Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител

Политическа или търговска цел - тепърва ще е ясно, смята той
Обновена: 23 юли 2019 20:34 | 23 юли 2019 18:36, Анисия Иванова
154
Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител
Архив: Булфото

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

С разрешение на съда се извършва претърсване в офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, каза още той след среща в НС с народни представители от НФСБ по повод нарушения в изборното законодателство и нарушенията на обществения ред.

Бойков беше задържан, след като база данни на НАП беше публикувана в публичното пространство. По-късно той беше пуснат с мярка "подписка".

"Всичко това с руските хакери е маскировка за създаване на начална версия, която да раздуе нещата. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж - звучи благородно, но не е това истината", подчерта Цацаров.

Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител, има и поръчител, и подбудител на хакерската атака срещу НАП, каза още Цацаров.

"Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, обясни той. 

По думите му има доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Бойков е разполагал с тях.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. "Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Според Цацаров целта на атаката тепърва ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака Цацаров отговори: "От доказателствата по делото е ясно, че резултатите са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му най-много може да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ.

Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически.

"Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.

Според вътрешния министър Младен Маринов разследващите не срещат особено съдействие от фирмата, в която работи Бойков.

Те отказвали да дадат съответните пароли. Попитан дали през това време те унищожават данните, министърът посочи, че иззетите в рамките на досъдебното производство магнитни носители, компютри и конфигурации са под контрола на разследващите и няма как да бъдат унищожени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе шишо много го подценяваш момчето то по умно от теб вероятно...все пак се иска безпогрешна логика и пресметливост за програмирането.....преди 15 години едно лапе на 12 проби няколко защити на пентагона
139
0
 
0
 
! Отговори
МОЛЯ ЗА СЪВЕТ преди 4 години
"имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам,СЪН НЕ МЕ ХВАЩА.С ТОЗИ ХАКЕР СИ СПОМНЯМ Е ПЪТУВАХ ПРЕДИ МЕСЕЦ В ТРАМВАЯ.ТРЕСА СЕ ЦАЦАРОВ ДА НЕ МИ РАЗБИЕ ЗАЩИТАТА И МЕ АРЕСТУВА КАТО ВТОРИЧНО ЗАРАЗЕН "СИВ ХАКЕРНЕ МОГА ДА МИНА ДЕН И НОЩ
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бидон със зеле има по - умен поглед от цацата.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усатфка устафка устафка ....
136
1
 
4
 
! Отговори
Оие преди 4 години
Добре че е Цацата
135
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният власт-имащ абориген който не знае на кой свят се намира. Шоуто добива размери на голям политически скандал!
134
0
 
8
 
! Отговори
дад преди 4 години
укрепете киберсигурността на НАП, дайте добри пари на хората дето работят там в тая област,стига с тия милиционерски тъпанарщини. Сега се вижда колко струвате като интелект, басси и нещастницците. нема ли да арестувате и руския и-мейл?
133
0
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Този- със снимката от предната новина да като две капки вода.
132
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момченце такова аджамийче, че го хванаха на третия ден след като излезнаха файловете от НАП. Че и криптираната парола на компютъра му отвориха! Изгоре "великия специалист". Сега ще има да пее, да пее в следствието, че иначе в затвора ще му разбиват паролата задното отверстие всяка вечер.
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно. НаМамаПрасето ви е спешил, че го ровят и ще ви рита грозните седалища и сега се натягате с Гешето...
130
2
 
15
 
! Отговори
дЕТЕ преди 4 години
ХАКВАНЕТО НА САЙТОВЕ Е ДЕТСКА ИГРА И МНОГО ЛЕСНО! ТРЯБВА САМО ДА ОТВОРИШ ГУГЪЛ. МАЛКО АЙТИТА ГО ПРАВЯТ, ЗАЩОТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ИЗКАРВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ПАРИ С ЧЕСТЕН ТРУД!ГОВОРЯ САМО ФАКТИ!
129
1
 
16
 
! Отговори
Слабее преди 4 години
Дебелее не може да схване обаче, че хакването на некадърен сайт е детска игра и се прави МНОГО ЛЕСНО. Сайта на НАП 100% е бил хакван десетки пъти, само дето никой до сега не го е афиширал по подобен начин.СМЯХ В ЗАЛАТА!САЙТОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА СЕ ХАКВАТ ОТ 10-15 ГОДИНИ И НИКОЙ ОТГОРЕ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НИЩО, ЗАЩОТО Е НЕГРАМОТЕНГОВОРЯ САМО ФАКТИ
128
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти не си ли изпълнител, а пухчо? :)
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То, момчето, дали го е направило съзнателно, или за пари, няма значение
126
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нищо не твърди!Че Цацаров и сие са аборигени в света на технологията. така е!Че може да има замесени с Бойков служители, мож.Вие си мислите че едва ли не в ИТ компаниите работят ангели.Доколкото съм ги виждал и разговарял с някои от тях( не съм от службите), наемат хора които имат познания, но не мога да кажа че са професионалисти.Все пак това е нормално по нашите ширини, с тези заплати и отношение....
125
0
 
3
 
! Отговори
MR Robot преди 4 години
Поръчителя е fsociety на 100% // 4TcmqLUzNFQ
124
0
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Пореден материал от информационно психологическата война срещу българският народ!Тоз анорексик Цацаров е време да му се затъкне майнеградската ***!Опитват се да манипулират общественото мнение с целенасочено изпускани уж доказателства!ВСИЧКО РЕШАВА СЪДЪТ,КОЕ Е СЪБРАНО СЪОБРАЗЕНО С НПК И КОЕ Е АЛА БАЛА.ТЕЗИ *** ИСКАТ ДА УБИЯТ НЯКОЛКО ЗАЕКА С ЕДИН ИЗСТРЕЛ!ЗА ТЯХ ПРЕПОРЪКАТА НА АДАМА-СЦЗ ВТОРИ ОТР1Д,ЮЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 118...Твърдиш и ни убеждаваш..Че момчето съвсем съзнателно Го е направило? Та кой не иска да се "докаже"? Мислиш ли.Че и самият Цажаров.Пионка на Борисов и властта.Не е искал да се "докаже"? Виж..В живота.Нещата .Не винаги са такива каквито изглеждат! Повярвай ми.Не съм на 20 г и съм човек с житейски стаж и опит! -:) Докажи го Че съзнателно го е "направил" И ще ти повярвам! Но едва ли ще можеш! За това Тихо! -:)
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръгът Капитал или Кръгът КТБ е поръчител?
121
1
 
23
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Пълен цирк.. поръчител на хакерска атака. Една система или е добре защитена или не е. Ако не е добре защитена може да я хакне всяко дете, на което му е дошло на ум. Добре защитените системи не се хакват току така, пък ако ще и Путин да е поръчител. Просто НАП са се издънили и някой се е възползвал.