Преовъръжаването на армията не може да стане с 8 самолета

Имаме шанс да тръгнем нагоре, но не сделка по сделка
5 авг 2019 22:38,
79


След като депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев за закупуването на американските изстребители F-16, окончателно предстои страната ни да се сдобие с нови изтребители.

"Това е договор, който отваря големи възможности и след няколко неуспешни опита имаме решение. Той е добър поне по три причини. Първата е, че самият самолет е добър. Сделката е добра, тъй като е постигната по ясно установени правила за чуждестранни военни продажби на САЩ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Още по темата

Той бе категоричен, че не бива цялостното превоъръжаване на армията да завърши само с покупката на осем бойни самолета.

"Аз считам, че това е проектът на бъдещето, който ще позволи България да направи технологичен и организационен скок, който ще ни позволи да извлечем максимална полза от нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации", посочи бившият министър на отбраната.

По думите му имаме шанс да тръгнем отново нагоре във военното ни развитие, но няма да стане сделка по сделка, а с национална програма за превоъражаване.

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Според Шаламанов ситуацията е много проблемна.

"От страна на НАТО това е позиция за търсене на решения на базата на договори, правила, устойчивост и стабилност в международните отношения. От другата страна засега виждаме играч, който системно нарушава съществуващите договори", коментира Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме в доста асиметрична ситуация, която създава рискове, и то в тази част на Европа, където е разположена България.

Бившият министър на отбраната коментира и поредното вето, наложено от президента. Радев върна на депутатите Закона за военното разузнаване заради промените, които ще позволят цивилно лице да бъде начело на ведомството.

"Тази служба е военна по своята същност. Честите смени, които напоследък имаше - ту военен, ту цивилен, пак военен - създават несигурност  и усещане, че зад това се крие нещо друго", коментира Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
24
 
! Отговори
V преди 4 години
,,нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации" ТОЯ ЧУВА ЛИ СЕ КВО ГОВОРИ ??? Кои са най напредналите ,,демокрации,, ве ??? Англия не е с ф16 ,а английски + юрофайтар Франция с мираж и рафал ,Германия с Юрофайтар ,Швейцария с ф18 Швеция с грипен Испания с юрофайтър ,Чехия с грипен .Та кои са големите демокрации ве ? Турция ,Полша ,Румъния и България ли ве ??? Аве това ли е шоуто което ще заменя Слави в брайнтайма .Голям комик е тоя Има бъдеще :) Ф16 е слаб
2
5
 
5
 
! Отговори
Добро утро преди 4 години
Спахме ли добре? Ще спим своя вечен сън ... след като някой откачи и натисне червеният бутон който си го намерих онзи ден да го натискам ли ? Или ще си играем на Джокера и двете лодки ...
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с какво може? С нищо. Да седим и да чакаме?