Следващата поръчка на F-16 по-евтина, пилотите ни вече ще са обучени

Самолетите ще имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа
296

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Представители на американската компания и на посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на изтребителите, които България купува.

"В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, каза директорът на кампанията за F-16 в България на компанията-производител "Локхийд Мартин“ Джим Робинсън.

Още по темата
Той увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

Компанията предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка, така че технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

"Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска, защото пилотите вече ще са обучени“, каза още Робинсън.

"Когато купува F-16, всяка държава трябва да има предвид, че се купуват не само самите самолети, а и обслужването. Имайте предвид, че обслужването при следващите осем няма да го заплащате, защото вече ще го имате. Поддръжката вече също ще си я имате от първите осем, пилотите вече ще бъдат обучени, тоест ще бъде много по-евтино“, обясни той, цитиран от "Фокус“.

Робинсън допълни, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те.

Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди. Пакетът, който предлагаме според мен, отговаря на нуждите на България. Това каза заместник-ръководителят на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Джъстин Фридман пък коментира, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

"България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
1
 
1
 
! Отговори
от вчера??? преди 4 години
новини от индийско пакистанску ВВ бой м/у миг 21 и Ф-16. Казват 60 година Миговкаhttps://youtube/watch?v=QiQu6_xd_B4
244
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
След първото е....не вече влиза по-лесно.Даже и по желание.
243
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименПрахосмукачка е МиГ-29,абне Ф-16. Разгледай и сравни двата самолета и ще разбереш защо.ЕХ ЕКСПЕРТЕ ЗАЩО СЕ ИЗЛАГАШ?МиГ-29(Як-130) има Клапи които затварят въздухозаборниците при излитане и кацане - въздух постъпва от жалузи на горната(гръбната) част на тъй наречените напливиА за Ф-16 напиши в Тубето F-16 Engine Sucking Major Airи гледай след 21 сек. Видеото е на самолет от демострационната група на ВВС на САЩ.
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво имаш предвид под прахосмукачката Ф-16? Май си се налапал с руска пропаганда. Прахосмукачка е МиГ-29,абне Ф-16. Разгледай и сравни двата самолета и ще разбереш защо.
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата Н"Всеки самолет от този клас може да излита от всяка права отсечка на магистралата."а как ще изчистиш магистралата за ПРАХОСМУКАЧКАТА ф-16?"Боби, във всяка армия техниката се обслужва от персонал със средно техническо образование, а не от инженери."Защо са предвидени стотици милиони долари за обучение на наземен персонал а и то не за една година?"Вероятността Просия да ни бомбардира летищата, докато сме със САЩ"И с Грипен ПАК ЩЕ СМЕ СЪС САЩ НАЛИ СМЕ В НАТО БРЕ ЧОВЕК!!!
240
0
 
1
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Всеки самолет от този клас може да излита от всяка права отсечка на магистралата. Така че тези истерии с измислените способности на Грипен си ги наври от зад. Вероятността Просия да ни бомбардира летищата, докато сме със САЩ, е нищожно малка, в сравнение с това, ако сме с Швеция. Швеция е една 12-милионна държава, колкото град Москва, която никой не бръсне за слива.
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боби, във всяка армия техниката се обслужва от персонал със средно техническо образование, а не от инженери. Ако и това не знаеш, никой не може да ти помогне. А да повериш техника за 20 милиона на наборник, е безумие на болен мозък.
238
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ERICH"и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО"Пълна съвместимост това значи Купи си американско оръжие, ползвай американски боеприпаси, ползвай американски ремонтни заводи и т.н. американски, американски, американскиСъвместимост със системите на НАТО - Радиостанция работеща на НАТО честоти, Транспондер по НАТО стандарти, една малка Черна кутия - Система за опознаване свой чужд
237
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата Н"Защо да се обслужва от наборници, след като в нашата армия няма наборници?"Ех защо защо четеш БУКВАЛНО а не вникнеш в СЪЩНОСТТА?Грипен е проектиран да се обслужва от персонал примерно със средно техническо образование. Ако можеш да си сглобиш собствен компютър в къщи можеш да обслужваш Грипен.Ф-16 и изобщо ХАмериканските системи се нуждаят от сериозни супер спецове с много висока подготовка(и заплащане) още един начин да се контролира страната купуваща САЩ оръжия.
236
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата Н"Защо да е шведски, след като Швеция няма никаква политическа тежест в сравнение със САЩ?"Защото системите на САЩ са направени по следния начин ако не си с нас и твоя самолет/Оръжие пропусне следващия софтуерен ъпдейт и се превръща в ЛЕТЯЩ ТАРАЛЯСНИК, няма да ти продам оръжие щото политиците ти не ми харесват.В Грипен е интегрирано от Южно Африканско оръжие, през цяла Европа до Америка и Швеция, Закачи каквото има и политайПП Метеор супер ракетата първи носител е Грипен
235
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата Н"Боби, защо ми е да ползвам самолет за десетки милиони от необоруддвани летища?"1. за всяка ракета клас томахавка всички големи страни разработват 4 вида Бойни ЧастиПолубронирана срещу корабиБетонобойна срещу сградиКасетна срещу летища или войски на откритоЯдренаСлед започване на конфликта големите дори всички летища ще се отстрелят с боеприпаси срещу писти - без писта Ф-16 100% изправен ще катастрофира все едно е сваленГрипен е 68%(за С/Д варианта) Американски ако не знаеш
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се купят поне още три ескадрили Г 16.
233
0
 
1
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Боби, защо ми е да ползвам самолет за десетки милиони от необоруддвани летища? Защо да се обслужва от наборници, след като в нашата армия няма наборници? Защо да излита от шосета, когато имаме три авиобази и четири големи летища? Защо да е шведски, след като Швеция няма никаква политическа тежест в сравнение със САЩ? Защо да зависим от заводи на другия край на Европа, когато около нас сме обградени с логистика за Ф-16? Защо?!?
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да купуваме самолет от ненатовска страна и после да му интегрираме системи? Къде е логиката?
231
1
 
2
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
"и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО".Не разбирам от самолети,но тези системи за съвместимост с НАТО-стандарти, не са ли системата за разпознаване свой/чужд,радара за предната и задната полусфери както част от въоръжението.Ако е така те могат да бъдат интегрирани на всеки друг самолет,който не е закупен от натовска страна производител
230
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Боби, ти тьп ли си или да?Пткъде измисли, че Грипен повече ни подхождал?"Сравнение Грипен с Ф-16многоцелеви ДА/ДАползва се извън големи спец оборудвани бази ДА/НЕобслужва се от наборници ДА/НЕ - специално подготвени дори инженериинтегрирано оръжие от много страни ДА/по поръчкаБоен радиус СъпоставимМакс Боен товар 5т/9тГрипен може да се ползва от прави участъци на пътища и не изисква аерофиниш за аварийно кацане както Ф-16 който няма парашут има спирачна кука
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божеее, прибери си "версиите", че на данъкоплатците ще ни струват милиарди долари
228
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Глу пак, авариите се смятат спрямо налетените часове, не спрямо нрийките произведени машини.Миговете 15-20 години почти не летяха, защото руснаците, аби ние, немахменпари"Глу пак, тази статистика е за ГРАЖДАНСКИТЕ САМОЛЕТИЗа военните е неприложима(ето ти пример всички американски самолети Ф-16А/Б десетилетия седят консервирани във пустинята Мохаве - 0 катастрофи, 0 пролетени часове, ххх бройки налични)Скоро ще ги правят на дронове по които да стрелят техните пилоти
227
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хохохохоооооо, слабо руски-атакисти комунягиииии, само 250 еднакви коментара :)))))))))))))))))))))))))))Ама то верно Кутев го съкратиха, а Волен пари нема :))))))))))))))))))))))))))))
226
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Локхийд Мартин са препоръчали да се построят нови писти на военните ни летища, защото настоящите трудно се почистват, апък тревичките и камъчетата по тях може да повредят американските самолети.