Ветото на Радев не успя, партиите ще взимат дарения от бизнеса

Физическите лица могат да дават колкото искат на политическите формации
24 юли 2019 13:00,
77
Ветото на Радев не успя, партиите ще взимат дарения от бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента бутна ветото на президента Румен Радев за даренията на партиите от бизнеса. С 129 гласа "за", 84 против и 1 въздържал се парламентът отново прие измененията в Закона за държавния бюджет.

С разписаните вече от депутатите поправки се разрешават даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци. Фирмите не трябва да имат обаче просрочени публични задължения или да са регистрирани в офшорни зони.

Още по темата

Отпада и ограничението даренията от физически лица да са до 10 000 лева.

Промяната дойде непосредствено, след като партийната субсидия бе намалена от 11 лева на 1 лев, а партиите настояха, че средствата няма да са достатъчни за нормалния живот на формациите.

Според държавния глава обаче този нов модел на финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция.

"Политическите партии, вместо да изпълняват конституционно отредената им роля да работят за управление на държавата според волята на народа, закономерно се обвързват с печалбата на опледелени търговци, част от която ще се връща обратно под формата на дарения. Така се накърняват конституционните основи на българската политическа система", пише в мотивите на президента.

Радев още изтъква, че претворената в закона концепция за "широко отворени врати" за дарения не е съчетана с достатъчно механизми за прозрачност и контрол, които да пресекат зависимостите между партиите и техните дарители, което създава среда за корупция.

Срещу ветото на президента твърдо се обявиха ГЕРБ и ДПС, а БСП подкрепи мотивите на държавния глава. "Обединени патриоти" пък пак не бяха на едно мнение и ВМРО също бе против финансирането на партиите с дарения от бизнеса.

"Партиите ще бъдат зависими и ще обслужват чужди интереси. Който плаща, той поръчва и музиката", скочи червеният Филип Попов по време на дебатите.

Той даде пример и с отрастраняването на Цецка Цачева и Цветан Цветанов от постовете им заради "Апартаментгейт" и допусна, че с новите текстове вече строителна фирма може да даде и цял блок на ГЕРБ.

"На богатите, които раздават работите места, им давате освен финансовата власт, и политиката. Това е гадна мръсотия срещу народа", включи се и Антон Кутев от БСП.

"Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица. ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно", контрира пък Тома Биков от ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС също настоя, че субсидията от левче не е достатъчна и обвини големите партии, че са се увлекли по популизма и не са обяснили на избирателите, че партиите имат нужда от средства.

"Готови сме да приемем дебат, когато партиите се откажат от популизма и сложат агументите на масата и да обяснят на хората за какво са необходими средствата на партиите. Трябва да е достатъчен размерът на субсидиите, а не колкото някое шоу предложи. И всички, за да се харесате на хората, казвате, че трябва да се намали субсидията", настоя депутатът от движението.

Искрен Веселинов от ВМРО пък определи и ветото, и законът като повърхностен и в противоречие с държавническото мислене. Според него старият модел за финансиране на партиите с достатъчна държавна субсидия не трябва да се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ще се бори.Тя ще е вечната кметица докато Бойко е на власт.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Узакониха "Обръчите от фирми".
4
2
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
И кой ще посмее да дава дарение на опозицията при този тоталитарен режим ?Дадеш ли пари на опозицията на другия ден очаквай гости от НАП, ДАНС, полиция, прокуратурата и т.н.
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И така всеки бизнесмен ще може да си купува дадена партия, както и да получава съответните услуги срещу парите си.
2
4
 
35
 
! Отговори
.. преди 4 години
Терминал 2, това е изхода :(По-сле от латинска Амрика станахме, те поне имат хубави пътища... ние и това нямаме.
1
4
 
41
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Тиквата скоро ще стане милиардер !