Българинът не вярва на институциите, доверието пада

С най-малка подкрепа е Народното събрание
11 сеп 2019 09:09,
51
Българинът не вярва на институциите, доверието пада
Снимка: архив, Булфото

Има криза на доверие към българските институции, показаха данните национално-представително проучване. Най-ниско е към Народното събрание – около 15%, съдебната система и правителството са около 25%.

"Юни месец, непосредствено след изборите за Европейски парламент, хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна”, коментира социлогът Добромир Живков.

По-малко от 50% от българските граждани обаче смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра.

„В контекста на този дефицит на доверие, виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли”, допълни експертът.

По думите на социолога, гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.

„Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство”, заяви Живков.

54% от запитаните отговарят, че одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите, 28% не могат да преценят, а 18% - не са съгласни.

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят”, посочи социлогът.

Съвместното проучване на „Маркет ЛИНКС” и bTV е проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
13
 
! Отговори
dp преди 4 години
Когато няма държава за какви институции говорите?За какво доверие за какви 5 лева?В тези институции се чака само за заплата и си казват "за толкова пари -толкова работа".Докато не се промени цялата система в територията България няма как да очакваме нещо добро.
24
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
ГЕНОЦИДА над българите тук, върви с пълна сила !Кой е виновен ?!Живота в Бг е наказание !
23
4
 
14
 
! Отговори
Родната полиция ни.. преди 4 години
Вярвате ли, че полицията успешно ще защити, здравето, живота и имуществото ви ?!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой българин?
21
4
 
25
 
! Отговори
Заслужихме си го преди 4 години
Знаете ли какво казват полицай, военни, прокурори, чиновниците и разни други търтеи?Кервана с парите си върви а кучетата народа плаща....
20
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
национални предатели, под влиянието на външни субекти умишлено съсипаха всичко, разграбиха и унищожиха буквално всичко
19
13
 
4
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Какво са им вярваме те саси свързани с руските олигарси. Какво им кахат от Москва това правят.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре като паднат от власт къде ще отидат всичките подмазвачи, които представляват сега цялата държавна машина?!?Палачинката се обръща!!!
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понякога се чудя дали светът се управлява от умни хора, които се *** с нас, или от ***, които толкова могат.Марк Твен
16
1
 
17
 
! Отговори
Стоп преди 4 години
Истински реформи,промени и съкращения трябват зада се оправят нещата,вече по министерства,агенции,държавни фирми и пр.партиини хранилки вече няма място за дишане!
15
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Институциите се съобразяват с желанието на руските търтовци от енергетиката и горивата. А ако паднат и доматки, и винце, и сиренце пак е добре.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриотизмът се състои в това да подкрепяш винаги страната си, а правителството само когато заслужава.Марк Твен
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците и пелените трябва да се сменят често по една и съща причина.Марк Твен
12
0
 
25
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Днес бг не пишете такива неудобни новини. Ще ви върнат кранчето и ще се наложи и вие да работите нещо.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като правят надбягвания с по едно куцо магере спуснато отгире с парашут, какво искате, рейтинг и доверие ли??? Хирата збаят, виждат, чуват кои са на "работа" с високи заплати.... Останалите съвестни и без връзки - къртовски труд и минимално заплащане!
10
0
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Уважаеми вече който негодува срещу тиранията и грабежа,може да бъде обвинен за агент на Русия!до там я докарахме в 21 век.
9
0
 
26
 
! Отговори
До кога преди 4 години
Скандалното е че в тези институции в който народа най не вярва и е най недоволен се наливат пари, големи заплати,привилегии от парите на недоволния народ?! Властта се подиграват с хората.
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако гласуването променяше нещо, нямаше да ни разрешат да го практикуваме.Марк Твен
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше институции ,банкин нямашеда е на власт.Фандъкова щеше да е раирана,щото съдът каза,че билетчетое завишено неправомерно,спрямо социалния статус и т. н.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните манипулативни данни.НС няма и 15% одобрение, съдебна система пак някъде там. Правителството колко е?"По-малко от половината смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра." Колко са тия по-малко то 50%?Снощи гледах , че са 16%. Да, пак са по-малко от половината, но това са по-малко от 1/5, а не по-малко от 1/2 и т.н. и т.н.