София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!

МВнР поиска Русия да не се намесва в дебата за 9 септември
3 сеп 2019 17:00, Елка Василева
795
София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!
Снимка: архив, Reuters

Посолството на Руската федерация организира на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". По този повод външното ни министерство заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише МВнР в своя позиция.

МВнР заявява, че 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

В позицията се посочва още, че "от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България".

"СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", се посочва в позицията на външното ни министерство.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология,“ се заключава в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
677
7
 
7
 
! Отговори
dimitrov преди 4 години
Интересно всички говорят за репресии след 9.09.1944 като че ли преди тази дата в България е царяла демокрация.От 1923 до 1944 в България е бил в сила ЗЗД(закон за защита на държавата)който ограничаво елементарни човешки и политически права и позволява убииства вкл. деца без сад и присъда .Така че четете преди да пишете.
676
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Построиха АЕЦ Козлодуй, който и до момента осигурява най-евтиния ток в България с техните репресии. Това е голям гнет. Друго е да целуваш американския ботуш.
675
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пр.ост.тутки и под.мазвачи са чиновниците от външно и тази "позиция" ясно го показва. Едно време се умилкваха на СССР, а сега го плюят да угодят на САЩ. Който дава повече пари, пред него ще се събличат и въртят на пилона...Винаги съм се опитвал да се гордея, че съм българин, но има моменти, в които това е трудно.
674
5
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Комунистите родината ограбват. Комсомолците след тях крадат.
673
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия иска Германия да й изплати 4 трилиона заради нападението над СССР през 1941 г.
672
5
 
12
 
! Отговори
Предателите преди 4 години
Тези които сега защитават "освободителната" Червена армия приветстваха Пакта ***-Рибентроп и всякакви действия на Хитлер, докато той не нападна любимия им СССР. Тези хора не са българи, те само формално имат български паспорти и говорят български език. Истинската им родина преди беше СССР, а сега е Русия. (Не)ясно защо упорито се отказват да се изселят там!? Някои намират щастие и препитание в това да предават родината си, поколения наред! За всеки комунист "Родина" е безсмислено понятие.
671
4
 
7
 
! Отговори
За 701 преди 4 години
*** няма думата у насНие българите решихме на референдум че БеляНЕ няма да има
670
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крис: типичен пример за социалистически човек, интелектуалното ти равнище е на нивото на Тато ти от село Правец.
669
4
 
2
 
! Отговори
Путин реши! преди 4 години
Без АЕЦ Белене! Не съм человек без сердца,ама се вбесих! Ако Бойко ми се извини може и да размисля. До свидания, другари!
668
3
 
9
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Освободиха ни от Беломорието, Македония и Западните покрайнини!
667
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За комунистите= против България, против комунистите= за България.
666
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
Разбира се , че никакво освобождение не са ни донесли червените мародери , напротив - поробиха ни по - лошо от турците !!!!!!
665
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами истината е, че и преди 9ти и след туй из тук са живели хора като спорещите. Добре, че е виртуалното пространство, ама едно време го е нямало.
664
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 696 преди 4 години
Мало умен е - текезесарски плъх
663
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М-да и отново, за Русия против Русия за комунисти против комунисти и никой не е за България
662
6
 
13
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисИ понеже нещата във Варшавския блок са били прекрасни затова се е наложило Англия и САЩ да пускат със самолети храна и продукти в Берлин само и само да оцелеят хората, нали!Или може би затова се налага да се прави стена през средата на града и да се пази с картечници, за да не нахлуват горките бедни западноевропейци в рая които е бил в цоцалистическите страни?Тя стената не е строена за да държи поробените в поробените им страни, нали бе ***!Тя е за да ни пази от бедна Западна Европа
661
1
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До КрисТочно пък Англия го е правила този клип! Абе таранко, клипа е правен в България, от българи за да се рекламира България в Англия! Това, че нещо е на английски не го прави английско! Ти на хляба които го ядеш като пише на други езици освен български какво си мислиш, че е производство на общ консорциум на България, Румъния, Турция, Гърция и тн.? Хванал се той за поредния пропаганден клип и понеже бил на английски и вече Англия била дошла да види и да снима какво става зад желязната завеса
660
17
 
7
 
! Отговори
Крис преди 4 години
Хора, седнете и си прочетете коментарите бе :) Цял свят отрича хитлер и нацизма, само вие го защитавате и оправдавате в стремежа си да плюете по руснаците... Боже, събери си версиите, че виж на какъв хал сме ... Закривай държавата, е...и болните мозъци
659
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крис, обясни сега, чия жена е нападнал Хитлер, че не ти разбрах логиката?
658
2
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До Крисот Сталин.Когато в нормалния свят питат какво става,другаря ти кани журналисти които обикалят Украйна по предварително одобрен маршрут където в точно определени села им се показват предварително избрани членове на комунистическата партия как пируват,а останалите почти 10 милиона умрели са просто статистика според Сталин! 3.Понеже комунизма е прекрасен затова хора като прадядо ми и други като него се е налагало властта да ги смазва от бой докато си предадат земята и имуществото на ТКЗС