Каролев убеден: Реално бедните в България са много малко

През 2020г. бедните ще станат по-малко, заяви Иван Нейков
Обновена: 13 авг 2019 11:35 | 13 авг 2019 11:35,
677
Каролев убеден: Реално бедните в България са много малко
Снимка: БулФото

Реално бедните в хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група хора е на тези с много ниска квалификация. Това каза пред Нова финансистът Владимир Каролев в дебат в бившия социален министър Иван Нейков.

Още по темата

По думите му, изчисленията на синдиката КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден са абсолютно неверни.

"Те го изчисляват неправилно. „Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

Иван Нейков пък допълни, че икономиката на страната се развива така, че очаква през 2020 година да има по-малко бедни, отколкото има в момента, поне от чисто статистическа гледна точка.

"След като има ръст на заплатите, е нормално това", обясни Нейков.

Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%.

"При положение, че задържим този праг на бедността това означава, че хората под него ще бъдат по-малко отколкото са били по-рано", коментира Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
455
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, едно време в началото на демокрацията една комшийка започна работа на зеленчукова борса и все не можеше да се начуди каква енергия имат тия нейните работодатели, че висяли на борсата и бачкали повече от 12 часа на ден, а тя горката се скапвала за 8 часа. Сигурно господин икономистът ще го обясни с енергията, ама за моята проста глава отговорът е много по-*** и се крие в нулите. Ама то и източните философии твърдят, че парите са енергия, та знае ли човек.
454
9
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До от 474 до 463 2 частДипломата няма никаква значение бе хора! Ако тази въпросната жена-математичка, имаше и друг тип интелигентност, би започнала работа като програмист, на много по-висока заплата. Там да не мислиш, че гледат дипломата? Просто ще я тестват дали става, и ще я наемат, защото търсенето на такива кадри е голямо. Проблемът е, че много от уменията са вродени, и трудно се развиват ако нямаш подходящия ген. Това обаче те прави неконкурентен на пазара на труда...
453
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев цял живот се осурква о властта и печели от реалитита,обиколки по телевизиите и плямпане на врели-некипели - как да проумее, че стотици други "финансисти" работят на гише в банките за близка до минималната заплата? Ми кой им е виновен, че не са толкова атрактивни и най-вече не са били от компанията на царското синче.
452
2
 
17
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Този е като Мария-Антоанета. Яжте пасти, другари!
451
8
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До 474: При всички положения познанията по математика, са били от огромна полза на въпросата жена, дори да не се е реализирала добре в живота. Математиката ти трябва много и в ежедневното ни битие, не само за професионални дейности. И това, че има математическа интелигентност, все още не означава, че може да работи като програмист например. Това само потвърждава моите думи, че е необходим комплекс от качества, за да успееш на пазара на труда.
450
1
 
8
 
! Отговори
от 474 до 463 2 част преди 4 години
Така че не говори за по-ниско интелигентен човек,който можел или не можел да реши математически задачи,дори да не е по професия математик. Не всеки може да го издържат 5 години да следва да стане доктор например. Не за всички специалности има задочен вариант. Много хора вече си купуват и дипломи и за икономисти, тогава не ги прави умни.
449
1
 
9
 
! Отговори
Добре преди 4 години
До икономистСпред тебе за 30г. преход тука който е квалифициран получава европейска заплата? Това кето намекваш важи за уредените държави.Я ми кажи при съотношение 40/60 население и продължаващо намаляване на хората в трудоспособна възраст виждаш спасение за нашите пишман бизнесмени.
448
1
 
13
 
! Отговори
до 463 икономист преди 4 години
Знаеш ли,познавам една жена ,която не е по професия математик,може да реши всякакви задачи от учебници и сборници по математика,помагала е на сина ми със задачи от второ равнище за 11 клас и прочие и знаеш ли,че въпросната жена работеше за минимални пари в България? Нямало е кой да й плати следването навремето, родителите й починали докато е била още в гимназията й, и нямали пари заделени за следване. С отлична диплома 6;00 е от гимназията,изкарана с много труд. България с НИЩО ни е помогнала
447
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако работещите в чужбина спрат да изпращат пари за издрьжка на родители и деца колко ще скочи бедността в БГ
446
1
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
До икономистКжи в сектата в която членуваш.Сега прав си българина прави неразумни решения, защото винаги иска най доброто за себе си, но тука си говорим за стандарт на живота.Има българи които ги скъсват от работа и не получават заслуженото възнаграждение има и такива които нищо смислено не правят и са богати.Както казах и преди, българина не иска да го смятат за човек втора ръка в собствената му родина.
445
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До СмешникТова какво общо има с моите коментари? Има много българи, които нямат свой автомобил. Много от тези, които имат, са го взели защото им трябва за работата, или просто защото не са си направили добре сметката, и смятат автомобила за някаква страхотна екстра, а в същото време ядат филии с маргарин. Но май ме обвиняваш за неща, които аз не съм написал, или не си разбрал какво точно съм написал.
444
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Още ли обсъждате провокацията на царското мeкepe Крал - оф?Джъст дъ некст пийс ъф шийт
443
3
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
До икономистТи си в някаква секта, заклевам се.Коли колкото искаш в България(друг е въпроса че 90% са стари)Защо според тебе хората си търсят късмета в чужбина и забележи ги оценяват с труда, докато тука им казват че са мишки.Българите заминават не защото искат да живеят и работят там а защото мизерстват в Родината.Също искам да отбележа че парите не са всичко, просто хората нямат сигурност и се страхуват за бъдещето.
442
3
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Друг е въпросът, че когато си назубрил нещо, ти реално не си го разбрал, и няма как да го прилагаш успешно. Човек винаги трябва да притежава набор от няколко качества(повече от едно), за да бъде конвертируем на пазара на труда. Ако си само енергичен(работлив), не става, защото по складовите търсят хора, които да могат и да шофират, а това също е умение, което не всеки може да усвои. По бетоновите възли и строежите пък работата е тежка, и си трябва и физическа сила освен енергичност.
441
2
 
12
 
! Отговори
Простак преди 4 години
До До 448Искаш да кажеш че българите които са ниско интелегентни не заслужават да живеят! Добре тогава, би трябвало първия да е премиера.
440
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не остане никой в държавата изобщо няма да има бедни.
439
9
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Давам пример за да стане по-ясен последния ми коментар. Ако на един по-ниско интелигентен човек, му дадеш сложна математическа задача, той колкото и да мисли, и да си блъска главата в стената, пак няма да я реши. Затова ще изостави това занимание, от което само губи енергия, без никаква възвръщаемост, и ще се насочи към друго по-продуктивно занимание. Звучи логично нали? Обаче ако този човек е свръх енергичен, може да научи наизуст решенията на всички подобни задачи... Нещата са комплексни.
438
2
 
19
 
! Отговори
До 448 преди 4 години
Бях скоро на екскурзия в Швейцария.Средната заплата за година там е около 100000 шв.франка.Т.е 180000 лв.Хората са интелигентни,здрави и щастливи.Там е чисто, красиво и уредено.Президент,премиер и министри ходят с велосипед на работа и без охрана, защото корупцията за тях е нещо чуждо.Да отидат там Винету и компания и да видят как живеят обикновените хора и политиците им и да го приложат в България.Да ама не...Затова трябва промяна!
437
5
 
15
 
! Отговори
Варан преди 4 години
Ако си безпристрастен икономист ще кажеш,че в България хората са бедни и гладни като църковни мишки.А ти си платен играч и не ти пука за истинските проблеми на хората.На тъпата мутра също не му пука,но Слави ще ви оправи!
436
3
 
16
 
! Отговори
Noone преди 4 години
Малко е подвеждащо изказването - той има предвид праг на бедност 348 лв. (колкото е в момента) и да, може би 10% са бедните в този случай. Само искам да ми обясни как точно не са бедни тези с 350 - 700 лв. Защото това е абсолютна мизерия, особено ако имат деца.