Преовъръжаването на армията не може да стане с 8 самолета

Имаме шанс да тръгнем нагоре, но не сделка по сделка
5 авг 2019 22:38,
79


След като депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев за закупуването на американските изстребители F-16, окончателно предстои страната ни да се сдобие с нови изтребители.

"Това е договор, който отваря големи възможности и след няколко неуспешни опита имаме решение. Той е добър поне по три причини. Първата е, че самият самолет е добър. Сделката е добра, тъй като е постигната по ясно установени правила за чуждестранни военни продажби на САЩ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Още по темата

Той бе категоричен, че не бива цялостното превоъръжаване на армията да завърши само с покупката на осем бойни самолета.

"Аз считам, че това е проектът на бъдещето, който ще позволи България да направи технологичен и организационен скок, който ще ни позволи да извлечем максимална полза от нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации", посочи бившият министър на отбраната.

По думите му имаме шанс да тръгнем отново нагоре във военното ни развитие, но няма да стане сделка по сделка, а с национална програма за превоъражаване.

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Според Шаламанов ситуацията е много проблемна.

"От страна на НАТО това е позиция за търсене на решения на базата на договори, правила, устойчивост и стабилност в международните отношения. От другата страна засега виждаме играч, който системно нарушава съществуващите договори", коментира Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме в доста асиметрична ситуация, която създава рискове, и то в тази част на Европа, където е разположена България.

Бившият министър на отбраната коментира и поредното вето, наложено от президента. Радев върна на депутатите Закона за военното разузнаване заради промените, които ще позволят цивилно лице да бъде начело на ведомството.

"Тази служба е военна по своята същност. Честите смени, които напоследък имаше - ту военен, ту цивилен, пак военен - създават несигурност  и усещане, че зад това се крие нещо друго", коментира Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
13
 
! Отговори
До V преди 4 години
Ракетите да, имаше...но с цената на много лишения за народа. Да не навлизаме в полемика тип ако баба ми беше мъжка... Тук пак идва въпроса, за да има сега вместо кое ще са. Нямаме икономиката да вървим в две направления, хем икономически, инфраструктурно и социално развитие, хем армия. Въпроса според мен е, че имаше само обсъждане от *** по форуми кое трябва да е. Ако има авиация няма да има инфраструктура, ако има инфра с кво ще я опазим... Кокошката или яйцето?
22
15
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ми купете още 8 и ще станем умираща и емигрираща държава с 16 самолета
21
13
 
34
 
! Отговори
V преди 4 години
Преди 89 имахме ракети които щяха да потопят целия турски флот в радиус от 600 км. При това изработени за СССР а не за износ .Дадоха ни ги щото са на ръба на договора СТАРТ.Никъв шанс нямаха турците преди 89 .Тези ракети за които говоря са по старите варианти на искандер .Ако разбираш поне малко ще ти е ясно че това не може да се спре нито засече дори.Преди 89 нямахме нужда от помощ от СССР ,затова Турция искаше да си нарежем ракетите.Тва което съм писал не е мислене ,а факти.Тоя на екрана мисли
20
4
 
8
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Vти си безнадежден случайпо добре е да развеселяваш бабите в квартала с подобно мислене
19
7
 
1
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Анонимен 19хабиш се като се опитваш да обясниш на изостаналия еснаф у нас от къде изгрява слънцетоситуацията за хора като теб живели навън и видяли много е ясна но за малкия капсулиран свят на просто.ватия *** балкански у нас мисленето е само от днес до утре
18
8
 
12
 
! Отговори
V преди 4 години
Сега за евтиното ли ще се хващаме ??? Грипин е двойно по евтин ,а миг 35 тройно (не за друго ,ами щото няма да сменяме нищо ) Най евтино е миг 35 ,а след него грипин .Ако ще се доближаваме до някой грипин .А тогава защо плащаме за скъп самолет който не можем да използваме за нападателни цели ??? В Европа се продават евтини пикиращи бомби 500 кг . Ако Турция утре влезе в шелфа ни да ни помпи газа ,ако има де Как ще я пъдим от там ?Тя вече го направи това в Кипър.
17
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите ще бъдат 16,колкото е една ескадрила и това за България стига! Около нас са държави на НАТО! А колкото до цената,научете се езици различни от руски и арабски и четете! Не лъжи- един от десетте гряха!
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
",,нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации" ТОЯ ЧУВА ЛИ СЕ КВО ГОВОРИ ???"Хей V обрезания......ти си на един Google search за да разбереш за свободните демокрации.
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, ще им дадем още милиарди, нема ги оставим братята американски
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрали,недоразбрали *** и гаражни специалистчета....! Кое е по добро, НАТО и САЩ или Русия? От години няма място за дискусии! Всичко което се строи и инвестира в момента е благодарение на членството в ЕС! *** които произвеждахме вече и руснаците няма да ги искат! Самолетите на руснаците са точно толкова скъпи колкото и американските! А армията и държавата в България не са глупци!
13
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в САЩ, имам познат Американец който е идвал до БГ на учение. Няма да ви казвак какво му е впечатлението от това което е видял във военно отношение. Поговорихме си доста и нещата не са розови. Доста сме далеч и от подготовка, дисциплина, техника и всичко останало.На гол шкимбак 8 самолета и всичко е окей, нали? Така разсъждавате още ...
12
2
 
2
 
! Отговори
Казано е преди 4 години
"Само с ядене не става, трябва и акъл."
11
4
 
2
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Vдано у нас само ти имаш подобно развита логика на мисленесравнението ти е повече от разсмиващо
10
3
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
както и за много други неща сме светлинни години назад дори в началото си за евентуално започващо модернизиране и превъоражаванедори да бяхме фрашкане с излишни пари едва ли бихме го направили до нужното ниво като за достойна натовска армияистината е че винаги сме били мижитурки и такива ще си останем сгушени и страхливи под крилото на някой по силен
9
14
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
Ф16 ни доближава до ,,най - развитите и свободни демокрации ,, като Турция ,Полша ,Румъния,Пакистан ,ОАЕ и Катар .А грипен щеше да ни доближи до неразвитите демокрации като Швеция ,Чехия и Унгария . Представете си на къде я водят България ??? Това ли искате към Турция ,Полша ,Пакистан и ОАЕ ???? САЩ за тях си правят ф22 и Ф18 ,а ф 16 за големите ,,демокрации,,
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бахрейн подписа за 16 Ф16 само за 3 млрд $, ние за 2.3 млрд вземаме 8. Нещо да кажете? Няма смисъл, толкова скаби политици никога не е имало в 1400 годишна история на България.
7
4
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
800 милиона. Не хиляди.Но пак са много по-евтини от нашите.
6
7
 
8
 
! Отговори
хенерал преди 4 години
организационен скок във ке ***.Преовъръжаването на армията не може да стане с 8 самолета. Само с 9 самолета!!!!!!!!!!!!!
5
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Междувременно Словакия подписа договор за 14 броя F-16 block 70 с пълна поддръжка. За $800,000 (Осем стотин хиляди долара)!!!Словаците са преговаряли две години по тази сделка! А при нас стана толкова бързо!Новината е навсякъде из международните медии, но защо ли българските мълчат?!
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАЗУЗНАВАНЕТО ДОРИ ВОЕННО, НЕ Е ВОЕННА ПРОФЕСИЯ, ОСВЕН РАЗУЗНАВАЧИТЕ НА ФРОНТА. ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ВОДИ ОТ ЦИВИЛЕН.