НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

Бъчваров: Хакнати са данни на над 4 млн. живи българи и над 1 млн. починали
Обновена: 21 юли 2019 14:23 | 21 юли 2019 14:22, Анисия Иванова
103
НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката
Снимка: Pixabay

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Той допълни, че при хакерската атака около 3% от всички информационни масиви на НАП са засегнати. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали.

Бъчваров обясни още, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите: първо, има ли техни данни (сред изтеклите), второ, какви са тези данни и трето, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това.

Още по темата

Може ли някой да изтегли кредит от мое име или да продаде имота ми - тези сценарии според Бъчваров изглеждали малко вероятно. По думите му при всички тези системи се изисква физическото присъствие на човека, неговата лична идентификация, така че най-тежките, най-сериозни заплахи, които били споменавани към момента, изглеждали малко вероятни.

Той обяснси още, че се извършват тестове за уязвимости в НАП. "Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено", каза още Бъчваров.

"Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци", посочи той.

Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно. "Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтегли, информация“, посочи още Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99% от състава на държавните институции е турбожалкари, които не могат да опържат едни яйца, камо ли да извършват висша мисловна дейност. Ако това изтичане на данни се беше случило в цивилизована държава, щеше НЕЗАБАВНО да последва вот на недоверие, смяна на властта, уволнение на хиляди, затвор за стотици и милионни протести. Не искаме приложения, извинения и оставки. Искаме отговорните за тая престъпна небрежност да лъскат наровете в затвора.
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си поемат отговорността, а между другото GDPR работи ли? Ако частна компания беше допуснала такъв теч на лични данни щеше да бъде глобена с 2 млн.
93
0
 
6
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
какво свърши ДКСИ (Държавна комисия по сигурността на информацията) в близката 1 година:ДКСИ купува имот за 25,4 млн. лева. Офис парк Централ", със застроена площ 935 кв.м.ДКСИ представи Годишния доклад относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в Република България 13 и 14 юни 2019 в БоровецДКСИ - удостоена с почетна грамота от (АФСЕА) Секция София - признание за приноса на ДКСИ в работата на асоциацията и послучай 25 годишния й юбилей
92
0
 
1
 
! Отговори
Слушайте внимателно преди 4 години
Г-н Атанасов е прав. Финансиста веднага да каже на съпругата на оня за сметките му в чужбина за който и той не знае. Управление с шантаж и заблуда на народа. Ама който има търпение ще изчака и то да падне и тогава......ще управлявам АЗ. Мухахахаха
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо линк към НАП и всеки ще ноже да провери дали данните на НАП са точни. Ако не са точни, ще трябва да подаде точните данни и това е добре за НАП.
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се наложи да си сменя личната карта, защото са ми хакнати и ЕГН-то и на л.к., НАП респ. Държавата ще ми плати ли таксата за нова лична карта? Защото трябва!!!
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП да стягат тенекията с вазелина.... че къвто крив, грапав, сополив *** ги чака по съдилищата...
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовата аудитория трябва да бъде информирана какво да направи. Например:1. Да преценят дали да си сменят личните карти;2. Да уведомят банки, счетоводители, брокери на имоти, телекоми, фирми за кредити и други да не приемат пълномощни;3. Да сменят пароли, кодове и други, ако са на основата на изтеклите лични данни;4. Да си сложат няколко степени на уведомяване с пароли, смс-и, обаждане и каквото още е възможно;5. Да си подменят електронните подписи, ако е необходимо.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше Кристиянчо щеше да изтече още информация . Защо се размина само с подписка ? Шефа му няма да съдейства зящото имало важни данни на компютъра ,а нашите не са ли важни ????
86
1
 
11
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Един специалист съветваше да си сменим личните карти . Аз го направих.
85
0
 
8
 
! Отговори
всичко е точно преди 4 години
До АнонименКазаха, че може да ги съди който иска, но трябва да докаже, че са му нанесени щети - а това няма как да стане.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сминдух енд чесънУтре ще решиш да ги съдиш и може да се окаже, че не можеш да ги осъдиш, понеже са замазали положението като са качили това приложение.От НАП друго освен мръсотии не чакай!
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП-БУРГАС ще ги съдя за злоупотребата им с личните ми данни, уронване на престижа и пропуснати ползи...Ще има да *** и ***....СЪД до дупка на всички инстанции, да видят какво е, на какво подлагат гражданите.Щом могат тия от НАП да ме влачат по дела, и аз ще ги влача по съдилища.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на институция която краде съвместно със бургаски съдилища имоти и жилища на българи купени законно - вяра нямам!Отделно имаше там една травеститка публичен изпълнител - К. Т. разследваха я хората за конфликт на интереси и пак нищо.Тия са мафиоти и престъпници. Бирник на картинка да го видиш - осучи му *** около врата и няма да сбъркаш!!
81
0
 
18
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Ще отделя едни пари и със сигурност ще съдя нап, толкова пари съм платил на тая крадлива пасмина а те даже не са дали няколко хиляди лева за добра сигурност , тоест на хората и таковай майката те не са важни важното е ние да сме добре, така са всички политици
80
3
 
7
 
! Отговори
Я, па тия преди 4 години
Само разбирачи тука. Днес обявиха, че е хакнато ФСБ (КГБ). Мирни и тихо нещата се наместват. Вината не е на политиците, те не са ИТ специалисти. Наета е фирма да направи защитата, фирмата е виновна, че не си е свършила работата както трябва и сега трябва да носи отговорност. Това с белия хакер беше номер за да му се източат проектите и да се дадат на конкуренцията и няма общо с хакването на НАП, само така се представя на населението. И те така ...
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека се публикуват фирмите и получените средства за направата на тези софтуери с които се работи в държавата. Те са произвели един некачествен продукт и трябва да си понесат отговорността.
78
0
 
7
 
! Отговори
Клисурски преди 4 години
Това е противоконституционно.Време е.
77
0
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
А дали е редно изобщо да общуваме с НАП под каквато и да е форма?
76
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял свят пишат за 100% хакната държава , а тук телевизиите ни предлагат лига.венето на Тиквата и Горанов !!!