Бизнесът готов да финансира партиите, но се притеснява от натиск

75% от фирмите убедени - 1 лв. на глас ще оптимизира партиите
Обновена: 30 юли 2019 13:49 | 30 юли 2019 13:00,
51
Бизнесът готов да финансира партиите, но се притеснява от натиск
Снимка: БТПП

Почти половината или цели 45% от българския бизнес е готов да финансира партиите след отпадането на държавните субсидии. Това сочи ново проучване на Българската Търговско-промишлена палата.

Изследването е направено в  периода 28 юни-3 юли 2019 година (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите) и целта му е да изясни отношението на работодателите към приетите наскоро промени във финансирането на политически субекти.

Още по темата

Според 75% от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни.

Повечето компании считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74% от анкетираните.

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на „малките“ партии и оставане само на „големите“ партийни структури.

Оказва се, че българския бизнес вижда и други предимства пред новия модел - ще бъде ограничено членството в партиите по т.нар. "семеен ред", ще се намали зависимостта на партиите от гласоподавателите, ще се минимизират разходите за несвойствена дейност и ще станем свидетели на по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите.

Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда – защото те няма да разчитат на пари от държавата.

45-те процента от фирмите, които вече са готови да финансират партиите, обаче поставят някои съществени условия. Например те изискват по-голяма  прозрачност на предоставяните средства, както и на разходването им.

Също така, бизнесът иска да се криминализира получаването на суми с неясни източници.

В същото време, почти 46% от работодателите се притесняват, че новият модел ще донесе повече натиск от страна на партиите върху бизнеса или че определени компании ще бъдат покровителствени. Това са основните аргументи и на противниците на драстичното съкращаване на държавните дотации за партиите.

67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота.

72% са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

63% заявяват, че размера на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. Решението за намаляване на субсидиите е добро,но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията „под масата“ ще останат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕДЛАГАМ НА ВСЕКИ ИЗБИРАТЕЛ ДА СЕ ПРЕВЕДАТ ПАРИТЕ ЗА НЕГОВИЯ ГЛАС. КОЙТО ДЪРЖИ НА ПАРТИЯТА СИ ИМ ПРЕВЕЖДА СУМАТА ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМА КУПЕНИ ГЛАСОВЕ ТОГАВА ПОНЕЖЕ ПАРТИЯТА БИ ТРЯБВАЛО ДА ФАЛИРА И ТОВА ДА ГО ИМА. РАБОТИ ДОБРЕ ПАРТИЯТА ВСЕКИ ЩЕ ИМ ПРЕВЕДЕ НЕ РАБОТИ ОСТАВА БЕЗПАРИ.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И diоти, за заплати няма- за партиите има! Кво му казваш на това!!! Дано никой не им бачка вече на смръдливите "бизнесмени"
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги финансират анонимно, хем да знаем, че е от чисто сърце и не чакат отплата
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиен бизнес или има някой друго предложение?
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът да почне да финансира университетите, не партиите.
40
1
 
3
 
! Отговори
komitata преди 4 години
голям смях -бизнеса с е притеснявал за натиск -че те и сега дават на партиите -не се притесняват че няма хора които да бачкат и да им плащат както трябва и всеки ден емигрират стотици.Не с е притесняват че дават минималната и останалото колкото преценят в кеш..както се казва важното е да се притесняваш и медиите да го отразят
39
1
 
0
 
! Отговори
komitata преди 4 години
голям смях -бизнеса с е притеснявал за натиск -че те и сега дават на партиите -не се притесняват че няма хора които да бачкат и да им плащат както трябва и всеки ден емигрират стотици.Не с е притесняват че дават минималната и останалото колкото преценят в кеш..както се казва важното е да се притесняваш и медиите да го отразят
38
1
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Бизнеса да финансира работниците си щото иначе ще изчезнем като нация .А за мафиите да не се притеснява .Ако загинат на никой няма да липсват ,а членовете им ще станат от държавна хранилка така нужните на бизнеса ,,кадри,, Там всички са много компетентни ,поне докато са на ясла . Бизнеса няма интерес да има партии ,а мажоритарно да се избира президент като в САЩ , Франция ,Русия и целия нормален свят . Няма нужда от партии
37
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Когато Слави каза ,че народа е работодателя на тея в парламента и те трябва се съобразят с референдума или иначе казано 1 лев на глас съотвенто работодателя (народа) си носи последствията от решенията!Сега в сайтовете масово се обвинява работника(депутатите) че са изпълнили исканията на шефовете си
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще е готов, щото иначе няма "бизнес".
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали вии гласувахте на референдум субсидията да е 1 лев? Ае стига мрънкахте сега, *** народ, слаба държава.
34
2
 
6
 
! Отговори
Гаден Мрънкач преди 4 години
По принцип, това беше и основната идея на плешивият учиндолски гологлавец и Бойко Тиквата - партиите да се поемат от бизнесът, за да не може този, който нема пари да се занимава с политика и да бърка сметките на Тиквите. Г-да Тикви, това, че имате пари, не означава, че имате достатъчно акъл да се занимавате с политика, да не говорим, че и идеи нямате;))) Кухи сте, като празни градински ***;)))
33
3
 
7
 
! Отговори
Бизнеса преди 4 години
да не се притеснява - Гешев ще се погрижи с радост да финансират партиите, за които той работи.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бла бла щели политиците да рекетират бизнеса... все едно боко да рекетира началника си пашата. И скудоумци тук дават мнение бадева... За да рекетира бизнеса, трябва властта наистина да ти принадлежи, ане да си му калинка...
31
1
 
20
 
! Отговори
Конституцията??? преди 4 години
българския бизнес вижда и други предимства пред новия модел - ще се намали зависимостта на партиите от гласоподавателите,Т.е. властта да не произлиза от народа. Значи заплюхме конституциятаЧл. 1.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
30
3
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Бизнесът положително има интерес да финансира управляващите, но за какво да финансира опозицията? И кой ще се реши да го направи. Нали след това могат да го проверяват и разследват докато го докарат до фалит. Това е то демокрацията по гербаджийски.
29
1
 
23
 
! Отговори
seira преди 4 години
"... ЩЕ СЕ НАМАЛИ ЗАВИСИМОСТТА НА ПАРТИИТЕ ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ..."ЗА КАКВА "ДЕМОКРАЦИЯ" СТАВА ДУМА?!ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ "ДЕМОКРАЦИЯ" В БЪЛГАРИЯ?!ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е "ВЛАСТ НА НАРОДА!"НАРОДЕ!!!!!
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се заговори за повишаване на нивата на заплащане на труда бизнеса реве, пари нямали. За партиите обаче всичко е хараби, пари има, че даже искат и да дават.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Воля си показа олигархчините и лобистки рога с най-новите предложения. Единствените противоречия в държавата са работник- бизнес, народ - политическа каста. Бизнесът и политическата каста се обединяват срещу народа и наемния труд. Днес безплатни болнични, утре нещо друго. Коя корпоративна партия ще откаже предложение от генералния си спонсор?
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разбира се че е готов---КОЙ ПЛАЩА само за удоволствие...всичко платено си има цена ..политиците и партиите стават зависими от плащача,,не че и сега не са де