Полша с драстични мерки срещу изтичането на "мозъци". Ще успее ли?

Страната е на второ място по миграция от членките на ЕС
30 юли 2019 21:50, Нели Христова
138
Полша с драстични мерки срещу изтичането на "мозъци". Ще успее ли?
Снимки: Reuters

Преди 15 години Полша се присъединява към Европейския съюз. Но вместо младите да се чувстват по-добре в страната си, започват масово да я напускат.

През последните няколко години Полша страда от огромно изтичане на "мозъци". Правителството е отчаяно и прилага отчаяни мерки – премахва данъците за младите хора. По думите на премиера на страната Матеуш Моравецки това ще "донесе нови възможности за младежите, които ще отговорят на тези, предоставяни от Запада".

Поляците под 26 години, които печелят средно по 22 547 долара на година ще бъдат освободени от 18-процентовия данък върху приходите си от 1 август. Решението е доста щедро, тъй като средната заплата в Полша е около 15 700 долара годишно.

2 милиона души ще се възползват от премахването на данъка.

Когато Полша, заедно с още седем други Източноевропейски страни влизат в ЕС, жителите им получават възможност да работят навсякъде в съюза без нуждата от виза. Така, по думите на  Моравецки, Полша губи 1,7 милиона души за 15 години.

"Все едно цяла Варшава си е тръгнала... загубата е гигантска“, казва той, предлагайки новия закон в парламента.

"Това трябва да приключи. Младите хора трябва да останат в Полша“, добавя  Моравецки.

Както за всяка друга държава, това се отразява негативно върху икономиката.

"През последните три-четири години забелязахме недостиг на работна ръка и осъзнахме, че се нуждаем от това, хората, мигрирали от страната, да се върнат", казва Барбара Янцевич, която ръководи отдел "Икономика на миграцията" в Центъра за миграционни изследвания във Варшава пред CNN.

Една от тези, които напускат Полша, е Кинга Китовска. Тя заминава за Лондон, за да учи, но след като си намира работа, остава там. Тя смята офертата на правителството за страхотна, ала недостатъчна да я убеди да се върне обратно в родината си.

"Не мисля, че това е правилният начин да привлечеш младите хора обратно. Трябва да се осигуряват повече възможности, да се отварят сектори, които са атрактивни за нашето поколение в момента", споделя тя.

Експертите по миграцията също са съгласни с нея. Те не вярват, че мерките ще дадат резултат. Според тях, някои младежи напускат държавата не заради повече пари, а за да придобият самостоятелност далеч от родителите си.

За Кинга заплатата също не е от голямо значение, а възможността. Работата, която получава в Лондон, всъщност не съществува в Полша. Обединеното кралство се е превърнало в най-популярната дестинация за бягство на поляците от родината им от 2004 година насам. Близо 1 милион полски мигранти са намерили дом там. И въпреки всички усилия, които Полша полага през последните години, за да си върне младежите, броят им във Великобритания все още е значителен.

Правителството предвижда още предимства – облаги за семейства с деца, както и бонуси към пенсията. Някои депутати ги приемат с отворени обятия, други обаче са скептични. Според тях възрастовото ограничение ще откаже хората, които дълги години са в чужбина и са обмисляли да се върнат в Полша.

"Времето, в което някой решава да се завърне или да остане е малко по-късно, когато хората са готови да имат деца, като – в началото на 30-те години например“, обяснява експертът от Лондон Хедър Ролфе.

Но законът може да убеди онези, които искат да мигрират, всъщност да останат.

Но статистиките са категорични – 724 хил. полски студенти живеят в чужбина. Най-високата бройка от всички държави в ЕС. Полша е втората страна по миграция след Румъния. България се намира на осма позиция в тази класация.

Също така, вероятността да напуснеш страната и да си намериш работа е по-голяма, отколкото ако останеш. Броят на хората, наети в Полша, е с 14,6% по-малък от този на мигриралите. В България той е едва 3,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много глупаво ако са на 27 28 години какво не влизат в тая статистика
116
5
 
8
 
! Отговори
Живял и работил там преди 4 години
Полша е поне 20 г. преди нас, а в някои отношения е на светлинни години по-напред от нас!
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще успее Полша! И Орбан успя! Само мазниците дето лазят по корем и се чудят на кой да се сложат в Брюксел- само те не успяват!
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от България заминават и програмисти ,които имат космически доходи сравнени с останалите хора.
113
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Пак ни мажат очите с други да не виждаме колко сме зле!След 20-30 години изчезването на българите ще бъде по учебниците и ще го дават за пример да плашат населенията си.Вярвайте изчезваме и това е плана!!!
112
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много коментари за Полша от хора, които си нямат добра представа от нея. Вижте как изглежда Варшава в момента и я сравнете със София например. Вижте и другите им големи градове колко са чисти и красиви и тогава говорете.
111
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишете за България и за геноцида на Тиквената хунта над българския народ.
110
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТ РУСИЯ МОЗЪЦИ НЕ ИЗТИЧАТ... СЕДАТ СИ ПО СЕЛАТА И СЕ ЧЕШАТ ПО КРАТУНИТЕ И ПО МАКАРИТЕ
109
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Полша няма мозъци, а само алкохолици.
108
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е още по-зле.
107
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малък откъс от репортаж от Новосибирск (Академгородок) по Блумбърг ТВ: "И когато заплатите на шофьорите станаха по-високи от заплатите на академиците, академиците се усетиха и започнаха да напускат Русия".Така е и в България. Пременничето на Кристалита постави началото на геноцида над българските учени.
106
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша и мозъци, не се връзва. Фейк нюз.
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен115Ти ще спреш ли изтичането на мозъци от България ако вместо ГЕРБ и БСП изберем тебе?Ми не.Ко се напъваш тогава?
104
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Че те поне половината от емигриралите от България избягаха още като беше 3000лв/$ много преди мутрата.
103
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен115А кого трябва да изберем?Тебе ли?Кой си ти?
102
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещате ли как ви занимават я с ингилизи,я с поляци само и само да не се замисляте какво се случва в България?Всичко това е за да изберете пак комунистите от ГЕРБ и БСП.
101
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в Лондон, полските "мозъци" са окупирали цялата работа по складовете и строежите и са се хванали гуша за гуша с големите си конкуренти, "капацитетите" от ромъния и бугариа
100
3
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
В България реално са останали около 5 000 000 население, но властта фалшифицира последното преброяване, а следващото насрочи чак за 2021-ва година. Да !5 000 000 сме. Не повече. И то като се има предвид, че тук влизат всичките нови "българи", на които бяха дадени паспорти през последните 10 години. Влизат и постоянно увеличаващите се роми.Няма по-пострадала държава от България и няма по-страшна демографска катастрофа от българската. Факт !
99
5
 
7
 
! Отговори
Mudyu преди 4 години
Абе може да нямат бсп, ама чаша 200мл водка сутрин на гладно и тогава си мият очите. В америка е същото, 2 линии и тогава мият очите.
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за поляците, но Бойко Борисов няма как да огрее навсякъде.