Депутатите ваканцуват цели 34 дни през лятото, връщат се при вето

Последният им работен ден за сезона пък ще бъде на 31 юли
Обновена: 22 юли 2019 10:42 | 22 юли 2019 07:00, Камелия Цветанова
43
Депутатите ваканцуват цели 34 дни през лятото, връщат се при вето
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

34 дни лятна ваканция се събират на депутатите през тази година. Съгласно парламентарния правилник те трябва да са в почивка от 1 до 31 август, но тъй като завръщането им зад банките се пада през уикнеда, ще имат пленарно заседание чак на 4 септември.

Последният им работен ден за сезона пък ще бъде на 31 юли, когато в края на редовното заседание ще удари финалният за тази сесия парламентарен звънец.

Още по темата

Не е изключено обаче депутатите да бъдат привикани от шефката на НС Цвета Караянчева за извънредни заседания по време на полагащата им се по устав ваканция, пише "Монитор".

Дали отдихът им ще бъде прекъснат зависи от президента Румен Радев, чиито намерения относно евентуалното налагане на вето върху промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадането на машинния вот за парламентарните и местните избори или върху актуалиацията на дръжавния бюджет, заради разходите за покупката на новите изтребители за ВВС F-16, все още не са ясни.

Крайният срок за предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс изтече в петък. Именно затова за вторник управляващите планират извънредно заседание на правната комисия, на което поправките за машинния вот трябва да минат и на второ четене. Целта е те да влязат по бързата процедура като първа точка в дневния ред за сряда (24 юли – бел.р.). От мнозинството се надяват, че ако Радев наложи вето върху промените, това да се случи още тази седмица и евентуално на 30 юли Караянчева да свика извънредно пленарно заседание, на което връщането на измененията за повторно разглеждане да бъде обсъдено и гласувано. Иначе крайният законов срок, в който президентът може да върне закона в НС, ще изтече чак около 8-9 август.

При това положение, ако държавният глава изчака до последно и наложи вето през август, депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, за да се съберат на извънредно заседание заради машините. Крайният срок за ветото, касаещо покупката на самолетите пък ще изтече около 11-12 август. Така при възможно най-негативния за тях сценарий, в случая народните избрани ще трябва прекъснат ваканцията си за втори път, за да се съберат извънредно. Според управляващите обаче едва ли ще се стигне до такъв развой на ситуацията с оглед на това, че едно евентуално вето би създало риск за самия проект за модернизиране на ВВС, като забавяне на доставката на самолетите от САЩ или дори неговото оскъпяване. По време на дебатите по темата в НС стана ясно, че ратифицирането на договорите трябва да мине до 31 юли, а самите оферти от американската страна са със срок на валидност между 3 и 5 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ваканцияпарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ОТ ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ И БЕЗДЕЛНИЦИ ФАЙДА НЯМА! !!!!!! САМО ХАРЧАТ НАРОДНИТЕ ПАРИ
31
0
 
1
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Къде е записано и колко е законно, че депутатите ще "ваканцуват" цели 43 дни ? Или те създават законите и те ще определят колко ще "работят" и колко ще получават? Щом може 34 дни без тях, то защо да не може и останалите 320 дни да не ги "изработват" , а заплатите им ще СИ получават направо"он лайн"!
30
0
 
3
 
! Отговори
user преди 4 години
Нормалните хора имат по 20 дни отпуск. Тези с три чифта ли са?!
29
0
 
4
 
! Отговори
не се връщайте преди 4 години
От какво се умориха, че да "ваканцуват"? Всеки път залата чисто празна, пародия, подигравка с народа!
28
0
 
1
 
! Отговори
Къде са преди 4 години
Коментарите бре.Или народната любов е толкова силна че трябва да ги пазите както пазите и хляба си.Но хората са 50%работещи бедни.Но си тия на главния не вярва.Не тръгвай те срещу народа си ,грях ви е
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама те до сега бачкаха ли,не съм усетил, и да не се върнат след отпуската ,едва ли някой ще ги потърси.240 излишника от 29 години насам.Сори,че така се изказвам ама не помня да са направили нещо за мен или за някой друг обикновен човек
26
0
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Ще си починем от герберските простотии. Боже, дай никога да не се върнат!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези *** трябва да се изметът на ***
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев трябва да наложи вето за да накара тези пaразити да поработят поне малко...
23
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Депутатите ваканцуват цели 34 дни и след това безчинстват 331 дни...
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв журналист е този който утвърждава простотия в писанията си ?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това "ваканцуват"! Това, че един пр*ст депутат го използва не трябва да се повтаря до безкрайност в медиите от стремеж за оригиналничене.
20
0
 
6
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Ваканция, празници, почивка. Като имаш пари достатъчно всеки ден е празник...., само да си здрав.
19
0
 
9
 
! Отговори
Roger преди 4 години
Ваканцуват?!
18
1
 
19
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Значи ще напуснат държавата. Не се връщайте обратно, моля ви. Не ви щем.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И никога медиите не ги дават къде си прекарват отпуската,да ги види народа колко са заработили от лобистки закони насочени срещу нас.
16
2
 
17
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Скапаното ни народче, пак си мълчи и се свива. Деветдесет процента от него. Сега хакнаха НАП, всичко мълчи, тези защото са се преработили и ще излизат 31 дни отпуска, че няма никакви проблеми за решаване. Затова ще си загубим и държавата и народът ни ще изчезне. Защото си мълчим пред простотията.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ваканцуване" - ум да ти зайде тая дума.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилникът на Народното събрание си е създаден от самите депутати, само те могат да си го променят, за съжаление...
13
0
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Къф е тоя огромния отпуск, отделно от останалите празници? Не е чудно защо толкова хора драпат да станат депутати. Целуват *** и предници само и само да докопат някое местенце, по-назад, че никой да не ги търси или да ги вземе на мушка.