Машинното гласуване на парламентарен и кметски вот отиде в историята

Мотивът – скъпо, сгрешено, рисковано, застрашаващо доверието в системата
Обновена: 16 юли 2019 16:41 | 16 юли 2019 16:39, Камелия Цветанова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, с които прати машинното гласуване на местните избори и на парламентарния вот в историята.

Поправките в кодекса бяха внесени от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля.

Още по темата
Те предвижда отмяна на инициираните от ДПС разпоредби в законодателството, според които на местните избори тази есен трябваше да има възможност за гласуване с машини в поне 6 хиляди секции в страната, а на следващите парламентарни избори трябваше да се гласува единствено и само с машини.

Мотив за внесените промени е анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който се посочва, че машинният вот е скъп и към него няма интерес, но пък се създава организационен хаос при отчитането на резултатите. Изводите са направени след европейските избори на 26 май, когато в 3 хиляди секции в страната с машини гласуваха около 160 хиляди избиратели.
Според различните изчисления един машинен глас струва между 56 и 59 лева.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви по време на дебата, че машинното гласуване създава възможности за допускане на пропуски и грешки, които да изкривят вота, защото нямаме машинно преброяване.

Тя пресметна, че машинното гласуване отнеме време и само 150 избиратели могат да се възползват от него в една секция в изборния ден.

"Само в 1% в страните в Европа се гласува с машини, има страни в които резултатите от машинния вот са отменени, има риск от загубата на доверие на изборната система в страната“, мотивира се Дариткова.

Йордан Цонев от ДПС обаче се обяви категорично в подкрепа на гласуването с машини.
 
“Недоверието към изборния процес започва от секционните комисии и свършва там. От началото на демокрацията най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии - поради умора или умишлено, поради пристрастия членовете подменят резултати", коментира той.

Заради това ДПС иска да се намери модел, при който СИК да не участва в броенето, защото секционните комисии били най-големият дефект при всички избори.

Цонев съобщи, че от движението ще настояват не само за машинно гласуване, но и за машинно броене.

Според него на последните избори машинното гласуване беше умишлено компрометирано и е имало саботаж от страна на държавните органи.

От БСП се обявиха против отмяната на машинния вот на местните избори, защото според социалистите той гарантира, че няма да се правят манипулации с резултатите.

Предложените от управляващите промени в Изборния кодекс са началото на края на демокрацията, смятат законотворците от БСП.

Крум Зарков от левицата отсече, че навсякъде в Европа се върви към машинно гласуване и машинно преброяване.

"Машинното гласуване не е панацея за изборния процес, но то е крачка напред, проблемът е не в изборните резултати, а в това, че хората не искат да гласуват, защото тези които изпращат в парламента не вървят напред, а се въртят в кръг“, настоя той.

Лидерът на НСФБ Валери Симеонов пък обвини ГЕРБ в непоследователност, която според него е наляла вода в мелницата на БСП.

Той предупреди, че всяка една машина може да бъде манипулирана и заради това не трябва да се използва на вота.

Според него с настояването за машинния вот опозицията цели да провали местните избори.

"Само че какво ще последва след провала на местните избори - ще се предизвика тежка политическа криза без ясен изход. Дали ще се отиде до поредни искания на вот на недоверие и инсценирани вълнения и продължаване на насаждане в мисленето на обществото, че и тези избори са порочни, манипулирани и че управляващите са неспособни да проведат един избори. Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините, защото на всички ви е ясно, че изборът ще бъде изключително сложен - на четири, пет фази. Освен това ще има необходимост в рамките на седем дена да се изтеглят машините, да се препрограмират и пак да се поставят навсякъде където има балотаж", посочи още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е и бсп да въри на бунището
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как не ги е срам да лъжат така безобразно. Аз гласувах машинно на последните избори се гласува много лесно и бързо. Лъжат за да манипулират изборните резултати.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никаква кибер атака народе ,всичко е за да кажат че много лесно може да се манипулира електронно гласуване защото народа иска електронно гласуване и тиквата пада от власт ,и това беше точния момент между дебатите да пуснат тази фалшива новина и материала се върза веднага.Браво Терминал 2 е исти ата тези ще ви довършат не се ли събудите.
131
1
 
2
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Електронно правителство, електронно гласуване, това са нещата които герб ще съботира докрай, защото те са единствените които имат потенциала да ги съборят.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, си е купила нов джип за 500 хиляди евро, в началото на тази година.Това става от изтеклите данни от НАП, след вчерашната хакерска атака.-Действащ министър получава по близо половин милион лева месечно от действащ олигарх, стана ясно от изтеклите вчера файлове от НАП.-Лиляна Павлова с 3,5 млн. лв. бонус за изключително успешно Председателство
129
1
 
9
 
! Отговори
Проф. КонСтантинOff преди 4 години
Никога не ще допуснем машинно гласуване!Недопустимо е да не дадат гласа си 2(два) милиона мъртви души!"Грабайте телата!" - някой си изкряскаи трупове мъртви гласуваха завчаска!После гласовете ще поделимкойто слушка за амин!Знаете добре, че партия със име ГРОБсе избира само с мъртъв народ!
128
0
 
4
 
! Отговори
Кракра преди 4 години
Винаги преди избори се правят поправки в закона ,за осигуряване служебна победа за управляващите.Така е и сега.GERB uber ales.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историята отиде и ГЕРБ.
126
2
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Каквото и да пишете, власт няма да видите.Хакерската атака на НАП сложи край на дискусията.
125
3
 
2
 
! Отговори
NKL преди 4 години
Учудващо е колко ниско е нивото на коментарите под статията. Явно основна черта на обществото е да се пишат абсолютни глупости само и само да има дърляне по форумите. Как хакер ще пробие машините след като те не са свързани в никаква мрежа. И 99% от пишещите не правят разлика между машинно гласуване и машинно преброяване. Машинното гласуване е просто форма на подаване на глас-вместо с бюлетина с карта. Процеса на преброяване след това е абсолютно същият. Та коя свобода на избора изгубихте точно?
124
6
 
0
 
! Отговори
Симеонов преди 4 години
За един средна ръка хакер, не е проблем да пробие машинната система.Точно това иска опозицията,после следват жестоки скандали,анулиране на изборите,нови избори,ново хакване и щуротии безкрай,докато *** импексова стане премиер.Не че ще стане,но иска да опита, а че държавата ще се клати,икономиката ще се срива нея не я бърка.Тя си има задачи поставени от руското посолство и си ги изпълнява добросъвестно.
123
0
 
5
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Има една сентенция доказала своята правото в съвременния свят"Ако изборите променят нещо,щяха да ги забранят",но някои наивници продължават в предварително дирижираните избори.Ситуацията в България ,я потвърждава
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е 100 години назад от всички европейски страни. С калинки по върховете, това е положението. Всичко непознато и непонятно за тях е страшно и опасно.
121
0
 
6
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До опетков"Професорът е само член на Управляващия борд на държавната фирма, която е заета с машините за обработка на изборните материали и по никакъв начин няма досег до изборите като цяло"А дано,ама едва ли.Да бягат с такъв ентусиазъм от машинното гласуване всички управляващи партии,това симптоматично.Някъде по трасето,което започва от Секционните комисии,мине се през РИК и се стигне до ЦИК,на всякъде са поставени лица ,които с устрем и желание да променят резултатите в полза на управляващи
120
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 4 години
"застрашаващо доверието в системата" - кое доверие, в коя система?
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб се държат на единствената бюлетина, която позволява да се купуват контролирано гласове - интегралната. Ако няма интегрална бюлетина олигарсите спонсори на ГЕРБ не могат да спечелят и едни избори, освен за кмет на най-ромските градове и районен кмет на Филиповци и Абдовица.
118
6
 
1
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА Ако имаше и малка представа как се провеждат изборите в БГ щеше да усетиш глупостта която си ..... Професорът е само член на Управляващия борд на държавната фирма, която е заета с машините за обработка на изборните материали и по никакъв начин няма досег до изборите като цяло. Дори и неграмотните политици от опозицията знаят това, но целта е да се лае колкото може повече.
117
8
 
4
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До HeinrichHimmler Отговори на простичкия въпрос: Когато преди машините печелеше БСП, изборите пак ли бяха манипулирани?
116
7
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Кой ще го поеме? Онези дето поемат "вината с мезета". Сбърканият избирателен "кодекс" беше делото на живота на сестра Галева-Мая Манолова.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще поеме икономическите щети и политическата отговорност за това "скъпо, сгрешено, рисковано решение, застрашаващо доверието в системата" . Това са скъпо платени часове за безмислени спорове в Народното събрание. Стотици избрани получиха и получават щури пари покрай изборите с ниска активност на населението и нулево доверие!