Окончателно: Отложиха старта на ТОЛ системата за 2020 г.

БСП нападна ГЕРБ: След 6 месеца пак няма да бъдете готови!
Обновена: 18 юли 2019 14:37 | 18 юли 2019 14:35,
26
Окончателно: Отложиха старта на ТОЛ системата за 2020 г.
Архив: Булфото

Въвеждането на ТОЛ системата за камионите се отлага. Тя обаче трябва да заработи най-късно до 1 март 2020 г. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат винетна такса. Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за пътищата.

Системата за таксуване на тежкотоварни автомобили на базата на изминато разстояние трябваше да влезе в сила от 16 август. Превозвачите обаче изразиха съмнения за формирането на тарифите и управляващите решиха да отложат въвеждането на ТОЛ системата.

Още по темата
Така от 16 август ТОЛ системата ще тръгне само пробно, за да могат да се направят анализи и разчети за размера на тарифите и обхвата на пътищата. Реалното събиране на таксите, които ще заплащат тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, се отлага за 1 март 2020 година, но това е крайният срок.

Отлагането на ТОЛ системата даде повод на червената опозиция да нападне управляващите и да ги обвини, че не могат да се справят с въвеждането на новото таксуване.

"Големият въпрос е защо я отлагаме? Защото има хора, които са недоволни. Къде бяхте вие през тези години да обясните на превозвачите какви ще бъдат тарифите. Вие явно не сте в състояние да изпълните своите ангажименти и отлагате за след 6 месеца. Уверявам ви, че след 6 месеца пак няма да бъдете готови", нападна соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Александър Ненков от ГЕРБ пък контрира, че ТОЛ системата ще генерира голям ресурс, а отлагането е необходимо, за да се направят небоходимите анализи.

"Става дума за някакви месеци, в които поради обективни причини сме решили, че е по-малко рисково. Хем да се намери необходим баланс между интересите на заинтересованите страни, хем от друга страна самата система да се тества", аргументира се депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.