Африканската чума си отива, има само 6 нови огнища

Над 5 милиона лева обезщетения са изплатени до момента
Обновена: 16 сеп 2019 14:09 | 16 сеп 2019 14:03, Камелия Цветанова
24
Африканската чума си отива, има само 6 нови огнища
Снимка: Pixabay

Намален е интензитетът на африканската чума, изплащаме и финансовата подкрепа за личните стопанства, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

От 1 август до днес има открити само 6 нови огнища, от които само едно е в индустриална ферма.

Още по темата
"Засегнатите са малко над 130 000 животни, но е важно как продължаваме напред, защото на чиято и територия да е попаднал този вирус, с изключение на Чехия, която е под надзор, не е излязъл. Важно е дейностите, които са планирани и стартирани, да се извършват”, коментира тя, цитирана от "Фокус".

Започва и определянето на нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свини - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма.

"След приемането им на практика с обществена консултация със заинтересованите страни следва имплементирането им в нормативната уредба. Личните стопанства бяха без контрол, а това не е добре за самите стопани. Ние сме амбицирани да положим всички усилия на администрацията и на системата съвестно с научната общност и да информираме и образоваме всички стопани, които искат в личните си стопанства да отглеждат домашни свине как да го направят, как да репопулират и при какви условия", добави още Танева.

Според нея мерките ще се отразят позитивно за стопаните.

"Плюсът е, че ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение на засегнатите свине. Сега предстои комуникацията във връзка с идващия ловен сезон. По отношение на другия вектор на разпространение и на практика резервоара на това заболяване, а именно дивата свиня. Водим активна комуникация с комисията по отношение на тези мерки. Всички окончателни решения, които ще бъдат взети, ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни", обясни тя.

Танева припомни, че за заболяването не съществува лечение и в този смисъл то засяга абсолютно всички в обществото, които по някакъв начин имат среща с дивата или домашната свиня: и стопаните, и потребителите.
"В момента комуникираме отварянето на две обучителни мерки на научни звена да се направят и информират всички стопани при какви условия могат да продължат да отглеждат домашна свиня. Изплащането на финансовата подкрепа за почистване на личните стопанства и обеззаразяване в момента всеки ден изплащаме по различен график. Изплатили сме малко над 5 милиона лева", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Ано преди 4 години
Моето прасе на терасата си е щастливо.
19
0
 
6
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
Сега ще видим що е то щастливи прасета в задния двор. Канализация , изолация , климатик..., и обещание за дълъг живот.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И прасетата си отидоха. За това пък лицемерието и наглоста си останаха.
17
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СИ ОТИДЕ ЧУМАТА. ЗЕТЯТ НА БОРИСОВ ЩЕ ВНЕСЕ 120 ХЛ. ТОНА БОЛНО СВИНСКО МЕСО ОТ АМЕРИКА. ДАЛАВЕРА ДА СТАВА И ДА СЕ ТРУПАТ ПАЧКИ. ДАНО НЕ СИ ПОМИСЛЯТ, ЧЕ НАРОДА Е *** И НИЩО НЕ РАЗБИРА АМИ НЯМА КАК ДА ГИ УНИЩОЖИ ТЕЗИ КАПИТАЛИСТИ КОИТО УНИЩОЖИХА ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вет.лекарче тя изобщо не е идвала - това беше акция за разчистване на сметки с "неплатилите" - защо като в ловеч имаше чума нито 1 прасе на Бони не бе убито !?
15
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "имплементиране"?Защо на снимката са показани двама привърженици на ЦДВ-Съдийско знаме-София?
14
3
 
4
 
! Отговори
вет.лекар преди 4 години
много смело изказване ,че чумата си отива.
13
0
 
13
 
! Отговори
само за 20 дни преди 4 години
Чудо на чудесата! Брадавичестата свинка на земеделието оттърва Кочинката от болест, която мъчи Испания от 20 години.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб Е ЗАРАЗА! При тяхното управление какви ли на болести, от екзотични по-екзотични прегазиха страната ни - нилска треска, лаймска болест, син език, шап, чума по овцете, свински грип, ала най-голямата болест е дебилскатааа на техните избиратели, чийто живот мина и завмина в гербава заблуда.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу диктатурата на ТРИМАТА ШИШКОВЦИ!!!!
10
2
 
26
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Чумата си отива,идват вносителите на свинско...Задачата да им се осигури пазар и високи цени е изпълнена достойно.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОКОНЧАТЕЛНОТО ИМ РЕШЕНИЕ СЛЕД ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ ДА НЯМА БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ, ЗАСЕГА СТОПИХА НАРОДЕЦА НИ С МИЛИОН И ПОЛОВИНА. Малко им е искат да продължат трагичното си управление.
8
4
 
19
 
! Отговори
БЕЗДАРНИЦИ!!! преди 4 години
герб - ЧУМАТА НЯМАШЕ ДА УБИЕ 132 000 ***, КОЛКОТО ИЗБИХТЕ ВИЕ. Вие сте срам и позор. Който гласува за вас е за срам и позор - ТОВА МОЖЕ ДА СА САМО ХОРА, КОИТО АКО НЕ ГИ ХРАНТУТИТЕ НЯМА НИКОГА ДА РАБОТЯТ И ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ БИЗНЕСА СИ. ИМАТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ДО ЕДИН БЕЗДАРНИЦИ!!!https://youtube/watch?v=z0pWAQ-_4M0ЗА ВАС ГЕРБОТРОЛОВЕТЕ ЕДИН ПО-ЗДРАВ
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тaзи Кoледa нямa дa мoжем дa принесем прaсе жертвоприншение в чест нa Божия син. Гспод ще ни нaкaже и ще ни прaти други болести и урaгaни въжетaтa нa aсaнсьорите ще се късaт, колите нa НСО ще се блъскaт сужуците ще ни пресядaт.
6
2
 
14
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
До АнонименИМА, ИМА ИМА, ПО-ОПАСНА Е ЧУМАТА ГЕРБ-ДПС. САМИТЕ ДПС СИ ПРЕДПОЧИТАТ ЧУМАТА ГЕРБ, ЗАЩОТО ПОЛУЧАВАТ ТЕЦ ВАРНА, ПОЛУЧАВАТ И 27 МИЛИОНА СТУДЕН РЕЗЕРВ ОТ ТЕЦ МАРИЦА. Е КАК ПРАС ПРЕС ДА НЕ ВОДИ ПРОГЕРБАВА ПРОПАГАНДА, КАК ПЕЕВСКИ ДА НЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ШЕФ НА ДАНС, АКО С ПАДАНЕТО НА ОРЕШАРСКИ ЩЕ ИМА ТЕЦОВЕ РИЙШЛИ ЗА ДУПЕСЕТО ОТ ГЕРБЕТО...
5
1
 
17
 
! Отговори
истината е преди 4 години
НАПЪЛНО НЕКОМПЕТЕНТНАТА МИНИСТЪРКА ИСКА ДА ИМА ЛОВЕН СЕЗОН ДО АПРИЛ. В КРАЯ НА ФЕВРУАРИ ДИВИТЕ *** РАЖДАТ. КОГАТО ЛОВНИ КУЧЕТА НАМЕРЯТ *** С НОВОРОДЕНИ ПРАСЕТА ,ТЕ ЩЕ РАЗКЪСВАТ ПРАСЕТАТА А ПЪК МАЙКАТА ЩЕ ГЛЕДА ДА УБИЕ КУЧЕТО ЗА ДА СИ СПАСИ ДЕЦАТА. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ - ШАЙКА.Според конституцията всеки човек има права равни на останалите - защо министърката гледа само за правата на олигархофермите и олигархо ловните райони а не и за дребните ферми и за обикновените ловци?!?!ОЛИГАРХОКРАДЦИ
4
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Да попитам, внесоха ли вече в България, хилядите тонове застояло свинско месо от сащ???Бизнесменчето, свързано с герб ще се облажи доста добре, като го продаде на българския народ (към милярд и нещо)!!!Крадат на едро управляващите, не си поплюват!!! Облажиха се в особено големи размери от: КТБ, 8бр непроизведени ф16, стотици хиляди тонове застояло американско свинско месо, огради, магистрали, хотели, къщи за гости, апартаменти и мн мн др!!!Така ще е докато им разрешаваме!!!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, сега ще почне чумата по дивите прасета и най-умните ни ловци ще преобърнат гората за да ги изтрепят.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБЕСТИТЕ СИ ПАДАТ ПО ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕШЕНИЯ КАТО ХИТЛЕР . Да няма диви и домашни ***, това искат те, а само свенете на ОЛИГАРХИЯТА.
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
но кумнистическата чума още се среща.