Радев: Подкрепа за Македония, но не за сметка на българската идентичност

Президентът се срещна с Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия
18 сеп 2019 21:05, Нели Христова
24
Радев: Подкрепа за Македония, но не за сметка на българската идентичност
Снимка: Булфото

Президентът Румен Радев се срещна с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. В своите встъпителни слова той заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония в европейската й интеграция, но не и за сметка на българската история и идентичност.

Радев благодари на съпредседателите на комисията за положените досега усилия и положителните резултати в изпълнение на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, съобщава "Фокус".

Въпреки това той изрази притеснения във връзка с последната среща на съвместната комисия, която не даде големи резултати.

"Напредъкът във вашата работа е основен критерий за изпълнението на Договора за добросъседство. Последната среща на комисията буди безпокойство. Темповете на напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония. Следващият месец може да се окаже ключов в нашите отношения, защото Съвета на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония", посочи държавният глава.

"Ако вие можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия един месец комисията ще реши всички спорни въпроси - събития, личности, корекция на учебници, надписи в музеи, позиция на обществените медии, на паметни плочи, то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в ЕС. Ако не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме мерки за изработване на нова позиция с ясни критерии за защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония.

И с тази позиция следва да бъде запознат и българския парламент. Няма да допуснем нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство. България ще покаже отговорност за стабилността на ЕС. Не приемам тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета“, коментира още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Plamen преди 4 години
Голямо браво!!!!!!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано и някой от правителството чете тези коментари във форума!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Дано и правителството да бъде на висота и да защити интересите ни /за, което се съмнявам/
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на президента!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вето и СМ в ЕС едва като стане изцяло албанска!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това по-назад написаното за швейцарския модел е стара идея и е била възможна ,преди да се изгради антибългарския македонизъм.Сега е късно,защото СМ е изградена тухла по тухла на антибългарска основа и при всяко изправяне на историята ще се разпадне не македонизма ,а цялата държавичка.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замисъла е да ни успиват с нищоговорене и да подбутват творението към ЕС,докато не стане необратимо.Безродниците са за това.Те нямат скрупули и даже е възможно да се наслаждават.Ние имаме право на вето и това трябва да се казва когато се наложи. Не може с такъв интернационализъм да се продава историята.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комисията е обречена.Тя е направена най-вече заради замазването на очите на българския народ.Също и за да могат политиците и от двете страни да си измиват ръцете,колкото е възможно,по-дълго.Този път,Румен Радев е абсолютно прав.Бойко ако си мисли ,че народа е сляп,жестоко се лъже.Да поискат анекс към договора или вето и да се свършва.
15
0
 
7
 
! Отговори
Решението-заключение преди 4 години
Само такава държава, подобна на Швейцария, не би изпаднала в исторически спорове и конфликти със съседните й държави.
14
1
 
8
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Да, Титово-Коминтерновският антибългарски македонизъм не е исторически, а политически обусловен. Ето защо той може да бъде предифиниран също политически. Подобно на Русия, която се разграничи от конструктивите на отживялата съветско-болшевишка доктрина, РСМ би могла официално да се разграничи от "историческите" конструктиви на отживялата ЮгоКоминтрновска политическа доктрина. И най-естественото и устойчиво решение е, от държава с политически конструиран "македонски" и други етноси РСМ да се самоопредели като модерна държава с обща "македонска" нация на всички граждани, независимо от техния етн
13
0
 
16
 
! Отговори
Стамболов преди 4 години
Не съм от феновете на Румен Радев, но позицията му в случая е абсолютно правилна. С опитите им да легализират в ЕС Коминтерновския македонистко-антибългарски прочит на борбите и жертвите на нашия народ за освобождение на Македония и Одринска Тракия и да вкарат в Европейския ни дом междусъседски проблеми, Скопските политици рискуват да пропилеят най-ценното - нашето доверие и чувство за братска солидарност ! България трябва още сега, преди поканата за преговори с ЕС да постави към правителството на РСМ категорично условие - официално да се разграничи от Титовата Коминтерновско-политическа интер
12
4
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 4 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ НА НАШИТЕ ТЪПОТИИМАКЕДОНЦИТЕ ТВЪРДЕЛИ ЧЕ ХАН КУБРАТ ,ХАН АСПАРУХ,ЦАР САМУИЛ,КИРИЛ И МЕТОДИ,И ОЩЕ И ОЩЕ ЧЕ СА МАКЕДОНЦИАМИ НАШИТЕ УЧЕНИ НЕ МОГАТ ЛИ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ Е ПО ДОБРЕ ТАКА ОТ КОЛКОТО ДА ЧЕСТВАТ СРЪБСКИТЕ КРАЛЕ-ТЕ ТАКА ПРИЗНАВАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ,КАКВО ПО ХУБАВО ОТ ТОВА
11
14
 
2
 
! Отговори
makedonicus преди 4 години
Македония е гръцка , Елада е Македония ! Няма Северна Македония , както няма южна , източна или западна - това са географски понятия . Има интегрална Македония , Егейска в Гърция , Пиринска в България и Вардарска със столица Скопие с гръцка култура , история , манталитет и народ македонци - елинофони , славофони , влахофони ( аромъни) , всички потомци на славните ромеи , чисти елини , ортодоксални християни.
10
9
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
Минаха три години. Някой може ли да ми каже нещо реално и полезно да е направил този гол ***?
9
11
 
4
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
пРезидентът за пореден път доказа, че НЕ е българин.
8
5
 
5
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 4 години
И да допълня - Брани България и Територията и , от Варварите .
7
8
 
12
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 4 години
Президента за пореден път Доказа че е БЪЛГАРИН .
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези по-долу - кое не ви хареса в позицията на президента по въпроса?
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста мазен тип и родоотстъпник
4
14
 
9
 
! Отговори
akud преди 4 години
тояСелтакСамо критикува. само угодни действия на кремъл и бсп възхвалява