Ген. Съби Събев: България направи правилния избор с F-16

"Тази сага свали политическите маски, но и някои професионални маски"
Обновена: 1 авг 2019 23:38 | 1 авг 2019 22:22,
72


След преодоляното президентско вето Народното събрание все пак ратифицира четирите договора, с които България сключва сделка със САЩ за закупуването на изтребител F-16. Страната ни ще трябва да заплати близо 2 млрд. лева за 8 самолета.

Ген. Съби Събев, който е първият военен представител на страната ни в главната квартира на НАТО, коментира в студиото на "Денят ON AIR", че България е направила правилния избор с този изтребител, който е на масово въоръжение в НАТО.

По думите му сагата с новите самолети на родните ВВС е предизвикала политическа турбуленция.

"Този проект за изтребителите свали доста политически маски у нас, но свали и някои професионални маски, за съжаление. Хора, които са служили във ВВС, които много добре знаят какво представлява самолетът, почнаха да говорят неща, които бяха повече политически мотивирани, отколкото професионално", подчерта ген. Събев.

Бившият военен опроверга и други спекулации, според които България ще купи скъп самолет, но без въоръжение. По думите му това е нормално, защото само най-богатите могат да купят всичко, останалите страни го правят на етапи.

"Ще дам за пример Полша. Полша приключи доставката на 48 изтребителя F-16, два пъти след това прави заявка за допълване на оръжейния пакет. Първите 3-4 години, когато се усвоява изтребителят, не е нужно въоръжението да се купи и да стои", посочи още ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Пурку преди 4 години
Държавата умира нашите самолети на 50 години взимат на двойна цена,ние сме най тъпия народ във галактиката момчета че търпим тая гавра
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прилича на трудовак след отпуск.Излъчва невежество и простотия.
41
5
 
9
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Съби е толково генерал ,колкото и Тиквата.Думите му не струват 5 ст.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека някой каже, кога България е направила някога правилен избор и въщност дали някога е имала право за избор, визирам от 141 години на сам. Единствено се сещам за отказа на Цар Борис III към Хитлер, да изпрати наши войски на Източният фронт!
39
3
 
1
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До fermera - това не е вярно. Русия има нов YouTube-либър който лети с 5.7 МАХ. Не, ако Путин каже - направо с 11.9 МАХ лети. За това, много по фермерски е да клекнем, да се нагъзим и да чакаме Дядя Иван да ни гали по главите. Така прави истинския крепостен fermer - целува на Бащицата ръката. Противно племе сте мужиците, за знаеш. О, я промени ника на "кресьянин" по ти отива.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАнонимник щом ме репликират значи на някой му пука ха ха ха .Все пак ти благодаря че моето мнение има такава тежест за тебе че да те разтревожи толкова дълбоко от към задната част на тялото :)))
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потомствен продажник. Изписано му е на мутрата.
36
3
 
9
 
! Отговори
Озлобен преди 4 години
Не мога да разбера,защо всички се опитват да размият,истинския контра протест на президента?!Никой никога не е казал,че самолета е лош.Казаното е че е скъп като цяло и че :сравнете в нета има официални публикации на департамента по отбрана на САЩ за нашата и за Словакската сделка: за нас е двойно по скъп от колкото за Судитците и за Словакия.За пример Словакия получава 14 самолета за същите пари.Различни източници посочват 1.7-1.8 млрд.$ и за всяка от сделките, които включват самолетите, въоръженията и друго оборудване, обучение на пилоти и техници. При словаците има и екстра - ще им модерниз
35
2
 
15
 
! Отговори
Много важно--тои е преди 4 години
от ГЕРБ....Следващия генерал който ще е от опозицията ще каже точно обратното..НО аз знам ,че баба пак ще кара с 200 лв....на който покупалната възможност се срива всеки ден !А това може да го отрече само Боко...
34
3
 
16
 
! Отговори
dimbi преди 4 години
Съби,не говори глупости,Бойко и без теб ще е ОК. ние купуваме 5 самолета на 30 години,Турция купува 100 последно поколение-това мисля че е добра сделка нали?Кой ще пазиш с тези самолети Съби? Излагате се в стремежа да правите ЕВАЛА на премиера,но явно наистина нямате капка морал.
33
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точна му е оценката за ситуацията с този договор!Това е десния генерал!Казва правилно нещата! Когато Радев беше военен беше казал за F-16, че е най-добрия избор. Като стана президент започна да шикалкави!Да има много здраве!
32
4
 
23
 
! Отговори
fermera преди 4 години
България няма медицински хеликоптер и самолет, но даде 2,2 милиарда авансово за Ф16.А този е лъжец,затова няма и да го нарека генерал.Ако някога получим удар от Русия,то ще е с ракети Калибър изстреляни от катери в Черно или Азовско море.Летят с 2,9 МАХ над морето преди да ударят радара на Калиакра.За Графа трябват 6 бр. При 50 % успеваемост ракетите на един катер стигат.Фф16 нямат с какво да ударят тези катери или да свалят в полет ракетите.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или на някой новините са в повече и ще му спра политика та или са такива умници по рождение след като колега си на работа няма такава кауза да вадиш втори път ти си назначен и одобрен на постоянен договор а не на временен не мие за ваденето на такъв документ ще ми отнеме малко време но защо трябва да давам излишни пари на някои или за някои
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли некои умници искат медицинско със свидетелство за съдимост от прокурор честно казано не съм виждал през целия си живот подобно нещо да идеш на работа и по време на работа на постоянен договор да ти искат да ги вадиш наново интересно мие само едно друга фирма ли поема парада щото подобна глупост за пръв път виждам а не съм паднал от марс
29
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ето какво бих направил аз . Бих взел миг 35"Абе V обрезания.......на кой му дреме.....ти какво би направил.
28
6
 
27
 
! Отговори
Павел преди 4 години
Г-н Събев да ме извинява ,ама както изглежда,самият той е един голям нагаждащ.......Нека да провери колко струва един експлоатационен час на Грипен,след това да сравни с "москвича" - Ф16 някакъв блок 70.Голямо и дълбоко навеждане направиха някои ръководители към Америка,и именно заради това навеждане,сега целият български народ ще почувства резултатът,и ще усети голямата болка и на входа и на изхода........Няма оправия в тази наша родина БЪЛГАРИЯ.
27
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуването на каквито и да е самолети от държава, в която социалната пенсия е 60 евро, може да бъде осъществено единствено от тежко корумпирани национални предатели!
26
3
 
16
 
! Отговори
V преди 4 години
Ето какво бих направил аз . Бих взел миг 35 защото няма да се налага да сменям всичко наземно с парите които спестя бих построил два автомобилни завода .Хем самолетите истински хем и автомобилни заводи ;) А миг 35 би била прекрасна придобивка за нато .И нато доволни и с по голяма мощ и два автомобилни завода .
25
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миг29 с нищожния си ресурс от 350 часа преди тотален ремонт на двигателите изобщо не може да се сравнява с ресурса от 12000 часа на F-16 блок 70. Така че на вид по-скъпото в действителност излиза много по-евтино. Руските *** избягват този неприятен факт като дявол от тамян.
24
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генералът просто е българин, а не руски *** и полезен *** като Радеф.