Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион

Продължаваме да полагаме усилия да привлечем Фолксваген в България, коментира още премиерът
11 авг 2019 19:29,
202
Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион
Снимка: МС

България и Туркменистан ще развият още икономическите и дипломатическите си отношения, съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Като първа стъпка се предвижда двете икономически министерства да изпратят по един служител съответно в Ахшабад и в София, а след това могат да се открият генерални консулства и дори посолства, каза Борисов. Сега за връзките на България с Туркменистан отговоря посланикът ни в Баку, а от страна на Туркменистан - техният посланик в Москва, уточни премиерът, цитиран от БТА.

Транспортните коридори минават от Китай до България, включително и през Туркменистан. Страната изнася 5 млрд. куб. метра годишно природен газ за Русия, и други количества за Афганистан, Пакистан и Индия, каза Борисов. Ние сме в отлични взаимоотношения с всички страни от Каспийския регион, като например от Азербайджан ще доставяме 1,2 - 1.3 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

Още по темата

Туркменистан - е третата страна в света по залежи на природен газа, като известна част не обявява - те имат находище с 29 000 милиарда кубически метра природен газ, каза Борисов.

Днес с президента Бердимухамедов и утре с руски премиер Дмитрий Медведев обсъждаме възможностите за суапови сделки, за да осигурим от Туркменистан природен газ за нашия газов хъб "Балкан", допълни Борисов.

Мирът в региона е изключително важен, а Туркменистан пази неутралитет и затова е така успешен, посочи българският премиер. Винаги съм работил на принципа на взаимния интерес, каза Борисов. Да се търсят повече пазари и да се продава повече газ не е в ущърб на руската страна, но глобалните сили търсят контрол, макар и това да не се изрича - виждате, че единствените газопроводи са към Русия, а другите се строят, допълни той.

В момента отношенията ни са добри и затова представяме своя газоразпределител "Балкан", защото в западна посока България е най-близо от Туркменистан. Ние сме в много добри отношения и с Турция, така че имаме големи възможности, добави Борисов.

Ще предам на президента Румен Радев поздравите на Гурбангули Бердимухамедов и се надявам той да дойде на посещение в България в началото на следващата година, каза Борисов. Тогава се надявам да подпишем поне четири-пет документа. Още следващия месец техни министри ще дойдат в България за да се запознаят с възможностите за развитие на отношенията, посочи премиерът.

Освен за инвестиция от Хюндай, България води преговори за такава с голям корейски завод за акумулаторни батерии, каза Борисов, без да уточнява името на фирмата. Страната ни продължава да полага усилия да привлече Фолксваген в България. Ние си направихме огромна реклама на страната, защото останахме само с Турция да се състезаваме за завода на компанията. В България сега има 250 завода за авточасти и то само на големи западни компании. Дори да не стане с Фолксваген, ние ще имаме завод за автомобили, "това мога да ви го гарантирам", каза Борисов.

Турция е наш стратегически партньор и съсед с огромна икономика. Тя изпълнява споразумението за бежанците и ние никога няма водим негативна кампания срещу нея, каза още българският премиер.

Българска делегация начело с премиера Бойко Борисов присъства на Каспйски икономически форум в курорта "Аваза" и същевременно четирима български министри участват в Междуправителствена българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как избягваме руското влияние,че нещо не ми е ясно?Внасяме руски газ през турците и им плащаме допълнително такси.Внасяме туркменистански газ през Русия и им плащаме такси.Нещо не ми се връзва избягвянето.
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този газ минава през русия , чудя се *** като Гърневски и дебелия плешивец Ал.Йорданов , че и други как не са ревнали
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко минава през русия ! Голям провал на мутренското управление !
133
1
 
11
 
! Отговори
Футуролог преди 4 години
Цойко от Банкя....от Банката на шефа на КГБ:Цанин де....Ще ни прекарва газ и петрол от съседната звездна система да заобиколиме РусияТа съседната звездна система се казва Цървена звезда Београд на Любко ПетровичЦойко от Банкя дори да се е скарал със Сретан Йосич по-подразбиране се знае че има за приятели над 1 000 югославски мафиоти дори по големи касапиЮгославия изобщо не съществува и България може да си поиска ТРИЧКОВСКИТЕ области от тях Цариброд,Босилеград и СТРУМИЦА на Заека
132
0
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 4 години
Цойко от Банкя ли е от някоя Банка на шефа на КГБ Цанин ли се е пръкнал та тръгнало момчето с татко членуващ във БКП и репресиран дядо да изпреварва швеицарския Церн като прекара газ и петрол от съседната в космоса звездна система за да прекърши завинаги руското ениргийно влияниеДа пита татко от БКП какви ги е донасял за дедо му та и синчето да го приемат във БКПАман от такива дето дори цялата им милиционерска генералска кариера нямаше да я има изобщо ако още преди това не бяха във БКП
131
18
 
3
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 4 години
Нова победа за България, Борисов отново изпреварва времето си. Скоро руското енергийно влияние ще бъде прекършено завинаги.
130
0
 
16
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Завод за Голфове строим,с ислямска газ ще ги поим.От три мандата асвалтирам -Това е моята родина!
129
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше и газ от Израел да кара и от САЩ шистов втечнен и от Израел и от Черно море уж сонда биха там а хъба седи сух.Що така бе Винету?Нещо май не ти се връзват на приказките а?
128
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ни топлят твоите разходки по света ? Народа гладен ,озлобен ,изчезващ ......той продължава с хвалбите ....
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роби на Топлофикация и на Туркменистан дори ще им построим хъб ако тия искат да носят газ насам да кихат 5 млрд за хъб.
126
0
 
11
 
! Отговори
малиииий преди 4 години
Мдаа Роската за малко аха аха да ни достави газ от Катар с камили, сега Баце аха аха да ни достави пак газ с якове от Каспийския регион.*** идете и към Перу там пък има лами ха ха ха *** газ не зная имат ли, може пък и да потече !!!!!КО стаааа с нашата газ от Черно мое нЪл уж щяхме и да продаваме ?
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятните пътешествия на Гъливер в страната на великаните. А откога сме в отлични отношения с Туркменистанр че нещо не се сещам да сме иали някакви отношения.
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където отиде все за газ говори но нещо друг газ освен от Русия не влиза.Тоя хъб май паметник ще е като втората атомна в Козлодуй.
123
0
 
8
 
! Отговори
Anon преди 4 години
... боко дали знае изобщо кои са държавите в каспийския регион?
122
0
 
20
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
В Банкя нали задължиха да се евтаназират прасетата? Тоя защо се крие при тюрките?
121
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквения е превъртял тотално.Какво ще я правиме толкова много газ бе ? Краварски шистов ,саудитски и катарски втечнен, азербайджански и ливански в туби...Тоя невеж и неграмотен мишок съвсем е изпушил.Хюндай и Фолксваген направо се бият за необятния български пазар и висококвалифицираната ни работна ръка.То нормален човек не остана в държавата , а той фъфли нечленоразделни фрази и се хили като гламав.
120
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A песничка заедно ще запишат ли ?
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Се`кви сме имали, но психично болни сега ни е за пръв път.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да щото нямаме граница, иначе само гледай
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От около година го подозирам, но вече съм убеден. На някое от многото посещения ЦРУ или КГБ са му спиали отрова/вирус/***. За който няма лекарство или откриване, защото докторите не са го чували. Ако трябва да премахнат някого, тогава ги разбирам. Но не по такъв начинм да мъчиш всички които управлява. Имат по-чисти начини, битов инцидент, ПТП, с минимални косвени жертви, а това им е риск на професията. Да отровиш някой и го направиш откачен е чудовищно.