Възможно ли е минималната заплата да се определя от сектора?

Обсъждат се активно нови правила за определянето й
3 сеп 2019 13:20,
27

Обсъждат се активно нови правила за определяне на минималната работна заплата. Това е втора стъпка след зараждането на идеята за минимално възнаграждение според това кой какво работи.

"Никой не може да каже, че в момента минималната работна заплата не е близо до реалността, защото няма обективен начин, по който това да се измери. То е въпрос на баланса на силите между синдикати и работодател, и на натиска на обществото върху правителството", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че минималната работна заплата се определя субективно - възнаграждението се залага в средносрочната бюджетна прогноза и тя се следва.

"Пледираме да има договорен механизъм, както и идеи за договаряне на отделни минимални заплати по икономически дейности", посочи Дечев.

Григорова обясни, че ако пристъпим към тази промяна, тя ще се състои, след като браншовите организации на синдикати и работодатели преговарят и това, за което се договорят, ще бъде записано като минимална работна заплата.

"Колкото и ненаучно да звучи, че две страни са седнали от двете страни на масата и нещо се разправят, в крайна сметка резултатът е реалистичен и добър", посочи Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Експертите обаче се съгласиха, че би отнело доста време, за да се приложи конкретната мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Нищо не става вече от тая държава спасението е само на вън те в сумалия са по добре от нас
21
1
 
7
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
По тая логика в университетите у нас да се изучава само специалност ,, ДЕПУТАТ". Затваряйте другите специалности,никой след като завърши, НЕ иска да е с нископлатена работа ,а с тоя закон излиза,че няма начин да получава по-висока заплата. Тогава нека бизнесЪТ си търси ,, специалисти" от Африка.
20
0
 
7
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
Само това ще ви напиша-Домузчиев съсипа Бг футбола ,сега съсипва Бг работника и работоспособният българих хваща терминал2.Домузчиев трябва да се изолира от управлението на България ,иначе нява да остане един свестен бял работник тука...
19
2
 
4
 
! Отговори
Гост 19- продължение преди 4 години
Аз лично, не виждам тяхното поведение с нещо да е спомогнало икономиката у нас да се "секторира" и да търпи развитие напред. Освен това, по редица обективни или не причини, някои от "секторите" на икономиката у нас, при това стратегически, са в ръцете на чужди компании, редно ли е те изобщо да имат право да определят минималната работна заплата в секторите, като по този начин определят и други социални стойности, свързани с нея, за "сектора" и извън него?
18
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Трудно е да се повярва, че хора, които за завършили икономически и финансови дисциплини у нас и в чужбина дори, са в състояние да предложат какъвто и да било икономически еквивалент на "разликите" между труда на човека, който осем часа обира плюнки с метлата по спирките и на този, който осем часа върши работа на "питон девелопър". Интересно е също така, защо изведнъж се заговори за икономически сектори у нас, при положение, че в общественото пространство, се говори основно за едни бизнесмени
17
2
 
11
 
! Отговори
До14 преди 4 години
Тая Интерпретация на идеята на Макрон която си изтърсил,е най удобна за нашите родни"бизнесмени" Плодовете ги виждаме всички,а именно тотално обезкъряване на нацията!А сега пак можеш да се упражняваш на тема заплати"средни,полусредни, минимални, медианни и т.н. механизми"
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еколози или профсъюзи да сте чули да кажат нещо за Ковачки?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОпаааВ този, в който има представители в КРИБ. Там заплатите са на светло. Като спрат да цакат тези дето спазват правилата и поощряват, шмекерите всичко ще си отиде на място. Без други намеси и ограничения.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунисти сладки! Не разбрахте ли, че с административни мерки и минимални работни заплати нищо няма да стане? А, тази Вела Пеева с баба партизанка няма да я коментирам. То гена си е ген. Доказано! Колко пъти трябва да се ударите в стената за да Ви дойде акъла? Правилно спомена един, че ще останат само IT специалистите. Да Ви светна, че там регулации и държавна намеса няма. Пак заповядайте! А за общоевропейската МРЗ нищо не сте разбрали. Ако се въведе, в България ще спре да расте с тези темпове!
13
6
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Единна минимална заплата означава единен механизъм за определянето й по държави, а не както много наивници си мислят - единно ниво в евро. Един от вариантите е единната минимална заплата в ЕС да е 60% от средната заплата (медианата) за предишната година за съответната държава. За България това означава, че при медиана за 2018 от 795 лева, 60% от нея са 477 лева, т.е. ти предлагаш през 2019 минималната да е 477 лева, вместо сегашните 560 лева. Така много повече българи ще избягат в чужбина.
12
1
 
10
 
! Отговори
Опааа преди 4 години
До 9И кой точно сектор ще предложи по-висока минимална заплата според теб???
11
1
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Неговата идея е точно за единна Европейска минимална заплата,а нашите "работодатели " направиха една удобна за тях "редакция"
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази г-жа или г-ца, не знам каква е, ще и го обясня с думи прости...Недопустимо е при ф-*** с персонал от 3-*** човека, заплатите на които са малко над минималната, собственика да кара чисто нов поръчков джип на стойност над 130 000 лв. Щом възможностите му за изплащане на трудово възнаграждение са такива, то би следвало да кара кола за около 15-20 хил. Така че всичко е в ръцете на държавата...
9
6
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
За България предложението на Макрон е лоша идея - минималната заплата в България ще стане по-ниска от сегашната минимална заплата. Явно не се разбира какво означава единна минимална заплата за ЕС.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам какво пречи и при сегашното положение да има минимални заплати по сектори. Държавата определя минимална заплата, която сега е 560 лева, а синдикати и работодатели се договарят за минимални заплати по сектори - примерно в един сектор си остава 560 лева, в друг 600 лева, в трети сектор 700 лева, а може и 2000-3000 лева минимална заплата да си договорят. Просто да не могат да договрят по-ниска минимална заплата от тази, която определи държавата.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и неприятен да ми е Макрон,неговата идея за единна Европейска минимална заплата е може би единственото решение да си опазим населението и идентичноста си като държава!
6
2
 
15
 
! Отговори
Цеко сПитоня преди 4 години
На експертката с потника ще й тегля здрав мандръс. Харна булка е.
5
1
 
19
 
! Отговори
честно преди 4 години
Ако това се въведе очаквайте масова емиграция.Ще останат само ИТ специалисти, плейметки. депутати и вожда наш Бат Бойко,който ще казва:,, Абе ние сме стабилни,безработицата е само 0,01%.Даже в Германия е 5%,ние сме по-добре от швабите.Покажете пак снимката с магнолиите,малко са увехнали де. Градинарят ми не си хареса новата заплата от цели 300лева и избяга. Е,ще си внесем градинари от Уругвай и Нигерия."
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има една обща минимална заплата и минимални заплати по сектори, които да не са по-ниски от общата минимална заплата. Примерно за сектор ИТ минималната заплата да е 3000 лева.
3
0
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Каквито и гимнастики да правите при положение,че хиляда километра по на запад заплащането е в пъти по голямо,от това следва, че всички упражнения са излишни!