Депутатите - рекордьори по неизвинени отсъствия, редовно бягат от заседанията

Социалистите са отсъствали най-много от пленарната зала
47
Депутатите - рекордьори по неизвинени отсъствия, редовно бягат от заседанията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради бойкота на червените депутати, които напуснаха парламента за три месеца, законотворците от 44-тото Народно събрание се оказаха рекордьори по неизвинени отсъствия.

От данни на сайта на НС става ясно, че от януари до края на юли, преди да излязат в едномесечната си лятна ваканция, депутатите са натрупали 3640 отсъствия без основателна причина.

Още по темата

2836 от неизвинените отсъствия са от пленарната зала, останалите 804 са от работата на постоянните комисии.
Най-много остъствия са натрупали депутатите от БСП.

Това е заради решението на ръководството на партията червените да бойкотират работата на НС. Така ме социалистите не ходиха на работа в продължение на 3 месеца и половина - до след евроизборите в края на май. Заради това заплатите им бяха орязани драстично и те получаваха около 1/3 от парите си.

Според правилника на Народното събрание при 3 поредни отсъствия или общо 5 за месеца се удържа 2/3 от възнаграждението.

Това не е първо масово отсъствие на червените от пленарната зала в този мандат. Точно преди година - при старта на есенната сесия през септември 2018 г., Нинова обяви, че праща депутатите си сред народа, за да разясняват партийната “Визия за България”. За да нямат много неизвинени обаче, бе въведен график на отсъствията.

За сравнение може да се вземе само 42-ото Народно събрание, когато ГЕРБ бойкотира доста от заседанията заради несъгласието си с политиката на кабинета “Орешарски”. В този мандат депутатите общо бяха натрупали 3921 неизвинени. От тях 1358 бяха на групата на ГЕРБ, при това само за първата сесия - избраниците на Бойко Борисов напуснаха 14 от общо 29 заседания. Заради многото неизвинени тогава в ГЕРБ останаха със заплати от около 700 лв. и това предизвика бунт в групата. Наложи се централата да даде пари на депутатите си от партийната субсидия.

“Атака” също е напускала демонстративно пленарната зала за по-дълъг срок от време. През 2009 г., в последните два месеца на 40-ото народно събрание Волен Сидеров изкара депутатите си да обикалят регионите. За целия мандат пък самият Сидеров тогава бе глобен с 26 584 лева за 361 неизвинени, които го бяха класирали втори по отсъствия след днешния почетен председател на ДПС Ахмед Доган - тогава все още партиен лидер и депутат, припомня "24 часа".

796 720 лв. бяха удържани от депутатските заплати за неизвинени отсъствия за 4-те години на мандат на 41-ото НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакай сега, да не са ученици за да имат неизвинени отсъствия.Водят се на трудов договор и получават заплата за това.Така, че е ясно каки са мерките при неизпълнение на задълженията на служителя.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги мислете.Отсъстват от държавната работа за да си уреждат частни сделки и комисионни по държавните поръчки.Като няма уволнение,така се прави.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я СЕГА ДА ПИТАМ ЕДНИ КЪЩИЧКИ ЗА ГОСТИ С ЕВРОСУБСИДИИ В ЛОЗЕНЕЦ КАКВО ПРАВЯТ В РУСКИ САЙТОВЕ ЗА ПРОДАЖБА НА ИМОТИ...
32
0
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Какво значи бойкот бе??? Аз ако бойкотирам и не ида една седмица на работа, на следващата дали няма да съм освоподен дисциплинарно??? Какви са тия своеволия и защо ги търпим, след като ние им плащаме тлъстите заплати???
31
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
240 БЕЗДЕЛНИКА НА КОЙТО ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ!!!!!!!!! Нема такава държава! !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ ЧЕРВЕНИТЕ СЛЕД КАТО НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА- А ПОСЛЕ ИЗЛИЗАТ В ЕФИР ИЗПАДНАЛИ В ИСТЕРИЯ- ЛЕПЯТ ЕТИКЕТИ, ОБИЖДАТ И ЛЪЖАТ ЯКО- СЛЕД ВСЯКО ИЗКАЗВАНЕ НА БСП ПОСЕЩАВАМ НСИ, ЕВРОСТАТ И СВЕТОВНА БАНКА- ОТ ТАМ РАЗБИРАМ ЧЕ ЛЪЖАТ И ТОВА Е ТЕХЕН СТИЛ НА ПОВЕДЕНИЕ И ОТНОШЕНИЕ. ЧЕРВЕНИТЕ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея червените сами си го на чукват, както на евроизборите с безкрайния си жлъч. Почвам да мисля, че имат договорка с гърбавите
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леш
27
0
 
5
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Значи, няма соц помощи ако чеветата не ходят на училище. А ако депутатите не ходят на работа им дават 1/3 заплата. БРАВО!! Отлично!!
26
0
 
9
 
! Отговори
me преди 4 години
А заплатите на тези *** как са им?На 4тия ден, в който не се явя на работа и съм уволнен...
25
0
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
В училище ни гонеха за неизвинени отсъствия ........басси доста съм *** как забравих че учениците не са богопомазани !
24
0
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Прокуратурата кога най накрая ще се сезира за това грубо погазване на закона приет лично от Народното Събрание? В Кодекса на Труда приет от същите тези дупедати е записано, че при 3 дни неприсъствие на работа без извинителна причина се прилага ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ!!! А в правилника на НС е записано в чл. 137, че за такива неща се гледа Кодекса на Труда!!! Докога ще спиш бе безполезна ЦАЦАТУРА??? Докога бе безполезни *** ще отказвате да спазвате закона така нагледно и очеизвадно???
23
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Ако някой не ходи толкова време на работа, не получава заплата. Тези с какво са нещо повече от другите българи?
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А помните ли как нагло депутатите бягаха между редовете и гласуваха с чужди карти Добре че бяха ГЕРБ че прекратиха тази отвратителна практика Дори само за това бих гласувал пак за тях
21
0
 
9
 
! Отговори
има си начини преди 4 години
Трябват някакви наказния,но няма воля за тях.. Няма те 10 пъти,уволнение,и следващия в листите те замества. До 10 пъти всеки път глоби,без автомобил,без секретари,и без екстри.
20
8
 
4
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Труда на депутатите не може да се сравни с работата на мързеливите българи.Затова депутатите вземат 4 хилки ,а вие се радвате на 560лв минимална заплата.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не ходят на работа,какво ли правят другарите с другарките под белият чаршав? " Хей живот здравей,здравей...." имаше една такава песен.
18
0
 
11
 
! Отговори
Рекордьори от БСП преди 4 години
Рекорда идва от БСП, защото т ака са свикнали, да получават без да работят !
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да са само 240 пак *** дойди,ама покрай тях са секретарки,шофьори,лимузини,облекла,комисии,екскурзии в чужбина,абе разходите са гигантски!А най-глупавото е,че гласуват там нещо и после като удари и техния джоб,когато вече н са депутати,чак тогава се сещат какво са направили.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че за какво да ходят, нали им плащат, нали ги карат със служебни автомобили, те са там за да откраднат кой каквото може. Преди година две показаха един който за 1 година е ходил в парламента 1 път, правете си изводите колко мастита хратунка народа.Депутат да си на днескашно време ей, що тераси и асансьора ще откраднеш.