Следващата поръчка на F-16 по-евтина, пилотите ни вече ще са обучени

Самолетите ще имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа
296

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Представители на американската компания и на посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на изтребителите, които България купува.

"В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, каза директорът на кампанията за F-16 в България на компанията-производител "Локхийд Мартин“ Джим Робинсън.

Още по темата
Той увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

Компанията предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка, така че технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

"Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска, защото пилотите вече ще са обучени“, каза още Робинсън.

"Когато купува F-16, всяка държава трябва да има предвид, че се купуват не само самите самолети, а и обслужването. Имайте предвид, че обслужването при следващите осем няма да го заплащате, защото вече ще го имате. Поддръжката вече също ще си я имате от първите осем, пилотите вече ще бъдат обучени, тоест ще бъде много по-евтино“, обясни той, цитиран от "Фокус“.

Робинсън допълни, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те.

Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди. Пакетът, който предлагаме според мен, отговаря на нуждите на България. Това каза заместник-ръководителят на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Джъстин Фридман пък коментира, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

"България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Не знам каква прахосмукачка е Ф 16 ама само къде не видял МиГ иСу, само там не ги е сваляло. Ай ся давай пак опорката за Ауаксите"Значи ти Умнико си МиГ или Су един а аз Съм западен Ф-ХХ, но с мен има още 9-10 като мен. Пускат те на арената с едно фенерче а на мен и моите приятелчета ни дават очила за нощно виждане последно поколение(АУАКС) - кой кого ще пребие?Така Произведни Ф-16 над 4500 броя знаеш ли колко Ф-16 са катострофирали над 650 броя 15% от всички произведени
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом една ханъма със Ф-16 успя без проблем да свали руското Су-24 в Сирия какво остава за нашите добре тренирани пилоти? Единствения проблем беше, че им забраниха да внасят домати в Русия за 2 години но това е друга тема.
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиНе знам каква прахосмукачка е Ф 16 ама само къде не видял МиГ иСу, само там не ги е сваляло. Ай ся давай пак опорката за Ауаксите
182
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата поръчка? Значи ще има още едно изн***силване.
181
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимане на пенсията на всеки комунист Крали са достатъчно гадовете да бачкат
180
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"БобиСпри се бе ***, спри се! Спри да пишеш глупости!"Анонимни я вземи отвори тубето и напиши в търсачката следнотоF-16 Engine Sucking Major AirСам ще се убедиш започвайки от 21 секунда защо ф-16 го титуловат една от най-големите прахосмукачки на света. Видеото е снимано от самите Американци - това е самолет Ф-16 от демострационната група на ВВС
179
3
 
4
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Локхийд потвърдиха онзи ден, че първите словашки Ф-16 Блок 70 вече ги сглобяват във Южна Каролина. След това Катар и после нашите.
178
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво си играем с F-16, бе!Време е да купим F-166!!!!!
177
4
 
5
 
! Отговори
ОК преди 4 години
До ЗА 188Ще ти върнат як шут в г..за.Обърни се към Дънди прънди,които ни изнесоха златотоа срещу....1% комисион.Това го няма и в Африка,тъ пчо смо тан.
176
3
 
7
 
! Отговори
ЗА 188 преди 4 години
До АнонименИ ДА НИ ВЪРНАТ 37 ТОНА ЗЛАТО.
175
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиСпри се бе ***, спри се! Спри да пишеш глупости!
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩЕ ПОИСКАМЕ РЕПАРАЦИИ ОТ РУСИЯ ЗА 45 ГОДИНИ ОКУПАЦИЯ.
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНЕ! ЩЕ ДАДЕМ ОЩЕ БАЗИ НА САЩ БЕЗПЛАТНО! ЗА ДА БИЯТ ПРЕДАТЕЛИТЕ РУСОФИЛИ!
172
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикви, поискайте си наем за базите! Поне по 1.5 милиарда на година!
171
7
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Варна (бивш Сталин)"12000 часа ресурс на нашите Ф-16, браво. Това е точно 3 пъти по-вече от МиГ-29."Ех ЕКСПЕРТЕЕЕЕЕ12000ч е ресурса на ПланераВъпросът е колко е ресурса на двигателяДа двигателя се експлоатира по състояние и се ремонтира само при необходимостно двигателя да има 12000ч ресурс Абсурд(това за боен самолет, за авиолайнер и по-големи ресурси има)Разберете Ф-16 е една ГОЛЯМА ПРАХОСМУКАЧКА(буквално) и на пистите да има какво да е боклуче Ф-16 ще го глътне = ремонт или авария
170
7
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СЛАВА, СЛАВА, СЛАВА НА САЩ И ПРЕЗИДЕНТ ТРЪМП!
169
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения, респективно ще увеличи зависимостта си към американските освен към заемите
168
4
 
15
 
! Отговори
Локхийд преди 4 години
Гледах част от пресконференцията. На въпрос, че ползват 4-ри БГ бази, защо самолетите не са безплатни.В някои държави янките плащат 50 милиона долара годишно, или 4 бази средно ДЕСЕТ години - това прави 2 милиарда лева.Трите Джей отговориха, че били платили 300 милиона долара за обучение на 5000 БГ войника в САЩ и инвестирали в базите.Алоу десет години са 2 млрд.Били съвместни, е как БГ се отказва от юрисдикция в/у тях и не знае какво влиза и излиза.Били сме партньори, я пак партньори
167
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕС форевърдо алекс,за Лада Рейвън ли говориш? Беше красива рисунка!Ферари изпаднаха в шок от нея!Направо бяха потресени!
166
11
 
8
 
! Отговори
Варна (бивш Сталин) преди 4 години
12000 часа ресурс на нашите Ф-16, браво. Това е точно 3 пъти по-вече от МиГ-29.