Каракачанов: Младите българи нямат представа за армията

Амбицията ми е да се възстановим авиацията, сухопътна техника, флота
10 сеп 2019 20:00, Анисия Иванова
60
Каракачанов: Младите българи нямат представа за армията
Архив: Булфото

Младото поколение българи нямат представа за армията. Това заяви министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е в Плевен, за да участва в националната кампания "Бъди войник".

"Кампанията на Министерството на отбраната "Бъди войник" има за цел "да извади" армията пред обществото, за да се ориентират младите хора и към военната професия. Не може да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото", смята министърът на отбраната.

По думите му неговата политика е насочена от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата авиация, сухопътна техника и кораби от флота.

Във въоръжените сили след безотговорното и неразумно решение през 2007 г. да се премахне наборната военна служба и да се премине на професионална служба, от 2008 г. до миналата година имахме проблеми с окомплектоването на личния състав, посочи той. Над 5600 души бе некоплекта в Българската армия, уточни Каракачанов.

"След също неправилното решение през 2009-2010 г. за предислокация на военните сили - военните поделения бяха предислоцирани предимно в Централна и Южна България - има цели региони в страната, в които българският гражданин не е виждал мъж или жена във военна униформа. Нямат допир, дори бегла представа от военната професия. С кампанията идеята е да представим армията", поясни Каракачанов.

Днес в Плевен има щандове на видовете въоръжени сили, на военните училища, за да могат хората, които проявяват интерес на място да получат необходимата информация. Показано е въоръжение и бойна техника, ще има демонстрации. Първата ще бъде на ВВС от базата в Долна Митрополия - два самолета ще изпълнят фигури в небето над Плевен в 16.30 часа, след което след 17.00 часа Специалните сили ще направят демонстрации, поясни военният министър.

Има ефект от тази кампания, защото след около 25 години експерименти с армията - предимно с това да се реже съществуваща техника, да се съкращава личен състав, много - включително млади офицери - бяха демотивирани и напуснаха въоръжените сили, подчерта той.

"Моята амбиция като министър на отбраната е, че не само няма да позволя да се реже нещо. Това, което може да бъде ползвано ще бъде ремонтирано, модернизирано и използвано, защото е много по-лесно да ремонтираш един самолет, отколкото да купиш нов. Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата не само авиация, на сухопътна техника и кораби от флота", изтъкна Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
серена преди 4 години
да ме прости Господ,ама за армията се похарчиха толкова много пари,че не младите,а и Каракачанов,сам не разбра,имаме ли армия,министър ли е и кой е сват и на булката брат!То от цялата работа разбраха хамериканците,ББ,шепа кръвопийци и онези 240 разбойнициююююююю!
38
0
 
0
 
! Отговори
ЛАЗО преди 4 години
Уважаеми КАРАКАЧАНОВ,МИНИСТРЕ имам една молба към вас,не правете марш на скок,няма да можете,не скачайте,не плувайте и не правете коремното,пак няма да можете.просто с ПБС,Пълно Бойно Снаряжение пробягайте само 200,двеста метра и тогава пишете закони,ковете промени и вярвайте,че нещо можете да промените!Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето е да го направиш.Ако не сте го разбрали.да ви го кажа направо-Патриотите сте изпята песен!Д0 2021 ще сте забравени!Вервайте ми!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз исках да стана военен но армията просто не искаше да ме вземе двапати се опитах и двата пъти не пожелаха да ме вземат
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по-добре да нямат за сегашната армия или по-скоро липсата на такава
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караибрахим е дърт и даже знае какво е ДС и "агент Иван".
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе войвода и той няма грам представа от армия.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпа а ти имаш ли представа мила А???
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след като младите нямат представа,за кого бяха изхарчени/откраднати/ толкова пари
31
1
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Те и старите нямат .Тази армия е не ефективна .Трябваше а си купим двигатели и сами да си направим самолета. Ако не можем ще изчезнем като народ в тоя конкурентен свят .В това не се и съмнявам ;) Един народ който със съвремените технологии и човешкия си ресурс не може това ,няма да го бъде. Трябва се от някъде да започнем,а не да лежим на ухото че ЕС е новото слънце и вода за бъкгарския народ .
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не би Каракачанов да има представа за армията???
29
1
 
15
 
! Отговори
Опитай стани мъж преди 4 години
В новата бг казарма ще се усвояват традиционни умения като: бръснене на портрета на Ботев, преместване на основната сграда на поделението с един метър наляво, на ръка; и най-доброто - детайлно почистване на санитарните помещения с четка за зъби.
28
7
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Напротив, Иване, имаме съвсем реална представа за армията. Видяхме с очите си как Мишето държеше наборните военнослужещи гладни, за да върти далавери със скъпи алкохоли. Закриването на наборните робство е сред малкото добри решения.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали казармата е балетна школа или пък не е. Обаче едно е сигурно: С тези физически данни Красимир Каракачанов нито за войник, нито за балетист става!Виж, за военен министър явно става.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитрец си ти Шкембе войводо!
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите не знаят какво е казарма, така е.Нито пък военният ни министър знае какво е, въпреки че не е от младите.
24
1
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Каракачанов не е служил в БНА !
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма кой да танцува Макарена на старшито.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизборни циркове.Колкото промени наказателния кодекс за оръжието толкова и армия ще направи.Като минат изборите пак ще се скрие.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то пък щото старото поколение в казармата се докосваше до армията...
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един човек който не е бил поне редник в армията действително си нема представа за армията. Министара служил ли е в БА или БНА.