При неплащане до 31-ви юли: Сделката за F-16 заплашена от провал

Експерти смятат, че може да изпуснем сроковете за плащане
Обновена: 30 юли 2019 13:54 | 27 юли 2019 13:30, Петя Славова
232
При неплащане до 31-ви юли: Сделката за  F-16 заплашена от провал
Снимка: БТА

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това време се обединиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков пред Нова тв. Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите.

Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. "Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство.  Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет", обясни той.

Още по темата

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите F-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори", заяви експертът.

„F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един  самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
Странно ВЕТО?!?!?!?сякаш в интерес на друга държава работи този "младеж" радеВ, а не в името на своята.Предполагам, че след тези 8 самолета ще дойдат безплатно едни други 16-32, от по-ново поколение, като гледам какво се крои на юг от нас и най-вече в зоната на Кипър.
188
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 204 И завода ще го построим ние. Нямай грижа.
187
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
"САЩ ЛЕСНО ЩЕ НАМЕРЯТ НА КОГО ДА ПРОДАДАТ ПРЕДНАЗНАЧЕНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ИЗТОРБИТЕЛИ Ф-16 Б А Л Ъ К -71 " !!!!!! - Д.Т.
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите ни трябват сега. След пет годинки може да няма кого да пазят
185
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако ще са за самозащита и ще летят над България . Може да са всякакви с всякаква Електроника и въоръжение. Важното е да не падат сами и да свалят който припари.
184
3
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Като сме в НАТО - има НАТО- вски стандарти и пазара на самолети е много ограничен.Като електрониката и въоражението е предимно американско. Избора е Ф35 - който е дефектен и пада - има паднали в САЩ, Япония, Израел ( по неофициални данни - голяма част от продадените са паднали) - Германия, Франция, Турция се отказаха. Другото е Грипен с американска електроника. Друг избор почти няма. Последната оферта на Русия към Турция е СУ-57 - шаси и двигатели, с Турска електроника, оборудване и оръжия
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 5години няма да ги има. Ще се пекат на Хонолулу. О ЦРУ ще ги пази.
182
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а дано ,ама надали ще се разпадне сделката,просто щатите ще дадат отсрочка,щото паричките са добри и едва ли ще искат да ги загубят,пък и нищо не дават насреща,само обещания.И кой е разписал тези неизгодни клаузи в договорите,поради каква причина и готов ли е да поеме отговорността ако страната ни загуби заради това,вече е време за съд и затвор не само комисионни да гушат,ами и в кауша да ходят ако всички ние загубим заради тях
181
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова пари за само фи16 А има и фи 22 фи 35.
180
2
 
13
 
! Отговори
fermera преди 4 години
Вече се появиха статии в руски медии за конкурса на Индия за нов изтребител.Руснаците бяха неприятно из енадани че Ф16 е по добър от МИГ35.Ето и класиранетоЮрофайтърРафалГрипен ЕФ18Ф16МИГ35Интересно е че поставят Грипен Е пред Ф18.Явно г-н Тагарев бърза със сделката,защото 10 Грипен С плюс 8Грипен Е са много по перспективна комбинация от 16 Ф16.Така имаш евтини 7 самолета за Еър Полисинг и 8 бойци с RCS 0.5 кв.м. И суперкруйз.И няма нужда от ремонт на Графа.
179
0
 
1
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Sa parvi pat 4uh dumi ,smisala koito be6e nesaglasie sas postavenite uslovia na prodava4a,,demeg na kravarite".I podai gasov6tinata na upravliava6tite"Ne samo GERB,OP,ami vsi4ki koito sa v parlamenta sa takiva.Predlagam da postapim taka kakto te postapvat s BG jivotnovadstvo.
178
0
 
9
 
! Отговори
До 207 преди 4 години
Ми при комунизма например така се вземаха коли.
177
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще плащаш бре Бойко . Ти пари нямаш Пари имат гражданите .те разрешиха ли ти да им харчиш пари те за глу пости.
176
2
 
12
 
! Отговори
. преди 4 години
Пишман воеводата и недоразумението военен мин. Кара качанов кога ще го загробват???
175
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи плащаме на 31.07.2019г.а първите 2 самолета идват в края на 2024год.!А,къде ще се строят ,като завода още не построен,и не е започнат ,да се строи?Някой би ли си купил кола при подобни условия?
174
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите трябва да ги купим, няма как, доста спестихме отклонявайки се от договорите с НАТО, но 3 милиарда за АЕЦ Белене си е пладнешки обир, за наша сметка.
173
5
 
22
 
! Отговори
Патриот не от ВМРО преди 4 години
Ново вето,и F16 през крив макарон.Това се пада на дебилни ни политици,слуги на щатските ***,и агресори.
172
2
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Бе, как ще закъснеем с плащането ? Абсурд !Борисов ще вземе залъка от устата на старците и бибероните от устата на пеленачетата, ама ще ги събере тези пари за господарите си.Ще платим всичко и накуп. Ние сме богата държава !А, стоката ? За стоката ще почакаме още 5-6 години ...
171
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция плати 1,5 милиарда за Ф35 а сега ще пие една студена вода. От САЩ са намекнали, че няма да върнат парите. Каква е гаранцията че и с нас няма да стане нещо подобно?
170
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо ни са Ф16, няма смисъл да се дават толкова много пари.