Танева: Кризата с чумата е тежка, огнищата са вече 28

Само шест области не са застрашени
1 авг 2019 10:31,
40
Танева: Кризата с чумата е тежка, огнищата са вече 28
Снимка: БулФото

Страната е в много тежка криза по отношение на африканската чума по свинете. Това призна пред bTV министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя беше категорична, че държавата, в лицето на властта, не се е провалила в превантивните мерки срещу разпространението на заболяването, но видя и грешки.

Още по темата

"В определени области е можело да се положат повече усилия - обучение на населението. Какво е африканска чума, как възниква и как се разпространява заразата, както и какви са последствията. Сега това предприето, близо месец представители на научната област са на терен в Северна България", коментира Танева.

Иначе ресорният министър обясни, че в момента има регистрирани 28 огнища на заразата.

"При 65 регистрирани свинеферми - в пет има огнища и върви процес на евтаназиране. Останалите свинекомплекси се намират на 18 областни територии, около тях са определени 20-километрови санитарни зони, в които следва да не отстанат стопанства без мерки за босигурност, без значение каква собственсост са", продължи тя.

По думите й само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Тя отбеляза, че стопанствата без мерки за биосигурност са най-рисковият фактор за изключително бързото разпространение на чумата. Освен това, летните месеци са пик за болестта, няма лечение и няма ваксина.

Накрая Десислава Танева разказа повече подробности и за самия произход на заразата и нейния път до България.

Оказва се, че навлизането на чумата в Европа може да се проследи до 2000 година от Русия и е продължила да се движи по страните от Източна Европа.

"В Русия това заболяване не могат 12 години да го изкоренят, има милиони засегнати свине. У нас първият регистриран случай е през 2018 година", изтъкна министърът.

Танева беше категорична, че в нито една страна, в която заболяването се е появило, не е било изкоренено напълно. Тя обясни, че много добре разбирала тежката ситуация на стопаните, които отглеждат животните в тип "заден двор".

Според нея, мярката за доброволното умъртвяване на прасетата обаче работи и е положителна, защото стопаните нямало да изгубят месото напълно.

"6 месеца след края на заразата, хората ще имат възможност отново да отглеждат свине", поясни тя.

По думите й са взети и специални мерки по отношение на разпространението на дивите прасета, които са различни и се взимат според сезона - изграждат се капани и се осъществява подборен лов.

"Ние имаме 23 регистрирани случая при дива свиня и 40 засегнати прасета", допълни ресорният министър Десислава Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
африканска чума да тръшне земеделското министерство начело с тази пандафуза нещастна и онзи нерез от БАБХ
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африканска чума от сибир. Пусти му руснаци все те виновни.
22
1
 
5
 
! Отговори
Нагла преди 4 години
Оставка....
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До19. В България се сазва от експерти за тази чума ваксина няма. Е как в Испания ще има ?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде кацна тая чума бре или дошла на самоход що не се обърнат към агенциите държавни,които са им подръка и особено към НАП където там освен приходите знаят за разходите за да изчислят всичко след туй по лица физически-ЕГН,че лица юредически по номера и класификации,лицензии най-различни до ловно-рибарски дружинки отчитащи по тез графи,в това число права,задължения от-до по нива контрол по заразата щом казват път на навлизане как пътна карта с накъсана посока,а вируса не е само сушеви що лети.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази чума идва в Европа първо в Португалия, после пламва и Испания, после Италия, Малта, Холандия. Преди 12 години идва и в Грузия, а оттам в Армения, Русия и т.н.На практика заразяването почти винаги е ставало от консумацията на заразени кухненски продукти и чрез дивите ***. Ваксина няма.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До22. Каква демокрация си видял в България. И ревеш ли ревеш. Печата е зависим. Местна власт няма и не е действаща. Банковата система обслужва за инвестиция само колективи с партиини протекции
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До25. Да ли идва оттам няма как да разбереш. Но си познал там тя си я има от над 30 г. И на никой не му прави впечатление. Нещо като тоя пожар в Сибир. Всичко може да върлува
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези които бяха базразлични към некадърността на Герб и те вече надигат глас....То мълчиш ,търпиш ама такава некадърност ,такава наглост и лакомия как да се изтърпи ? Не минава месец без огромен скандал и Борисов продължава да се хвали....
15
3
 
12
 
! Отговори
Поздрави от Герп преди 4 години
С унищожаването на поминакът на хората- ще увеличим клиентопотока към Куфланд и Лидъл на нашите приятели даващи пари под масата
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПлатон и Сократ са го предвидили преди 2400 години, демокрацията се превръща в тирания, което е всъщност по-зле и от демокрацията, може да отнеме време, но е неизбежно. По-добре е човек да избяга в държава, не толкова деградирала, по-далеч от тази последна фаза.
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ваксина срещу тази чума - нещо си се объркал.
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея от години в Испания и сега като се завърнах за малко в България направо недоумявам защо е тази истерия с тази африканска чума по свинете,защо се избиват поголовно животните тук.Преди две години в испания също се появи тази болест,но властите веднага взеха мерки и започнаха да ваксинират животните и всичко се нормализира за кратко време,без да се затрива този отрасъл.защо у нас не се ваксинират животните ,а се избиват поголовно
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокълнат народ !
10
6
 
6
 
! Отговори
ГОЛОДОМОР преди 4 години
До екологична войнаОстанахме без кебапчета и шопска салата! Трагедия!
9
1
 
15
 
! Отговори
екологична война преди 4 години
До едно уточнениеЧИСТА ПРОБА МАСОНСКО ДЕЛО!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре се хилят на снимката, комисионната от мероприятието сигурно ще им стигне поне за по 1 къща за гости. От Украйна, че българи не останаха.
7
4
 
21
 
! Отговори
едно уточнение преди 4 години
Уважаема г-жо Танева, започнаха Богородичните пости. Според каноните на Православната Християнска Църва по това време не се колят животни. Ако са болни те просто си умират. Защо се съобразявате с всички религии и им угаждате, а сега карате хората по селата да пренебрегнат собствените си религиозни забрани??? Дали се сещате, че на някои от тях ще им е тежко да следват заповедите ви. Хайде утре да сервирате в бежанските центрове по една свинска яхния, а после карайте българите да си колят прасето
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата с чумата ГЕРБ е още по-голяма!!!
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази нали я уволниха от Кабинета Борисов-1 за корупция и връзки с мафията и олигархията. Защо пак я върнаха.Толкова ли е къса резервната скамейка на Тиквунестия ?