Шефът на "Военна информация" вече може да бъде и цивилен

Опозицията заподозря "мокра поръчка"
Обновена: 5 авг 2019 16:56 | 26 юли 2019 16:36, Веселина Йорданова
12
Шефът на "Военна информация" вече може да бъде и цивилен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководителят на служба "Военна информация“ може да бъде и цивилен, освен военен. Това решиха депутатите на второ четене с промени в Закона за военното разузнаване.

На поправката, внесена от Милен Михов и група народни представители, вече се възпротиви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Ако шефът на "Военна информация“ е военен, но междувременно навърши пределна възраст за заемане на поста, ще може да довърши мандата си като цивилен, одобриха още народните представители. За да гласуват поправката, депутатите удължиха времето за законотворческа работа и "спестиха" петъчния парламентарен контрол.

По време на дебата се чуха упреци от опозицията към вносителите, че става дума за "мокра поръчка", за назначаване на конкретен човек и с това действие се уронва престижът на армията ни, включително пред партньорите.

От БСП допуснаха единствено, че ръководителят на службата, който е военен, може да довърши мандата си като цивилен."Другото е от Лукавия", обобщи Таско Ерменков. Според него отварянето на вратата изначално цивилен да заема тази длъжност, е отваряне на Кутията на Пандора и това било началото на принизяването на военното разузнаване като служба.

Още по темата

"Дава се възможност за политическо овладяване на Служба "Военна информация", каза и колегата му Красимир Янков. Няма ли военнослужещ, който да отговаря на високите изисквания за заемането на длъжността директор, попита риторично той. Янков заподозря и че причината за тази поправка е, че това е "единствената служба за сигурност извън обхвата на премиера" и за нея има подготвян човек.

Милен Михов от ВМРО отговори, че самата процедура по избор е бариера за политическо назначение и в нея президентът има немалка роля. Този закон е от 2015 г. и тогава имаше дебат по това, животът ни показва други реалности, настоя той.

Според процедурата министърът на отбраната прави предложение, то минава през Министерския съвет и се съгласува с президентската институция, за да има указ.

Преди десетина дни стана ясно, че директорът на служба "Военна информация" бригаден генерал Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност.

Той остава военен, след като бъде издаден президентски указ за освобождаване, ще мине в щат на министъра и ще работи в МО, обясни тогава военният министър Красимир Каракачанов. По думите му като мотиви за рапорта е посочено "в интерес на службата".

Ангелов, както и бившият директор на службата Светослав Даскалов бяха привлечени от Военноокръжната прокуратура в София като обвиняеми в престъпление по служба. Според ДАНС и прокуратурата са нарушили правилата за издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
HR преди 4 години
Сгодно местенце за калинка.
9
2
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Щирлиц от Банкя!Легендата -кандидатствал в ВСШ за профил ДС,но те го пренасочили за шлангаджия!Щирлиц мечтае да е върховният полицай-напавиха го главен секретар!Предателите от ДАР му я поднесоха на тепсия!Последно, краварите искат всичко останало от агентурата на РУМНО в Близкия Изток!Еничарите в НС ще удовлетворят заповедта на краварите!Решение-първият от ДАНС влязъл през входа на СВИ да получи едих 9мм между рогите!
8
0
 
10
 
! Отговори
Св. Синод преди 4 години
Предлагам да се назначи някой калугер. Отговаря на условията. Хем е цивилен, хем е униформен!И ще заблудим врага!
7
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Боковите...калинки точат зъби.Още една...позиция за тях. Изтърбушиха държавата и армията,като...швейцарско сирене.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със такива депутати , врагове не са ни нужни. Очаквам някой служител в чистотата да заеме този отговорен пост.
5
1
 
1
 
! Отговори
? преди 4 години
Какво означава думата "поръчмка" и въобще вие четете ли си писанията?
4
0
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
*** мафиотски, корумпирани, герберунгелски
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военните училища бълват само сатанисти и шизофреници поредния голям шамар по Военните институции. Всички трябва да се принизят до ниво матерял за да блести шайката. Авоенните да станат санитари санитарите да станат шефове на НАП.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата държава втасала занимават ни с отвлечени неща ,най-важното за Герб в момента е избор на ГЛАВНИЯТ ЧАДЪР на властта , а за народа чумата !
1
0
 
11
 
! Отговори
защо не преди 4 години
Може и да е безработен ром ,който не може и да чете !!