Румен Радев - президент рекордьор по налагане на вето

Едва преполовил мандата си вече 19 пъти е използвал правото си
6 сеп 2019 21:00, Анисия Иванова
46

Едва преполовил своя мандат президентът Румен Радев е упражнил правото си на вето 19 пъти. В 16 от случаите е оспорвал отделни разпоредби, а три пъти изцяло приетите закони.

Всичките върнати закони бяха повторно приети в парламента, дори и този, който обезмисли преференциите. Въпреки че изборното законодателство беше прекроено отново, а прагът на преференциите върнат в стария си вид, депутатите от управляващото мнозинство не се съгласиха с нито един от мотивите на държания глава.

Неведнъж той е бил критикуван от парламентарната трибуна, че упражнява правото си на вето твърде често.

За сравнение предшествениците му Петър Стоянов и Росен Плевнелиев дори за целите си мандати са налагали вето по-малко пъти. Общо за два мандата Георги Първанов е упражнил това свое право 32 пъти. Соред политолози силата на ветото е в неговото послание.

В рамките на тази година президентът оспори ратификацията на договора за купуването на изтребителите F-16, отпадането на забраната партиите да бъдат финансирани и от бизнеса, както и ограниченията за къмпингуването. С последното отхвърлено вето депутатите разрешиха и цивилен да може да оглави военното разузнаване.

Репортаж на Милена Енчева от Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, парламента на ГЕРБ е рекордьор по лоши закони, на които Радев налага вето.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и сам воинът е воин,в парламент пълен с интересчии е ясно,че не ще мине ветото му,но поне показва на хората,какво точно правят и приемат техните представители уж.Отвратен съм от политическата ни класа ,тяхното продажничество и алчност,както и безочливата им наглост да работят срещу народа и страната си за лобистки интереси и пари.Повечето от тях щяха да бъдат екзекутирани в комунистически китай,но за тяхно удоволствие и щастие са тук,в страна на нивото на колумбия
34
5
 
9
 
! Отговори
teo преди 4 години
Президента Румен Курнелиев Путинов е най-добре да се премести от Дундуков в Москва, а не да се измъчва от толкова далече постоянно да пита какво да прави и как да съсипе България!!! Не сме имали по негативен и разделящ страната президент от Румен Радев Путинов! Българино ???????
33
8
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО??? преди 4 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ПРИЧИНАТА А ТЪРСИТЕ КОНФЛИКТА ВИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРАВИТЕ ТОЛКОВА СКАНДАЛИ М/У ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР - ТОЛКОВА ЛИ ВИ ХАРЕСВА РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА ПРАВЯТ НА ПУК НА ПРЕЗИДЕНТА И БСП -ТАКА ЛИ ЩЕ ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ НЕ СПЕЧЕЛИХА ПРЕЗИДЕНТ И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА МУ НАВРЕДЯТ - ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО СПЕЧЕЛЯТ БСП ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ПУЩАТ ТАКСИТА ПАК В ДЕЙСТВИЕ -- ПОЗДРАВЯВАМ ПРЕЗИДЕНТА СЪС СЛОВОТО СИ СНОЩИ НЯМАМЕ ДРУГ ПОЛИТИК КОЙТО ДА НЕ ЧЕТЕ А ДА ГОВОРИ ТАКА ДОБРЕ И ТОЧНО
32
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми те властимащите много са се о-къкали,как няма да налага.
31
15
 
14
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Ок . Но не можете да му стъпите на малкия пръст. Факт. А друг факт е,че явно хората с качества напускат тази територия !
30
14
 
16
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
До 29. След 3 години нищоправене и некадърност може да поведе само червените бабички и зомбитата от Позитано 20. Много хора от народа, които се подведоха, защото не го познаваха, вече са наясно що за стока е голият червен ***.
29
2
 
3
 
! Отговори
Странджата преди 4 години
До 30. Не позна.
28
9
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Ами да се зачитат законите например.... А ? Но не некадърните,Гербави.... А той народа.... изчезва.... През Терминал 2.... Е,освн близките до ГРЕП.... Те остават тук...
27
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Къде ще води "норода" ?Ако го слушаш, той го е погребал вече. Нали през ден му чете опелото !
26
8
 
8
 
! Отговори
Вето преди 4 години
След последния прецедент, летвата в тази институция беше поставена толкова ниско, че всеки следващ би изглеждал рекордьор (с изключение на кандидата травестит).Толкова върнати закони показват достигането на нови висини на простотията и некадърността в 44-я парламент.
25
16
 
14
 
! Отговори
Стрънжата преди 4 години
... Нещо Гербъвите са се активирали в коментарите... Усещат, че изтърват една голяма община.... :))))))
24
17
 
12
 
! Отговори
Грепафщина преди 4 години
Време е да направи партия и поведе народа ! Стига разруха !
23
15
 
20
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Кремълският парашутист Радев ползва правото на "вето" като "вендета" !Затова той ще остане в най-новата българска История, като Президента на Разединението !
22
8
 
5
 
! Отговори
тъй др преди 4 години
Е кой да е рекордьор, Росица Банова ли?
21
13
 
25
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Кой е този Румен Радев? Да не би да искате да кажете Десислав Радев, съпругът на Деса ***?
20
17
 
24
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Колкото и да му е неприятно на (п)Резидента, България е парламентарна република и не е длъжна да се съобразява с некомпетентността на онуй червено нещо на Дондуков 1.
19
8
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Всичките върнати закони бяха повторно приети в парламента.. Президента в България е общо взето една бутафорна и безполезна фигура..
18
14
 
21
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
39 пъти вето, а Парламентът се е съобразил само с едно. Ами това са си 38 провала бе, другарю (п)Резидент!Или ти си некадърен, или червените ти суфльори. Ти кажи кой!
17
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
излиза че това управление е рекордяор по внесени калпави законопроектикакто се казва медалът има и обратна страна