НАП обжалва глобата, ще съди хакерите

Смятат, че не са виновни за пробива
29 авг 2019 11:23,
28
НАП обжалва глобата, ще съди хакерите
Снимка: НАП

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходното ведомство.

От съобщението на Агенцята става ясно, че наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Още по темата

"Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия,  представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита", обясняват от НАП.

Освен това, те обмислят и да съдят извършителите на хакерската атака срещу техните масиви с информация, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело.

"Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство", казват от Агенцията.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП.

Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис.

Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако осъдят ТАД груп да плати 5-те милиона, ще трябва да оставят ТАД груп да хакват няколко години докато съберат парите.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП не иска ли да вземе 5 милиона лева?Това стана лудница.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
И защо трябва да се глобява НАП? Ами НАП е държавна институция и като такава излиза, че държавата глобява сама себе си. Оттук следва, че глобата ще я платим ние електората, а не виновните лица. НАП е институция, която се ръководи от хора, тези хора са виновни и следователно те трябва да бъдат глобени. НАП е само една абревиатура и не е логично да се глобява някаква абревиатура, а хората които работят там и са отговорни са хаоса.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ние не искаме глоби на НАП. Ние, гражданите, искаме лична отговорност - служителите на НАП са престъпно небрежни.Напълно са били наясно с незащитената си система и въпреки това не са направили нищо по въпроса.Нали се сещате, че ако наема охранителна фирма, а те спят по цял ден, не ми докладват за дупки в оградата и накрая ме оберат, аз ще съдя именно тази охранителна фирма? Обирджиите отделно! Някакви хорица получават едни заплатки и не си вършат работата!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП да съди българите, това би било триумф на управлението на Борисов
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-големи тъпанapи от българските чебурашки. За тях престъпника просто си е вършел, достойната, честна и благородна работа!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита", обясняват от НАП...----А и във всеки клон имаме байчо на входа, който не пуска кой и да е в сградата. Може да го добавите към аргументацията по-горе, комисионна не ща!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ха, по-долу списващите нещо са объркали дрогата. В едно престъпление било то и при смекчаващи вината обстоятелства, виновен е не потърпевшия, а извършителя на престъплението.Ако си изтърва портфейла на земята без да разбера, съвестен човек би го върнал и потърпевшия няма никаква вина. Ако си оставя сейфа у дома с лесна парола и някой го ограби, пак аз ли ще съм виновен?
16
0
 
7
 
! Отговори
С Герб напред! преди 4 години
5 милиона за теч на лични данни на 5 милиона души. Явно българите високо се ценят, цял 1 лев струва 1 човек, па тия и ще обжалват, нека го намалят до 20 стотинки на калпак
15
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да обвинявам НАП, аз бих обесил руските полезни идьоти, извършили това престъпление.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъплението е налице, престъпниците са заловени. Всеки чийто лични данни са изтекли може да добави запписка към делото на НАП срещу хакерите и при осъдителна присъда ще получи обезщетение за нанесени вреди.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не случайно според статистиката сме на последно място в Европа по свобода на словото.
12
0
 
13
 
! Отговори
ясна схема преди 4 години
1. Обжалват като знаят, че ще загубят делото като така само отлагат2. Галсуват бюджета догодина с 5,1 млн повече за НАП, може и 10 отгоре с мотив - голяма събираемост от глоби.3. Губят делото и си плащат глобата - пито платено.4. Баламите пак гласуват за ГЕРБ...
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДСК поне си признаха вината и приеха глобата с досойнство. А лелките от НАП отричат вина като дърти комунисти. Така или иначе нагласените мастни избори скоро ще ни струват 10 пъти повече от тези мижави глоби.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 7 venixКакви думи си написал не ти се разбира нищо.Да не си друсан ти?
9
2
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Ние не сме виновни, че има такива лоши престъпници които проникват в системите. Нека хората да се сърдяят на престъпниците, а ние правим каквото можем. Няма нужда от глоби, защото реално няма никакви последствия от действията.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде пари да водите дела бе НАП?Или и това е нетна операция,пак от нашите...
7
3
 
5
 
! Отговори
venix преди 4 години
Пачвайте си системите редовно и си оправете файъруолите!
6
0
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Неустойки от бюджета им, да си ги смятат както искат, от заплати, от отпуски, и никакво доплащане от държавния бюджет, щото ни е ясно, че пак ще минат между капките. Онази с много важната лична отпуска да напуска веднага дисциплинарно, без право да заема държавни постове. Няма друг начин да се подредят нещата, тези от държавната администрация са абсолютен минус, калинки и непрокопсаници.
5
0
 
17
 
! Отговори
venix преди 4 години
Тъ.панари! Не си връзвайте гащите, после хакерите ви били виновни! Все едно да си хвърля портфейла на пътя и да се надявам да не ми вземат парите! ***!