедури и съответно касата плаща електронно на болници и лекари. Данъците в България трябва да са прогресивно разстящи и процент от годишната заплата да се удържа за здравна осигуровка, за лица вземащи високи заплати ако нямат допълнително частна осигуровка да им се налага допълнителен данък към държавната за здравеопазване. Защо отхвърлиха Австралийския моде
41
0
 
5
 
! Отговори
циник преди 4 години
Министеро на болестите , внезапно загуби съвестта си , разболя се от тежко дебелоочие и неконтролируема алчност. Синдром на лицемера . Положителен симптом на хематома - червен , син , зеленикав , жълт . Бояджия от класа , винаги готов да е в полза на майка България и чичко Сорос.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакво Анани неговите шмекери ли ще разиграват целия народ? Край със свободния избор на лечебно заведение и специалист, допащане за всичко и Застрахователно робство. Нещо като Османското робство, същите права ще има пациентът. Посягат на социалната ни свобода.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАФИЯТА ПАК НИ ГО НАХАКА ЧЕТВЪРТИТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!ПО БОЛНИЦИ..ДОКТОРЯ И БЪРЗИ ПОМОЩИ ОТ ДРОМОВЕ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ УРЕДИШ!ДОКОГА ЩЕ ГИ НОСИМ НА ГЪРБА СИ ТИЯ БЕ
38
0
 
5
 
! Отговори
Малеее преди 4 години
Тежко му на Българина по друга схема искат да го ограбят.Тия здравни далавери край нямат.Раздробяват и крадат.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвор за всички чиновници в здравеопазването . Освен кражби и грабежи друго не могат и не искат да направят.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият модел цели да се насочат парите на НЗОК към частните болници. 1. Край със свободния избор на пациента. Всеки частен фонд ще финансира единствено собствените си частни болници.2. Премахва се конкуренцията между лечебните заведения. Общинските и държавните ще фалират, частните ще се размножат, като ще бъдат картелно свързани с частното застрахователно дружество.3. Ограничения за пациента, така че да бъде принуден да доплаща за всичко.4. Пациентът става роб на частните болници и застр-ли
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от сега ви казвам, няма да работи.
34
1
 
12
 
! Отговори
КОКО преди 4 години
НЗОК/не РЗОК/ има нужда от цялостно преструктуриране и съкръщения. Не може да има стотици искащи и събиращи непрекъснато справки за какво ли не от районните каси. Десетки дирекции.....!!!!Много Директори, много нещо! Дадеш справка на един чиновник, на другия ден колегата от другата стая иска същата...! Въобще-имитация на "професионална" заетост и "натовареност". Като отидат да правят проверки в РЗОК, много от тях се държат като хванали Господ по т.ците!
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента всички да протестираме,чака ни легален пладнешки грабеж,ако се приеме този модел....лошо за хората...
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пациента нзок умира , все някой трябва до поеме риска и да премахне туморите , проблема е всеки страхува че пациента може да умре на операционната маса .
31
0
 
21
 
! Отговори
Застраховател преди 4 години
със здравната застраховка ще стане като с гражданската отговорност - застрахователя ще поеме грижата да наказва финасово тези, които правят нарушения или които боледуват. В крайна сметка всички застрахователни компании ще влезат в картелно споразумение и ще надуят вноските, а Ментда ще ги благослови.
30
2
 
16
 
! Отговори
парапростак професор преди 4 години
Доктрината на НЗОК и МЗ относно бълг. здравеопазване е морално фалирала . Пацентите потребители на здр. услуги са в будна кома . Лекарите се превръщат в мошеници за да могат да оцелеят в тази гнусна , меркантилна среда , където трудът им е оценен на 800 лв. месечна заплата. Работещи бедняци в страната на благоденствието , където си имаме за министър на здравеопазването пенсионер , счетоводител , номенклатурчик , партиец - дялан камък , калинка малинка .
29
3
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Владислав Горанов е племеник на Кирил Ананиев !!! Слава! Слава! Слава!!!
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е Анани Лобиста да си подава оставката и да не пречи на здравеопазването. Достатъчно експерименти. Лобистки кръгове искат да приватизират парите на НЗОК и да плащат с тях само на своите частни болници. Ще има ограничения, само определени частни болници ще работят с частните застрахователи. Ще се формира картел застрахователно дружество - частна болница. И частните застрахователи скрито ще правят селекция на застрахованите. Ще определят застрахователния риск и ще отказват на болни и стари.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частни фондове за основно осигуряване не може да има тъй като туй е грижа на държавата така е избрало обществото,единствено по вид от стопанската дейност на регистрираните субекти да се регистрират здравни и социални фондове независими един към друг,но да изпълняват държавната поръчка за правилно разпределение и контрол от обществото за което държавата е задължена в двете направления как към фондовете така и към обществото щот са негови,а към частни фондове са възможни допълнителните осигуровки
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението намаля и няма кой да плаща новия данък. И сега е много висок данъка, постоянно го вдигат и като ги обират с нов данък и нова каса, хората ще обеднеят.
25
1
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Мафия мафия мафияНямаме медицински хеликоптери - последният го продадоха миналата седмица. Но ще си имаме изтребители, с тях ще ни евакуират до болниците. И линейки нямаме, екипи също. Само в столицата и по-големите градове има някакво здравеопазване. Но това се и очакваше, нали искаме здравеопазване за левче, получихме си го. Сега ще плащаме по много, и нищо няма да получаваме.
24
0
 
14
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Хващам бас че ако законопроекта мине дпс ще се откажат от машинното гласуване, сами се сетете кой иска да има и здравни каси в портфолиото си?
23
0
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
А пък застраховател да ти плати нещо е кауза пердута. Който си е чуквал колата, знае как, кога и колко плаща застраховател.