МОН: ДАНС и досега имаше достъп до данните на учениците

Новият проект цели да регламентира процеса
15 авг 2019 11:13,
12
МОН: ДАНС и досега имаше достъп до данните на учениците
Снимка: БулФото

ДАНС и до момента изпращаше запитвания за информационните масиви на Министерството на образованието. Това заяви пред bTV ресорният заместник-министър Деница Сачева по повод новия проект, според който Агенцията за национална сигурност би получила достъп до всички данни на МОН - включително до тези на всички ученици, студенти и дори децата в детските градини.

Още по темата

"Информацията, която е искана е била свързана с чуждестранни и български студенти - за техния статут. Имаше и няколко случая за превенция на радикализацията на непълнолетни лица", обясни Сачева.

Тя коментира, че до момента този достъп е бил нерегламентиран - на хартия и безконтролен.

"Сега трябва да се направи строго контролиран електронен достъп", заяви зам.-министърът.

Юристът и експерт по защита на личните данни Фани Давидова пък посочи, че Концепцията за защита на личните данни не е да ограничи достъпа, а да събира само необходимата информация, за да може държавните органи да си свършат работата.

"Достъп до лични данни, свързани с националната сигурност се иска по опрелен казус с определени мотиви. Тук не става въпрос всеки служител на ДАНС да звънне по телефона в МОН и да поиска достъп", заяви експертът и допълни, че едва ли промените ще бъдат приети заради влезлите в сила регламенти по GDPR.

По думите на Васил Николов - председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, промяната ще улесни работата на МОН, защото системата може да стане по-сигурна.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност поиска да получи абсолютен достъп до информационните масиви на МОН и той да бъде осигурен 24 часа в денонощието. Агенцията ще има достъп до всеки ученик, студент или дете в детска градина, ще знае какво се учи, дали са прекъснали, какъв е успехът им и извънкласните им дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С учениците някога се занимаваше ДПС - детска педагогическа стая, някъде на пълен щат , но повечето на половин щат, тъй като се биха и ечители и преподаваха. Сега ДАНС? Утре Националната разузнавателна служба, после външно министерство и така нататък.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е електронно правителство.
8
1
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Какви са тези глупави обяснения? Понеже досега правели нещо полузаконно, дай направо да го узаконим! А дали е правилно, морално, необходимо? Аре у лево, бе!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно искат да привлекат в редиците си, най-гламавите дечица, още от забавачката. Защото после става по-трудно. Например от моите съученици, само двойкаджиите, крадците, побойниците и най - големите некадърници станаха полицаи.
6
0
 
13
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Не я познавам, но дори само във физиономията й има нещо много, мазно, угодническо и отблъскващо.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режима Борисов лека полека заприличва на режима на неговия приятел Ердоган, дори го надминава в някои неща!
4
2
 
17
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Въпросната особа е крайно неприятна, и е отявлена соросоидка. Направи много поразии в МОН. Всеки може да потърси в мрежата информация за нея и да си направи съответните изводи. А иначе ставаме все по-голям Биг Брадър, дето вижда всичко!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво очаквате да каже герберастката калинка, назначена на топло местенце лично от Тлъстия Суджук.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са жалки бойкоблизците, назначени на всякакви синекурни службици.
1
2
 
35
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
ДАНС ?!?!достъп до данни на ученици ?!?!за какво точно им е достъп ?кой го е позволил това ?защо няма оставки и наказани ?защо въобще се обсежда да бъде даден достъп ?пълен цирк сме