Ветото на Радев не успя, партиите ще взимат дарения от бизнеса

Физическите лица могат да дават колкото искат на политическите формации
24 юли 2019 13:00,
77
Ветото на Радев не успя, партиите ще взимат дарения от бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента бутна ветото на президента Румен Радев за даренията на партиите от бизнеса. С 129 гласа "за", 84 против и 1 въздържал се парламентът отново прие измененията в Закона за държавния бюджет.

С разписаните вече от депутатите поправки се разрешават даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци. Фирмите не трябва да имат обаче просрочени публични задължения или да са регистрирани в офшорни зони.

Още по темата

Отпада и ограничението даренията от физически лица да са до 10 000 лева.

Промяната дойде непосредствено, след като партийната субсидия бе намалена от 11 лева на 1 лев, а партиите настояха, че средствата няма да са достатъчни за нормалния живот на формациите.

Според държавния глава обаче този нов модел на финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция.

"Политическите партии, вместо да изпълняват конституционно отредената им роля да работят за управление на държавата според волята на народа, закономерно се обвързват с печалбата на опледелени търговци, част от която ще се връща обратно под формата на дарения. Така се накърняват конституционните основи на българската политическа система", пише в мотивите на президента.

Радев още изтъква, че претворената в закона концепция за "широко отворени врати" за дарения не е съчетана с достатъчно механизми за прозрачност и контрол, които да пресекат зависимостите между партиите и техните дарители, което създава среда за корупция.

Срещу ветото на президента твърдо се обявиха ГЕРБ и ДПС, а БСП подкрепи мотивите на държавния глава. "Обединени патриоти" пък пак не бяха на едно мнение и ВМРО също бе против финансирането на партиите с дарения от бизнеса.

"Партиите ще бъдат зависими и ще обслужват чужди интереси. Който плаща, той поръчва и музиката", скочи червеният Филип Попов по време на дебатите.

Той даде пример и с отрастраняването на Цецка Цачева и Цветан Цветанов от постовете им заради "Апартаментгейт" и допусна, че с новите текстове вече строителна фирма може да даде и цял блок на ГЕРБ.

"На богатите, които раздават работите места, им давате освен финансовата власт, и политиката. Това е гадна мръсотия срещу народа", включи се и Антон Кутев от БСП.

"Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица. ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно", контрира пък Тома Биков от ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС също настоя, че субсидията от левче не е достатъчна и обвини големите партии, че са се увлекли по популизма и не са обяснили на избирателите, че партиите имат нужда от средства.

"Готови сме да приемем дебат, когато партиите се откажат от популизма и сложат агументите на масата и да обяснят на хората за какво са необходими средствата на партиите. Трябва да е достатъчен размерът на субсидиите, а не колкото някое шоу предложи. И всички, за да се харесате на хората, казвате, че трябва да се намали субсидията", настоя депутатът от движението.

Искрен Веселинов от ВМРО пък определи и ветото, и законът като повърхностен и в противоречие с държавническото мислене. Според него старият модел за финансиране на партиите с достатъчна държавна субсидия не трябва да се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
мнение преди 4 години
стига с тиа партии хората са по-важни първо хората и след това партиите
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ЕС ни казаха че трябва да вземем мерки срещу корупцията.А какво направихме ние? Узаконихме корупцията на най високо ниво!Сега вече кръга е напълно затворен и всичко е точно и законно. ГЕРБ ще обявява обществени поръчки, "нашите" фирми ще ги печелят, и после плащат половината печалба директно ГЕРБ под формата на дарения.Перфектна схема. Евала.
44
1
 
1
 
! Отговори
А да видим преди 4 години
Едно е, кога парите идат от народеца, друго е, когато чакаш някой "бизнесмен" да се бръкне в джоба, еле, ако е от твоята партия пък!:D
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соросчета , ше ревете - създавате корупция - още повече поданици на РБългария ще ви обърнат гръб и накрая ще си останете само вие и БХК в тази територия !
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек от мафията.
41
6
 
3
 
! Отговори
Кат Русия преди 4 години
няма втора, тъй могъща на света....Ето това стихче не излиза от главата на нашия президент, пилот.Но по-добре пилот, отколкото шофьор, като във Венецуела.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама те спирали ли са ? Че в българският парламент се гласуват само лобистки закони ,един път не помислиха за нащастният си народ !
39
5
 
1
 
! Отговори
еволюция преди 4 години
Всъщност най-болезнената част от закона е че офшорни фирми не могат да финансират български партии. А големия грабеж беше в офшорки.А иначе, най-ценната е рекламата от уста на уста. И когато тя не е платена е най-искрена.Така че самото знание че съществува такава партия вече е достатъчно да реша дали да гласувам или не.До преди три дни гласувах за ГЕРБ защото се опасявах че ако гласувам за ДСБ има опасност БСП да вземат мнозинство.След Кристиян Бойков вече ще гласувам за ГЕРБ по убеждение.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще взимат,ако бизнеса даде
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли защо завода на Фолксваген няма да е в България.
36
0
 
9
 
! Отговори
Перачи на пари преди 4 години
Обикновено частният бизнес за пране на пари има 7-8 фирми, съдружия роднини (кръчми, хотели, строителен бранш, галерии) Едно лице с няколко фирми плаща дарения за лобистки закони и бандитската държава е легализирана.Поне преди избори да са длъжни да публикуват дарителите, така ще знаем какви антинародни закони ще приемат.Като се има предвид информационното затъмнение, ще останат мутрите с бели якички и наглите им отрочета с купени диплом в БГ.Не им стигала субсидия от един лев?!Бягайте от БГ
35
13
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Това не е новина а закономерност ... Няма да успее и другото му "Вето" за F 16 ... Държавната политика е като Висш пилотаж, за който летците на рушките МИГ-ове няма как да са подготвени ... Като е решил да прави Форсаж, поне първо да го изтренира с Деса ... !!!
34
9
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Брей този човек не разбра че няма смисъл да налага това вето. Това правителство си приема закони който са му изгодни. Ами те на практика узакониха всичко противозаконно.Сега с бизнеса узаконяват и рекета. Толкова здраво са се впили във влостта че няма спасение.
33
3
 
12
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Някой може ли да ми даде конкретен пример,за едно,поне едно действие на нашите политици/без значение от коя партия и цвят/,действие с което превеждат в прав текст понятието "ДЕМОКРАЦИЯ"?
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде,вече корупцията е законна,честито на робите.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е законен рекет... дай пари аз ще ти ги върна като управлявам. Опорочени конкурси, наши фирми, завишени цени :) Прекрасно, нямам думи
30
7
 
11
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Гласувахте ли за 1 лев ? Гласувахте! Сега този който го предложи това да обясни как ще е е по добре
29
1
 
23
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Некоректно поднесено заглавие!Правилното е...."Бизнеса ще има право да си купува партии,законно!"
28
0
 
19
 
! Отговори
4040 преди 4 години
Дарение е ако помагаш на болен, това е РУШВЕТ от бизнеса за да ти провурви да имаш бизнез в България. Иначе не даваш рушвет, но отиваш е Румъния или Турция. РУШВЕТ=КОРУПЦИЯ.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така де, основната специалност на Борисов е рекета. Сега го узакони.