ГЕРБ не приемат идеята за съкратеното съдебно следствие

Възможно е делата да се проточат прекалено дълго
18
ГЕРБ не приемат идеята за съкратеното съдебно следствие
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ не се отказва от съкратеното съдебно следствие – промяна, за която настояха близките на жертвите на убийства.

Още по темата

 
След бруталното убийство на 7-годишната Криси от сливенското село Сотиря хора от цялата страна подкрепиха подписка, с която се иска да отпадне възможността за намаляване на присъдата с 1/3, ако убиецът си е признал.

Повдигнаха обвинения на двамата, блудствали с дете в Сотиря

БСП подкрепи искането им и вече внесе законови поправки, с които да отпадне съкратеното съдебно производство при тежки престъпления. Според председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Анна Александрова от ГЕРБ обаче, ако то бъде отменено, общият ред на делото ще продължи много дълго, което пък е  изключително болезнена тема за пострадалите.
 
Процесът ще е много дълъг, ако липсват свидетели и експертизи, смята тя.

Анна Александрова отново представи мотивите за предложените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс за ограничаване на възможността за намаляване на присъдата при тежки престъпления.

Управляващите предлагат да се запази съкратеното съдебно следствие, но присъдата да може да се намалява вместо с 1/3 - с 1/5, като съдът да има право да решава за всеки конкретен случай дали да редуцира или замени присъдата с по-лека.
 
Правната комисия днес ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП, Воля и Обединени патриоти за законови поправки в тази посока.

„Ще изслушаме всички експертни мнения на Министерството на правосъдието, на главния прокурор, на върховните касационни съдии, ще чуем всички гледни точки, включително и на пострадалите“, коментира Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нито една нормална страна не осъждат човек на база самопризнания. Самопризнанието не е достатъчно за да се осъди човек. Та не знам в България как стават нещата, ама не е добре.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези лицемери просто подтикват хората да вземат правосъдието в ръцете си!Някаква гад ще ми убие детето/не дай боже/ и ще излезе на свобода след 5-6 години, за да убива пак и да си гледа кефа?!! Е...търпението си има граници.
14
1
 
16
 
! Отговори
Справедливост преди 4 години
На всички е ясно че ГЕРБ толерират престъпността,нали оттам са им най-масовите избиратели и техните "тартори" влезли в пълна симбиоза с властта- на принципа -"ти на мене"опрощаване", а аз на теб "избитратели" ".Държава-***,кал и тиня и импотентно-подкупно правосъдие.
13
1
 
12
 
! Отговори
Справедливост преди 4 години
Герберастите се страхуват от справедливо правосъдие защото всичките са за затвора а някои за разстрел.В 2019 г е невъзможно при наличната техника,технологии,камери и т.н. престъпление да остане неразкрито и недоказано.Некадърници ли работят в полицията?При соца на Бай Тошо тежки убийци ги хващаха до 10-на дни,след още макс. 10 им изпълняваха смъртната присъда някъде в храсталаците.Хуманната алтернатива беше 5 г. работа в урановите мини (след 3м.вече там,осъдените"светеха" необратимо).
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами приемете такива промени, че делата да не се точат дълго бе! А не да пускате убийците след няколко години, за да убиват пак! Все вие от ГЕРБ в комбина с антибългарската шайkа от ДПС сте против положителните за българското общество реформи!!! Ще ви изметем, ей! Сега както е, ако не си признае извергът за престъплението, съдиите винаги го оправдават. Откъде накъде? Има ли доказателства, да се вземат предвид. А според сегашните закони съдиите все обезсилват доказателствата. Променете законите!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те гербавите са си престъпници.Съчувстват, колеги са...
10
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 години
герб са лицемери, загрижени били за близките, таратанци. По-добре е дълъг болезнен процес и солидна присъда за тежко престъпление, отколкото кратък и никаква справедливост. Не е честно убиецът да има възможност някой ден да излезе и да си живее живота, той няма да стане добър и хрисим. Намаляването е гавра с жертвите, всеки ще се признае, за да лежи по-малко.
9
5
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 1 Благодарим са съвета. Ще те послушаме.
8
1
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Това е единствения начин убиеца да си признае. А щом не признае , значи няма убийство.Нали така ? Така е ..!
7
0
 
9
 
! Отговори
само от Мерак преди 4 години
До Анонимен Колко ще дадат за ГЛАС?
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че са против. Сегашното положение е в основата на корупцията в съдебната система.
5
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЕДИН ШЕБЕК ОТ" ЕЛИТАРНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ВЪРХУШКА " КАЗА : " НАРОДЪТ НЕ Е ДОРАСЪЛ " !!!- ПОВОДЪТ БЕШЕ- ЖЕЛАНИЕТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ -ДА СЕ ПРИЕМЕ ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА НА САЩ . В ЕДИН НАШ ПЕРИОД ИМАШЕ :"В ИМЕТО НА НАРОДА" ...-ДНЕС ТРЯБВА ДА ВЪВЕДЕМ : " НАРОДЪТ СРЕЩУ ...." !!!!!!!!!!! НО" ПОМИЯТА" НА ПРАВНИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ - ОКАЗВА ОЖЕСТОЧЕНА СЪПРОТИВА !!!!!!!!!!
4
1
 
16
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Според неудачното ви заглавие излиза, че ГЕРБ са против съкратеното производство, а от статията разбираме, че е точно обратното.
3
0
 
15
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
уважаеми гербери, сърдечно ви пожелавам поне един от вашето семейство да стане жертва на тези полухора и да го осъдят с една трета по-малко!!!дори си мисля, че е по-добре престъплението да остане неразкрито!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях на 10 години по бай Тошово време и си спомням един беше убил една жена на бензиностанцията и един минувач завардиха града веднага до няколко часа го хванаха въпреки че нямаше камери тогава казаха му имената по тв и че е извършил грабеж и убил двама човека до седмица казаха пак беше осъден на смърт и смъртната присъда беше изпълнена а сега такива се разказват сред нас всеки ден защото ги пускат
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййййййй, гербопитеци. Има толкова добри законодателни системи в Европа, че можете само да ги копирате, ама не ви се ще, защото всичките сте за присъди и то тежки, особено вождът ви, който е национален предател и агент на САЩ и Израел :)