Машинното гласуване на парламентарен и кметски вот отиде в историята

Мотивът – скъпо, сгрешено, рисковано, застрашаващо доверието в системата
Обновена: 16 юли 2019 16:41 | 16 юли 2019 16:39, Камелия Цветанова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, с които прати машинното гласуване на местните избори и на парламентарния вот в историята.

Поправките в кодекса бяха внесени от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля.

Още по темата
Те предвижда отмяна на инициираните от ДПС разпоредби в законодателството, според които на местните избори тази есен трябваше да има възможност за гласуване с машини в поне 6 хиляди секции в страната, а на следващите парламентарни избори трябваше да се гласува единствено и само с машини.

Мотив за внесените промени е анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който се посочва, че машинният вот е скъп и към него няма интерес, но пък се създава организационен хаос при отчитането на резултатите. Изводите са направени след европейските избори на 26 май, когато в 3 хиляди секции в страната с машини гласуваха около 160 хиляди избиратели.
Според различните изчисления един машинен глас струва между 56 и 59 лева.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви по време на дебата, че машинното гласуване създава възможности за допускане на пропуски и грешки, които да изкривят вота, защото нямаме машинно преброяване.

Тя пресметна, че машинното гласуване отнеме време и само 150 избиратели могат да се възползват от него в една секция в изборния ден.

"Само в 1% в страните в Европа се гласува с машини, има страни в които резултатите от машинния вот са отменени, има риск от загубата на доверие на изборната система в страната“, мотивира се Дариткова.

Йордан Цонев от ДПС обаче се обяви категорично в подкрепа на гласуването с машини.
 
“Недоверието към изборния процес започва от секционните комисии и свършва там. От началото на демокрацията най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии - поради умора или умишлено, поради пристрастия членовете подменят резултати", коментира той.

Заради това ДПС иска да се намери модел, при който СИК да не участва в броенето, защото секционните комисии били най-големият дефект при всички избори.

Цонев съобщи, че от движението ще настояват не само за машинно гласуване, но и за машинно броене.

Според него на последните избори машинното гласуване беше умишлено компрометирано и е имало саботаж от страна на държавните органи.

От БСП се обявиха против отмяната на машинния вот на местните избори, защото според социалистите той гарантира, че няма да се правят манипулации с резултатите.

Предложените от управляващите промени в Изборния кодекс са началото на края на демокрацията, смятат законотворците от БСП.

Крум Зарков от левицата отсече, че навсякъде в Европа се върви към машинно гласуване и машинно преброяване.

"Машинното гласуване не е панацея за изборния процес, но то е крачка напред, проблемът е не в изборните резултати, а в това, че хората не искат да гласуват, защото тези които изпращат в парламента не вървят напред, а се въртят в кръг“, настоя той.

Лидерът на НСФБ Валери Симеонов пък обвини ГЕРБ в непоследователност, която според него е наляла вода в мелницата на БСП.

Той предупреди, че всяка една машина може да бъде манипулирана и заради това не трябва да се използва на вота.

Според него с настояването за машинния вот опозицията цели да провали местните избори.

"Само че какво ще последва след провала на местните избори - ще се предизвика тежка политическа криза без ясен изход. Дали ще се отиде до поредни искания на вот на недоверие и инсценирани вълнения и продължаване на насаждане в мисленето на обществото, че и тези избори са порочни, манипулирани и че управляващите са неспособни да проведат един избори. Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините, защото на всички ви е ясно, че изборът ще бъде изключително сложен - на четири, пет фази. Освен това ще има необходимост в рамките на седем дена да се изтеглят машините, да се препрограмират и пак да се поставят навсякъде където има балотаж", посочи още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
5
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Както е казано "Не е важно кой ,как е гласувал, а важното е кой брои бюлетините"Тъй като несменяемият математик проф.Константинов е купен,/злите езици говорят,че има млада жена ,за която да се грижи,а тя има големи разходи/,значи,че ГЕРБ има свой персонален преброител,а не е само той.Щом управляващите сипят огън и жупел върху машинното гласуване значи, имат полза от запазване на статуктвото
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При мръсното управление на ГЕРБ наркодилърите са най-големите им изборни помагачи и това се доказва, че НИКОЙ НЕ ГИ ЗАКАЧА И СА ОБСАДИЛИ УЧИЛИЩАТА И ПРОДАВАТ ДРОГА НА ДЕЧИЦАТА А МВР-ГЕРБ СИ ТРАЕ. ДА СПАСИМ ДЕЦАТА СИ ОТ НАРКОМАФИЯТА - ДА ПОМЕТЕМ ГЕРБ ОТ СОФИЯЙОРДАНКА ВЪН ОТ СГРАДАТА НА ОБЩИНАТАИЗХАРЧИХА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ БЮДЖЕТИ НАД БЮДЖЕТИТЕ НА БРЮКСЕЛ - ЗАЩО СОФИЯ НЕ СТАВА ГРАД КАТО БРЮКСЕЛ ПРИ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА ТУК А СИ Е НЕУГЛЕДЕН ГРАД ЗАПАДНЯЦИТЕ КАТО ИМ КАЗВАМ КАКЪВ БЮДЖ
112
2
 
6
 
! Отговори
1984 преди 4 години
откакто царизмът у нас въведе интегрална бюлетина оттогава стана възможно купуването на избори. ГЕРБ-МУТРИ продължават да държат на тази единствена бюлетина която позволява контролиране на вота чрез заснемане на зачертания глас. Българския народ да не се чуди защо има стотици хиляди невалидни бюлетини, ами просто хората като снимат гласа си за ГЕРБ и после си правят бюлетината НЕВАЛИДНА. Ха сметнете невалидните гласове и вижте ГЕРБ как печели избори. Краят им наближава и патеричката Слави иде
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машината не можеш да манипулираш като комисията. Скъпа била, а може ли да кажете колко е скъпа и колко струва наема, защото като че ли разлика няма. И защо за самолети пари има, а за машини за гласуване няма.
110
2
 
16
 
! Отговори
И без машини преди 4 години
ГЕРБ отиват в историята като най тъпата партия, начело с тъпан на върха й! Видяха, че с машинно гласуване нямат никакъв шанс за тяхното оставане на власт и хоп, ново пет. Народа ги разбра какви са, и пишман патриотите са същите, затова се държат като кърлежи за тях!
109
2
 
17
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Ей, много ги страх от машинното гласуване.Че е по-евтино,по-евтино е,защото машините могат да бъдат произведени в България и след това да бъдат многократно използувани.А в перспектива могат да бъдат свързани директно с ЦИК и след това се сравняват с тези в локалният сървър или нещо подобно
108
2
 
14
 
! Отговори
От ку..рви, само ку. преди 4 години
рвенски номера може да се очаква! Докато ГЕРБ са на власт, само такива номера очаквайте, там няма един свестен мъж, всички са дже..ндъри!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам че има различни мнения за двете Замунди, обаче без тях щяхте да си плащтате како поп.А за трола, много хора не оценяват труда, на хората в чужбина :))
106
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историята отива и ГЕРБ.
105
0
 
23
 
! Отговори
Отново... преди 4 години
...грешно сте избрали заглавието днес бг! Предлагам да го пуснете под: "Герб прати изборите в Средновековието"!
104
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавната мафия казва машини - гласуват, после казва без машини - пак гласуват. Ако Бойко предложи текст Да ви е б а майките, депутатите от Герб ще гласуват, глупаво ухилени.
103
10
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Сега всички които гласуваха ЗА машинките да отидат на съд.
102
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП са толкова смешни, даже не се усещат.Няма и кой да каже на всеослушание че загубиха точно заради Нинова и Йончева.Днес Г.Марков ги четкаше, но и това са помислили за похвала.Всеки следващ избор ще е все по-печален за тях,не видяха ли втория тур за кмет на Истанбул?И там един като тях самозабравил се, с голяма уста, глътна вода!
101
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все ми е тая,но кеф ми прави Борисов как цери червената партия.Разбра че от тях не може да очаква друго,освен да правят сечено и чрез мнозинството блокира вече абсолютно всеки техен ход.С Президента се процедира по същия начин. Така и трябва...
100
0
 
22
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 4 години
ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ ГОТВЯТ ГИГАНТСКА МАНИПУЛАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ! АФЕРАТА "КОСТИНБРОД" БЕ ПЪРВАТА ИМ ИЗМАМА ЧАСТИЧНО РАЗКРИТА, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗАМЕТЕНА ОТ КУПЕНАТА ПРОКУРАТУРА !!!
99
2
 
22
 
! Отговори
seira преди 4 години
ЛЕЛЕ КАК СЕ РАЗСМЪРДЯ...СТРАХ!ВСИЧКИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ОТПАДАНЕ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ, ПРОСТО ГИ Е СТРАХ ОТ ИСТИНАТА...НАРОДЪТ НЕ ВИ ИСКА ГОСПОДА "ДРУГАРИ"!ВИЕ СТЕ "ПЪТНИЦИ ЗА НИКЪДЕ" И ПРОСТО С ВАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА СМЪРТ, ЦЕЛИТЕ ДА ЗАГРОБИТЕ И НАРОДА И ДЪРЖАВАТА!С ЦЕНАТА НА ИЗМАМАТА ИСКАТЕ ДА СИ ГАРАНТИРАТЕ "ПОБЕДАТА"...ДА МОЖЕШЕ, ДА ВИ ВИДИ ОТНЯКЪДЕ ДРУГАРЯ СТАЛИН, ЩЕШЕ ДА СЕ ОБЛЕЩИ ОТ ПОЧУДА!ДЕВИЗА НА САМОДЪРЖЕЦА БОРИСОВ Е:"ДЪРЖАВАТА - ТОВА СЪМ АЗ! СЛЕД МЕН И ПОТОП!"НАРОДЕ!!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно съм болен....проблеми!!!!
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаПомняте по IP-то дето предлагаше субтитри в маймунда, естествено с гугал преводач.Момче акъла ти е колкото шимпанзе!
96
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 4 години
и всичкия този цирк заради един парламент и правителство и евросъюз някакви щати на които б . б е горд с лу га
95
1
 
10
 
! Отговори
дедо преди 4 години
всеки един БГ гражданин може да гласува от смарт фона или компа,ее ,тогава ще ги лишим с право неграмотните от ГЛАС и тая ки фл а няма да се кикоти тогава