Проектът Neuralink: Ще свърже ли Мъск човешкия мозък с компютър?

Тази седмица той ще представи най-амбициозното си начинание
17 юли 2019 17:00, Нели Христова
75
Проектът Neuralink: Ще свърже ли Мъск човешкия мозък с компютър?
Снимки: Reuters

Илон Мъск е известен с многото си начинания и компании, които често започва защото... му е скучно. Създателят на PayPal, автомобилната компания Teslа, космическата SpaceX и копаещата тунели авантюра The Boring Company, има нов проект на ум – той ще свърже човешкия мозък към компютър.

От 2016 година насам Мъск работи по Neuralink и това, може би, е най-амбициозното му начинание досега.

Още по темата

Прохождащата компания е събрала най-добрите експерти в сферата на изкуствения интелект, както и водещи световни невролози, които ще създадат „ултра-висока честотна лента“ за връзка между мозъка и компютъра.

Чрез Neuralink хората ще могат да увеличат капацитетът на паметта или да се свържат с интернет, така че да получат колективното човешко знание и да отговарят на въпроси само като си помислят за тях. Дали това ще бъде възможно, все още не е ясно, но компанията вече е събрала близо 10 милиона долара, за да разбере.

Много малко се знае за Neuralink. През 2017 година сайтът WaitButWhy нарича проекта „магическа шапка за мозъка“, която ще позволи на хората да комуникират по-добре, да мислят и дори да се състезават с изкуствения интелект.

Самият Илон Мъск всъщност многократно предупреждава за опасностите, които по-умните компютри могат да навлекат на човечеството. През 2016 година той заяви, че хората скоро време могат да бъдат надвити от машини, които ще започнат да ни третират като домашни любимци.

“Не ми харесва идеята да съм домашна котка, но какво е решението?“, запита той. А през 2018 година, даде отговор – хората ефективно да се слеят с изкуствения интелект.

С какво точно ще се занимава компанията и възможно ли е скоро да станем едно с компютъра си? На пресконференция тази седмица, Мъск ще представи идеята на Neuralink и ще отговори на множеството породили се въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На пещерняците от колхоза източна европа и расия не им харесва това. А до машиниста: смени си виртуалната клавиатура с българска не си в русия бе нeщaстник.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60 Преди 4-5 години някъде имаше видео в което студент управляваше летящ дрон само с шапка окичена с електроди. От тогава нещата явно дърпат напред. Ще стане до 10тина години.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59В депресия изпадат много малка бройка от хората, а разликата е, че в развитите общества на някой му пука, следователно подобни състояния биват диагностицирани и лекувани, докато на други места и сума не може да става.Хората със задоволени потребности рисуват картини, пишат стихове и се забавляват с приятели и нямат нужда от излишни драми и проблеми.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Това са наивни и идеалистически виждания.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"какъв е смисъла, да ги доразработваме тогава"Ако искаме да стагнираме, никакъв. Човешката природа обаче иска развитие, иска победи, иска напредък. Затова обикновено най-презадоволените хора изпадат в депресия или деструктивно поведение. Когато машините ни решат физиологичните потребности, ако не продължим да се развиваме, ще станем нихилисти. Затова рано или късно (като цяло докато сме живи) ще трябва да избираме. Или невро-интерфейс или мишия експеримент.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но това е работата. Ако стигнем до ниво, в коеот машините ни правят къщите дрехите, приспособленията, рециклирата, транспортират ни, придобиват ресурси, лекуват ни ... какъв е смисъла, да ги доразработваме тогава? Като новите телефон"ООО, този телефон отваря апликациите за 0.02 секунди, премо ониз, опреди 3 години, който ги отваряше за 0.24 секунди - 12 пъти по-добър". Не че някой, някога забелязва. И вярвам, че в един момент ще стигнем до ниво, в което ще трябва да разработваме друго...
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"При 100% оптимизация е нужно, само да знаем как да ги подържаме и ремонтираме"Всяка година се издават повче научни трудове в сравнение с предишната. За да се наречеш спокойно специалист в една сфера е необходимо все повече време да четеш, преди да започнеш да работиш. С тази прогресия, ще се окаже, че няма да ти остане време да практикуваш в един момент от четене. С други думи хората ще изнемогват да поддържат своето общество. Тук идват мислещите машини и пенсионирането ни.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБез да искам да навлизаям повече във философски дискусии, то върпосът е, защо имаме машини? При 100% оптимизация е нужно, само да знаем как да ги подържаме и ремонтираме, а ние ще може, спокйоно да си живеем живота. Не е ли това крайната цел? Защо всеки гледа на себе си, като на някаква машинка, чиято продуктивност, трява да се покачва?
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Под зоологическа градина имам предвид, че дори да ни се размине машинния апокалипс натурално родените хора ще станат толкова неприложими, че освен да им се отдели някакво мято да си щъкат, друго няма да могат да допринесат. Когато и най-простата машина те превъзхожда по способности, няма място за теб начело. Проблема с машините е, че тяхното развитие е експоданциално, нашето дори линейно не е, тъй като в някои аспекти сме достигнали пик на развитие.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мисля, че достатъчно хора са запознати с това, как работи световната икономика ...
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Аз нямам против аугменациите, но няма да вкарам хора, решили да не прибягват към тях в зоологическата градина. Един несмки философ имаше подобни мераци, после една идеология за подобрение се роди и видяхме резулатите...
43
3
 
0
 
! Отговори
BA6BABAIT преди 4 години
В тази посока трябваше да се работи. Браво. Въпреки многото му грешки Мъск успява да движи нещата, да им дава енергия.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам защо голяма част от коментарите се пишат от хора с необходимост от освидеталстване, но ще си хвърля и аз шапката. С развитието на автоматизацията компютърните системи ще заемат все по-голяма част от изпълнението на дейностите в обществото. Ако не успеем като раса да подобрим своята биологично ограничена производителност ще бъдем задминати в рамките на поколение, най-много две. С други думи или ставаме полу-машини или влизаме в зоологическа градина като експонати.Избирайте си.
41
6
 
1
 
! Отговори
Серго преди 4 години
Поредния му балон и пак му се връзват. Докато има риби ще има и рибари
40
3
 
5
 
! Отговори
Ами браво преди 4 години
Този е финансов гений. Все намира как да измъква много пари от балъци. Евала!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Щото и сега хората ги хакват през сънищатаWTF!?
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако вече го има и сме безвъзвратно изостанали зад хора, които имат 1000 пъти умствения ни капацитет? Светът ни е система. Преди 600 години е бил хаотичен, но днес е систематизиран, описван и опознавам редовно. Преброявания, данни и психологически профили за всеки жив човек, всичко събрани в лесно смилаема информация.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди повече от 10г в най-големия производител на устрйства за имплантиране (сега част от ON Semiconductor), обсъждаха подобрение на слуховите импланти. Улавят звук и подават напрежителни сигнали директно в нервите към мозъка, понеже пациентите са родени без някакви органи в ушите. Първите пациенти вече бяха пораснали, като нормални хора. Но -нямаше дефазиране между апаратите на двете уши, т.е. нямаше добра пространствена ориентация за посоката на звука. Обмисляха комуникация между устройствата.
36
6
 
3
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Тоя е луд
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ден със сигурност ще ни дигитализират буквално, но едва ли точно този шмекер ще го постигне.