Манолова се отчете: 122 000 граждани търсили омбудсмана

От 45 000 жалби - 43 000 приключени
30 авг 2019 12:03,
45
Манолова се отчете: 122 000 граждани търсили омбудсмана
Снимка: БулФото

122 199 граждани са потърсили съдействие от националния омбудсман Мая Манолова от началото на нейния мандат. Това сочи специален отчет на дейността на институцията, разпратен до медиите вчера.

Причина за него е "засиления обществен интерес към работата на омбудсмана и с оглед принципа за прозрачност и отчетност", казват още от офиса на Манолова.

Още по темата

Своеобразният отчет е разделен на две групи - "отчет на дейността" и "финансов отчет".

Според представените данни, постъпилите жалби и сигнали към омбудсмана са 45 016, от които 43 569 вече са приключени.

В топ пет на жалбите и сигналите през години са нарушения на "Права и потребители" - 11 291 бр.; "Социални права" - 6 360 бр.; "Основни права и свободи" - 5 858 бр.; "Право на собственост" -  4 585 бр.; "В изпълнителното производство" - 3 318 бр.

Манолова твърди, че е отправила цели 5 113 препоръки към държавни и общински органи, от които "всяка втора е изпълнена".

Отчетът показва, че Манолова е имала 114 изнесени приемни в страната и чужбина. Имала и четири големи тематични приемни - "Топлофикация", ЧСИ, права на децата, проблеми в медицински специалисти".

Това са съкратените и обобщени данни за дейността на Мая Манолова от началото на нейния мандат. В продължението на отчета тя се спира по подробно върху своите законодателни инициативи и препоръки за нормативни промени.

Сред тях можем да намерим основните теми, по които Манолова се изказваше през времето на своя мандат - Изборен кодекс, Закон за ДДС, Кодекса за социално осигуряване, Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, Кодеска на труда и Законодателството за хората с увреждания.

Сред основните битки на омбудсмана, посочени и в доклада, е нейният законопроект за несъсстоятелността на физическите лица. Манолова входира проекта в последния работен ден на парламента преди неговата почивка и се очаква той да бъде разискван от депутатите през новия сезон от септември.

В секцията "Финансов отчет" можем да видим всички договори, които офисът на омбудсмана е сключвал с физически и юридически лица. Имената на някои от фирмите са заличени, заради Закона за достъп до обществена информация, според който фирмите имат право да поискат да останат анонимни.

Пълният отчет на омбудсмана Мая Манолова може да бъде видян от гражданите на сайта на институцията.

Припомняме, че Мая Манолова е един от възможните кандидати за кмет на София на предстоящите местни избори през есента. До момента тя не е обявила своята кандидатура официално и не разкрива своите планове. Въпреки това социологическите агенции започнаха да мерят нейните шансове в последните проучвания, които показват, че към момента тя има малко преднина пред сегашния кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА.САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.Автор: Георги Илиев Митев Град София (2014).ПОТЪРПЕВШ И ПРЕСЛЕДВАН ОТ ПОЛИЦИЯТА И ОТ ДРУГИ.
35
0
 
0
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 25. И от какво да ни е страх бе, ка.***? От тази некадърна вреслива червена сврака ли? Дето ще загуби катастрофално и дотам с нейната кариера.
34
1
 
1
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Куха червена лейка. Само фасада и нищо съществено.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази селяните за нищо ги няма- решила да обслужва само граждани и туйто
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Manolova pere mitnicharski i voenni korumpirani pari, da ne se pravi na svetica...
31
1
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Колкото и да се хвали,резултата ще е същият.Мая е сприхава,в определени моменти с грешен изказ.Помним " Костинбродската афера" с бюлетините преди иизбори.За тая измама се носи наказателна отговорност,а не кметски стол.БСП е наследник на престъпната партия БКП ,няма място в парламента.Единствено в България няма лустрация на комунистите,което е колосална грешка.България е най бедната в ЕС,защото иикономическият ресурс е в ръцете на комунистите!
30
3
 
0
 
! Отговори
ГОВОРИЛ СЪМ преди 4 години
ПОВЕЧЕТО ЧЛЕНОВЕ НА БСП, ИСКАТ М. МАНОЛОВА ЗА ЛИДЕР.В ПЛОВДИВ И СОФИЯ, СЪЩО!!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Нима ще гласува някой за това празноглаво кречетало с отвратителен, дразнещ глас?
28
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 4 години
Крайният резулат от "работата" и е следният : Трябва да се прекръсти на -" АБУ ТАСМАН " И изборите са нейни !!!!!!!!!!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
Браво Браво.... преди 4 години
САМО С ТЕЗИ УСПЕХИ, МАНОЛОВАМОЖЕ ДА СТАНЕ ЕДИН ЧУДЕСЕН СОЦ-ЛИДЕР НА ОПОЗИЦИЯТА.КМЕТСКОТО МЯСТО НЕ Е ЗА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК ОТ НЕЙНИЯ РАНГ.ТОВА Е ХВЪРЛЯНЕ В 5-ТА ГЛУХА.!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Варненец преди 4 години
Лошото е че вие софиянци определяте накъде ще тръгне държавата.Имате двама изявени кандидата, Фандъкова и Манолова.Както народа е казал -хвани единия изхвърли другия.Нямате ли трети кандидат, за разнообразие просто.
25
1
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Това лесно може да се провери, като се направи справка за влака София-Варна, в чиито вагон-ресторант тя беше изнесла офиса си ... За да стане кмет на София обаче няма да и стигнат само пасажерите на гореспоменатия влак, а ще трябва да се включат и влаковите композиции от цялата страна ... !!!
24
0
 
6
 
! Отговори
покрито преди 4 години
И аз я търся но Глеви ме изпревариха.
23
8
 
1
 
! Отговори
:) преди 4 години
Ммм, май са се поуплашили гербавите, гледам активизирали са тролчетата да пишат коментари. Смешковци!
22
2
 
8
 
! Отговори
изчислител преди 4 години
Всяка година има 250 работни дни. За 4 години са 1000 работни дни.122 хиляди делено на 1000 = 122 граждани на ден са посещавали другарката Мая.При 8 часов работен ден се падат по 15 души на час.Другарката Мая на всеки 3.9 минути е решавала по един граждански проблем :)))*** много лъже таз другарка бе :)))
21
2
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
И аз и се жалих от ЧЕЗ. Отговор йок!
20
2
 
9
 
! Отговори
Мая Костинбродска преди 4 години
Номерът с независимия кандидат на БСП ала Радев няма да мине този път !
19
3
 
13
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Бах мааму, 43 000 жалби на граждани са обработени и приключени.Че тя трябва да не е спала Манолова. Ей, какво нещо е пропагандата. Хвърляй там бомбастични цифри и трупай рейтинг. Само че тези евтини номера няма да й помогнат на червената кюстендилска коза.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време имаше такъв лаф-търся си работа без да работя, а да намирам кусури. Такава си намери Мая Костинбродската. Дали е свършила нещо полезно е спорно, но непрекъснато се вре при някакви протестиращи за нещо и все е с тях.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хубаво се е отчела колко хора са я потърсили за помощ, ама нямали да отчете кви са резултатите?! по въпроса с топлофикация кво става бе майче?