Властта се грижи за туризма, намалява и бумащината

Целенасочена реклама ще води организирани туристи у нас
11
Властта се грижи за туризма, намалява и бумащината
Снимка: БТА

Според министъра на туризма Николина Ангелкова с последните промени, които прие правителството, продължава реализацията на политиката за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Тя съобщи, че предстои в скоро време да се приемат измененията в Наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която ще отрази тези промени.

Още по темата

Ангелкова допълни, че цитирана от пресцентъра на МТ, че в нея ще отпаднат доста изисквания, които са затруднявали работата на властите в курортите.

"Разбира се, трябва да продължаваме да се стремим към високо качество на предлаганите услуги, за да успеем да надградим постигнатото през последните силни години в туризма", посочи още министърът.

Тя акцентира върху новите текстове в закона, визиращи статута на националните курорти, и изтъкна отговорността на местните консултативни съвети по туризъм с участие на бранша, които ще играят все по-важна роля за устойчивото развитие на отрасъла и ще вземат решения с 2/3 мнозинство.

Тя обърна внимание също върху значението на специализираните видове туризъм и особено на културно-историческия, който е сред приоритетите в маркетинговата и рекламната стратегия на институцията.

"Създаването на нов национален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития не само ще засили интереса на туристите, но и ще насочи по-голям финансов ресурс за развитието им", каза още Ангелкова.

Фактор за засилване притока на повече туристи към България ще бъде и подготвяният механизъм за стимулиране на организирания туризъм чрез насочена реклама. Той ще бъде основно за крилата на сезона - месец май, юни, септември и ще се базира върху броя регистрирани туристи в местата за настаняване, стана ясно от думите на министър Ангелкова. 

За разработването на механизма е проучен опитът на силни държави в туризма като Хърватия, Гърция, Малта и др. Министерството също така поддържа постоянен диалог с МВнР в посока визите за туристи от Русия и Турция да станат дългосрочни.

Ангелкова информира, че продължават традиционните срещи с големи чуждестранни туроператори, опериращи на пазар България с чешки, полски, руски, германски и др. Целта е да се насърчат ранните записвания за следващите сезони и максимално да се разширят крилата им в рамките на 2-3 години, като нагласата е пълен капацитет да се достигне не от юли, а доста по рано.

Ще се проведе двустранен бизнес-форум съвместно с Асоциацията на туроператорите в Русия, по време на който ще се състоят и срещи с българския туристически бранш.

Ангелкова коментира постигнатото в сектора през тази година в условията на силна международна конкуренция. Знаехме, че сезонът ще е тежък, но независимо от трудния юни, данните за първото шестмесечие на 2019 г. сочат спад от 0.3% в чуждестранните визити спрямо същия период на рекордната 2018 г.

Тя призова бизнеса да продължи да работи още по-усърдно и да се включи в реализацията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще стартира от 1 октомври т.г. До тази дата бе даден гратисен период за бизнеса и общините, а след това законът предвижда санкции за всеки, който не се е регистрирал в базата данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРАСАМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо поне да научат простаците да се държат малко възпитано с гостите, без значение руснаци или други! Не е въпрос само на сключени договори, а дали имаме какво да предложим
7
3
 
3
 
! Отговори
Това е глупост преди 4 години
Какъв културно-исторически туризъм сънува тази ***? Какво ще идват да гледат? Шипка и Перперикон? В българия (с малка буква) паметници, които да са интересни на някой друг освен на историк-балканист няма
6
1
 
7
 
! Отговори
Обратно в соца! преди 4 години
Никой не трябва да се грижи за туризма. Или не сме пазарна икономика? Ако има добър продукт той е търсен, като няма качество няма и клиенти. По черноморието качество няма и по-добре да си фалират, да ги изкупят такива, които разбират и ще тръгнат нещата
5
0
 
5
 
! Отговори
Партиен член преди 4 години
Къде минете след вас е като след потоп.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Властта се грижи единствено за себе си, клептократична шайка, превзела държавата.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Власта кога ще се погрижи за Българите ?Кво се грижи как да докара Чужди туристи ,та да пълни хотелите на олигарситеА,българчетата гледат морето през крив макарон
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на туризмът, че се грижи за властта.Когато на властите им станежешко,или ледено студено ,туризмът сеустремява и застава на амбразурата изакрива всичко ,което е непростеносгафено.Колко е хубаво ,че туриститенесе интересуват от политика.
1
0
 
13
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
дори няма да си направя труда да прочетасамо от заглавието ми е ясно колко е достоверна новината