Няма връщане, решението е взето: Народното събрание пусна сделката за F16

Покупката на самолетите разцепи Обединени патриоти, БСП и "Воля" - против
Обновена: 19 юли 2019 15:17 | 19 юли 2019 13:25,
439
Няма връщане, решението е взето: Народното събрание пусна сделката за F16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Още по темата

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени. Червените и "Воля" дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

От ГЕРБ пък настояха, че с новите изтребители ще препотвърдим геополитическата си ориентация и ще бъде модернизирана армията. "Обединени патриоти" пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

"Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона лева, а реално ще е над 3 милиарда. Има 1 млрд. скрити разходи. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа", скочи соцдепутатът Румен Гечев по време на разискванията.

Той критикува и че "самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени, не съществуват и не летят".

Колегата му Таско Ерменков пък се усъмни, че изтребителите изобщо ще бъдат доставени до 2023 г. и остро порица изказването на премиера Борисов, че той лично е настоял парите по сделката да се платят накуп.

"Изтъпани се пред камерите и каза: Булгар, булгар, плащаме всичко наведнъж. С това си поведение не е ли накърнил интересите на България", нападна социалистът.

От "Атака" и НФСБ категорично се обявиха против сделката заради цената й, а Валери Симеонов дори сравни министрите Караниколов и Каракачанов с "Клетниците" на Виктор Юго.

"Цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към финансовия министър Горанов. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство. Красимир Каракачанов и Емил Караниколов изпълняват своите служебни задължения. Те са едни Гаврош и Козет, на барикадата отстояват поставената задача", посочи лидерът на НФСБ.

Той отсече и че парламентът и правителството са показали своята зависимост, като са допуснали да бъдат променени първоначлните правила - цената е повишена от 1,8 на над 2 млрд., а срокът за доставка е удължен от 2 на 4 г.

Антон Дончев от "Воля" пък репликира, че съболезнованията не трябва да са към финансовия министър, а към пенсионерите, тъй като всеки гражданин ще трябва да плати за самолетите по около 600 лева по негови сметки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък контрира, че елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, е несъстоятелен. Той настоя и че с отлагане на гласуването на сделката, цената няма да се намали, а по-скоро ще се увеличи. Каракачанов настоя и че по време на дебата са се казали много излишни и неверни неща и изтъкна предимствата на Ф-16.

"F-16 е най-произвежданият модел, казват бил от 60-те години. И Мерцедес има от 60-те години, но и сега има. Този самолет е най-добрият избор. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет", отсече вицепремиерът.

Той добави и че примерите какви самолети има в други европейски държави са несъстоятелни, тъй като те сами ги поризвеждат.

"Ако парламентът последните 30 години беше употребил времето си да развие авиационната индустрия, а не за празнословие и евтин популизъм, може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави", каза той.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък настоя, че с модернизирането на ВВС ще се препотвърди евроатлантическата ни ориентация.

"Ние сме длъжници на българския войник, който не получи модерна техника, за да докаже своя героизъм. Ще покажем на съюзниците, че България е партньор, че не сме само консуматор на сигурност, а и ще допринасем качествено за отбраната", каза тя.

"Бил съм десетилетия във ВВС и ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета имат нужда от парламент, който работи за суверенна България", коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
6
 
6
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До Терминал 2Абре *** може винаги да се изчисти и направи нещо прилично, но на първо място големото Прасе ББ ще трябва да го раз фас оваме!
173
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ревете ли плъхове ткзсарскииии хахахаха
172
6
 
22
 
! Отговори
избирател преди 4 години
От друга страна Другарю Борисов съм ЗАБЕЛЕЗАЛ,че зададат ли се избори,бързате да похарчите,колкото се може повече пари....Па било то и за ненужни нам самолети!!!Явно не вярвате,че ще ги нагодите пустите избори Другарю Борисов?
171
16
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Терминал 2Къде в Москва ли? Ми бегай още утре, аман от прости руски ***-атакисти!
170
4
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Нормално!Държава с добра социална политика,здравеопазване,пенсии, висок стандарт......Нормално е такава държава да похарчи минимален процент от бюджета си за въоръжаване.......Не говоря за България,някой да не се подведе!
169
7
 
29
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 години
ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ , КОЙТО УВАЖАВА СЕБЕ СИ И ЖИВОТА СИ - ДА БЯГА НАВЪН ОТ ТАЗИ *** , ТОЛКОВА Е ЗЛЕ БГ , ЧЕ ХОРАТА , НЕ САМО НЕ ЖИВЕЯТ , ТЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ , ДУПКИ , МИЗЕРИЯ , МИЗЕРНИ ДОХОДИ , АБДИКИРАЛИ ИНСТИТУЦИИ И ПРОСТИ ХОРА .
168
8
 
20
 
! Отговори
Патриот не от ВМРО преди 4 години
Народен съд за националните предатели.Да наливаш пари в икономиката на една държава,която ежедневно сее смърт нейде по света,е да си съучастник в тези престъпления.В същото време народа ти мизерства,децата ти умират,затова че няма пари за лечението им,просяците са на всяка крачка,включително и на пъпа на София.Всички ги виждат,включително и стотиците чуждестранни туристи,само управниците не ги виждат,независимо,че са под прозорците им.
167
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тиквата пак изпразва хазната, та ако не успее да фалшифицира изборите за пореден път - да се почне с старата песен на нов гласкойто и да бъде избран на мястото на пп гроб няма да има бюджет, с който да оперира.когато евентуално ново правителство поиска да изтегли на пример 1 милиард, пп гроб ще почнат да вият на умряло, ще има пак платени протести и т.н.после, като тиквата барабар с гроба се върнат на власт, ще могат да се теглят по 16, 20 или колкото си решат милиарди без проблем
166
7
 
15
 
! Отговори
ахахаха преди 4 години
Мутрафоня бърза да се отчете на Хамериканците, да си приберат парите и те и той, че усещат вече как този мандат ще им е за последно и който дойде после на власт, ще развали сделката и няма да има пари за Мутро и САЩ, затова сега се прави всичко набърже!
165
8
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Тези от НС не ценят парите защо ли? Много ли лесно ги изкарват/печелят та така с лека ръка ги раздават, м? Явно Да! Мутри, мутри, мутри - рекетьори! "Холандия купува до 9 изтребителя Ф-35 за 700 млн.евро" - hotpoint news
164
6
 
19
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Честито, поздравление за Ленче Кремче и останалите продажници.
163
11
 
10
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
Какво се случва с конкурса и претенциите на шведската страна за нарушени правила Кръчмарски номера на шведите не минават Ще ни съдят и осъдят. И познайте кой ще плаща? Докато делото върви ,обаче ще гледаме самолети на само картинка!
162
10
 
30
 
! Отговори
фх преди 4 години
за здравна каса,за пенсионери замалки деца ,,,,, няма пари а даваме 2 милиарда и то 4 години напред без нищо!!!! 4е къде дават така без лихва??отивам на магазина дават ми сиренето и плащам!! как не ги завъртяхме тия пари 4 години !поне 3 милиарда щяха да станат!! на герб върхушката са ненормалници??
161
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F-16 е добър самолет.-------Никой не твърди, че F-16 е лош самолет!Но, F-16 блок 70 го няма наяве!!!!!Има F-16 блок 52 последният модел който реално съществува физически, а не виртуално.В това е разликата!псАз бих предпочел F-18 - самолет с два двигателя като Миг-29 - и с по големи функции и възможности, за розлика от виртуалния F-16 блок 70.
160
5
 
19
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
И кой ще ги пилотира?В туризма домъкнахме " спецлисти" от Молдова, Нагорни Карабах и пи*чка му майна, а сега?ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ отдавна се превърна в почивна база. Шляпат картите, шляпат ...........
159
9
 
20
 
! Отговори
we преди 4 години
Угодничество, подлизурство, подмазвачество, гъзолизане - това ги държи на власт.
158
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тройната коалиция ГЕРБ+ДПС+ВМРО добре действат. Все в интерес на "хората"
157
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F-16 е добър самолет.
156
12
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе къде е Волен? От Кремъл го търсят да го бият :)))))))))))))))))))))))))))))))))Пак се изниза по терлици. И той като Марешкия по този начин свали кворума :)))))))))А сутринта по ТВ хАтака пускаха ядрени бомби и руски анимации на ракети - голямо шоу!!!Надали някой може да им се върже на елементарните лъжи.
155
9
 
22
 
! Отговори
2 преди 4 години
Не ги винете ! Решението е взето на друго далечно място и само е съобщено на нашите хора !Няма мърдане !