Москов: Държаватa иска да се отърве от здравеопазването

Нямало политическа воля на мнозинството за промяна
Обновена: 16 юли 2019 15:18 | 16 юли 2019 14:42, Йордан Бързаков
39
Москов: Държаватa иска да се отърве от здравеопазването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С част от предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това каза пред bTV бившият здравен министър и лидер на "Консервативно обединение на десницата" Петък Москов.

Още по темата

Вчера здравният министър Кирил Ананиев представи проект за демонополизация на здравната каса, който ще даде възможност на осигурените граждани да извират осигуряване в частни фондове. Според този проект, здравната вносна ще остане на равнището си от осем процента, а всички нови фондове трябва да са набрали поне един милион лица, за да стартират работа.

Според Москов, по този начин се размива въпросът за отговорността за системата на здравеопазване.

"Отговорът, който дава държавата е: Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът носи отговорност за системата. Това е възможно политическо решение", коментира бившият министър.

Лидерът на КОП беше категоричен, че НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата.

"Ако той се замени с частни фондове, отговнорността става анонимна", аргументира се той.

По думите му, проблемът не е в министър Ананиев, който имал желание и воля за промяна, а във политическото мнозинство за него.

 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това не е реформа с тези частни здравни фондове, това е замазване на очите
15
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Този, подсъдимия, не го ли осъдиха?
14
2
 
10
 
! Отговори
Aha преди 1 година
НЗОК заедно с БЕХ са най-големите черни дупки за пари на националният бюджет. Там се краде като за последно. Проблемът е че ако намесим частни здравно-осигурителни фондове, здравеопазването ще стане по- скъпо и още по- некачествено. Само тази глупост ни остана да направим.
13
9
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Щом толкова пропищеха от реформата му да знаеш че е била правилна. Ако направиш реформа и всички са доволни, то значи реформата не стерва.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново е друсан.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на Иванчева можем да разчитаме в борбата с мафията !!!!! на никой друг не му стиска
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До автора на статията:Г-н Бързаков,още в заглавието се вижда грешка: би трябвало да е "Държавата", а не "Държавате". Освен това гражданите би трябвало да избират, а не да "извират" осигуряване.Би било хубаво и да си припомните правилото кога се пише "във", и кога се пише само "в".По темата: Както винаги политиците само говорят, но никой не предприема конкретни действия. Частните фондове ще се превърнат в нов механизъм за крадене и пране на пари. Кои ли ще са шефовете на частните фондове?
9
2
 
23
 
! Отговори
АмиДа преди 1 година
След като държавата преди 4-5 години прехвърли 2 млрд от НЗОК към нея (за справка честниятипочтен Горанов), защо сега да не се отърве и отНЗОК. А както върви след не много време ще се отърве и от гражданите си.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно Борисов с кого стана ортак в поредното източване на обществени средства?
7
0
 
0
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Абсолютно предубедено ти е невежеството.
6
3
 
15
 
! Отговори
Пациент преди 1 година
Изключително точен коментар! Ще стане много по-голям батак с фондовете! Действително от няколко години държавата /МЗ/ се разтоварва от същинските си задължения. Постепенно прехвърли всичко към НЗОК-онколечение, хемодиализа, скъпоструващите лекарства, фонда за лечение в чужбина и др. Касата стана като отдел към МЗ, вкарвайки нашите пари за здраве в общия "кюб" на държавата. Къде отиде независимостта и като институция управляваща парите за здраве от всички нас. Като гледаш състава на Надзорния съвет и кой управлява и нарежда какво да става с парите ни, се питаш каква институция е НЗОК-държавна и
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавате??????????????????
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не беше ли този хубавеца направил далаверата с турски некачествени ваксини и дали личните данни на всички българи на турската фирма внедрила софтуера на НЗОК по болниците.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата не иска да се отърве от здравеопазването, държавата иска да се отърве от народа. За сега изгони 2 милиона и половина, до 2100 ще изгони още 3. Държавата иска да властва над разорена земя населена от безволева и умираща работна сила. Или поне така изглежда на пръв поглед.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лобисти и олигарси искат да приватизират пореден дял от обществения сектор и да разполагат с обществени пари в тяхна частна полза. Искат да осигурят финансиране за техните частни болници и да премахнат държавните и общинските болници. В момента не могат да премахнат конкуренцията от държавни и общински болници, поликлиники, защото не разпределят те парите, а парите следват пациента. С овладяването на парите, ще премахнат влиянието на пациентите и ще насочат парите в желаната посока.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващите искат да се отърват от здравеопазването и от хиляди други натоварващи задължения. Те искат само данъци да събират, за да могат да кажат, че пари имат бол и могат да купят дори 16 Ф-16.