Радев с вето за F-16, имало неясноти - за цени, гаранции, доставки...

В мотивите си той упреква НС, че пусна договора по "бързата писта"
23 юли 2019 15:00,
357
Радев с вето за F-16, имало неясноти - за цени, гаранции, доставки...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобирането на групата от 8 самолета F-16 Block 70 от страната ни, съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.

Държавният глава припомня, че Конституционният съд отдавна е подчертал неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт.

В същото време законът за ратифициране на договора за закупуване на самолетите, вместо да измине целият път - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, бил приет "по бързата писта".

Още по темата

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“, пише в мотивите на Румен Радев.

Той изтъква, че обвързването на страната ни с такова дългогишно задължение, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, било "изключително тревожно".

Той е категоричен, че на България й трябва самолет с многфункционални способности, който се постига само с пълен боен пакет въоръжение, оборудване и последващо обучение.

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише още в мотивите за ветото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
7
 
12
 
! Отговори
до 177 преди 4 години
......От къде излизаха парите, които давахме за руските самолети, пак от нашите джобове.....абе чук ти знаеш ли че тук става въпрос за обир десетократни размери, парите за ремонти на миг 29, су25 и ми24 за жълти стотинки на фона на 3 милиарда лева за ф16
185
12
 
9
 
! Отговори
Фф преди 4 години
Тоя шапкар му дай само деструктивна дейност.....все критикува, което е ОК, ама защо поне веднъж не каже, така И така трябва да се направи....
184
10
 
15
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 4 години
Браво, генерале наш, вето до дупка за американските кошници!!!
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 188Кой създаде ДПС? Койнастояваше пред БГ ад сесъздаде тази партия? Тук е отговора на въпроса ти.
182
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да похарчите огромни пари за отбрана, трябва да създадете такова ниво на живота на хората, че да са готови да го защитават! - Карл Густав Манерхайм
181
16
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Ревете ли руски атакисти и ***? ревете, ревете :)))))))))))))))))))))))))))))
180
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички други са ми ясни, само играта на ДПС не мога да я схвана!Щом дори Турция купува руски ракетни системи и започва преговори за руския изтребител СУ-35, защо нас ни набутват да даваме огромни пари за някакви имагинерни, морално остарели корита, които щели да дойдат евентуално след 5 години???Без ДПС, ГЕРБ не могат да го прокарат това решение!
179
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който подкрепя сделката,само той да плаща!!!!!
178
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф-70 е виртуален проект!!!!!!Все още не съществува в "метал"!Ф-60 е реална машина!!!Защо не взехме Ф-60 или поне Ф-52+???
177
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев,как избра Грипен за нула време,без да влезе в парламента,а сега Ф16 много бързо го приели?Защото от Грипените щеше да напълниш гушата,а от Ф16 за тебе няма нищо.
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 180. И само от това изречение ли си правиш изводи? Защото всяка сделка има много детайли - има или няма въоръжение, други системи, колко са, какви други ангажименти са поети и т. н. Така на голо не се прави сравнение, глу.пак.
175
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белгия има договор за покупка на 34 броя Ф-35 за 4,430млрда долара!Полша 32броя,Румъния 10-15,Чехия,Гърция 20 броя ,че даже и Украйна ще се обзаведат със самолет 5поколение,а ние ще хвърляме милиарди за остарял самолет ,независимо че е блок70.
174
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на президента!
173
18
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
привет от ГерманияТо остана и рубладжията Радев да не е с вето по въпроса ?! А от както е президент една дума не обели за незаконната анексия на Крим ! Рубладжиите миришат от далече и са лесни за разпознаване !
172
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"The F-35 currently costs between $94 million (F-35A) and $122 million (F-35B) "Четете ли? Задокеанските ви "братя" дават цена от 1,3 милиарда долара за 8 броя Ф-16, при положение, че за същите пари можеш да купиш най-скъпата модификация на Ф-35 при това 10 броя.
171
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 174. Откъде я изкопа тази разлика в сделките? Наясно ли си с детайлите и договорките по двете? Или си пишеш по хавата.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОт къде излизаха парите, които давахме за руските самолети, пак от нашите джобове.Цените, като тези и на газа по скъпи от тези за Полша, Унгария и Чехия.
169
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКъде е видя националната катастрофа? А най-гадното е, че докато пишеш по-поръчка, сигурно пиеш и оригинално уиски! Аман от хора, които само драскат, а хал хабер си нямат от нормална работа. Национална катастрофа имаше 1979 г., когато всички цени се увеличиха двойно и по времето на Виденов.
168
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В резерва има 15 млрд.Всичко е от фискалната политика на Борисов от 2009 насам! 2 млрд за самолети са много наистина,но КТБ по времето на Ореха завлече фиска с 5 млрд.Да влезят математиците и обяснят кое е повече,кое изчезна към Сърбия и кое ще остане тук!
167
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 1,3 милиарда долара купуваш 13 самолета Ф-35, а ние за толкова пари купуваме 8 броя Ф-16. Да помислим кое е нередното в случая.