Радев: България е пример за вековна толерантност между религиите

Държавният глава е на срещата на ООН
23 сеп 2019 21:15, Нели Христова
49
Радев: България е пример за вековна толерантност между религиите
Снимка: БТА

България може да бъде пример в света с това, че от векове сме изградили толерантност към религиите и вероизповеданията, заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк във връзка с участието си в събитие на високо равнище, посветено на защитата на религиозните свободи, организирано и модерирано от президента на САЩ. Това съобщиха от неговия прессекретариат.

Участието на българския президент е по покана на американския му колега Доналд Тръмп. Румен Радев призова за по-голяма толерантност към разбирането на културните кодове на различните общества.

България и САЩ са стратегически съюзници, приятели и партньори и според мен не следва да има ограничение за визите за български граждани, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос след форума и допълни, че отпадането на визовия режим ще допринесе много за задълбочаване на инвестиционното, търговско-икономическото сътрудничество и туризма. Президентът каза, че все пак става дума за американско законодателство и България трябва да прави максимално възможното процентът на отказа на визи за наши сънародници да бъде намален.

В отговор на въпрос, свързан с гарантирането на свободата на медиите в България, Румен Радев заяви, че най-голямата заплаха у нас е автоцензурата. "Привидно може да има свобода и да се твърди, че няма намеса в работата на медиите, но да са създадени такива условия и финансови зависимости, както и организационни разпоредби, които да карат журналистите сами да се цензурират", заяви президентът, като посочи, че медийната свобода е сложно понятие, с много компоненти. Румен Радев допълни, че България се нуждае от ясни критерии за сключване на договори и разпределение на европейски фондове и програми за реклама в медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
изчезвай преди 4 години
Този е срам за България.Мислех че призрак броди из европа,комунизма,ама не е бил той,ами другото
32
2
 
3
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 години
Голяма толерантност,няма що!Особено по време на "османското присъствие",когато църквите са били по-ниски от конник на кон!Това е било закон!Друго ми е интересно,кога на нашите политици ще им светне,че надупването не е върха на политиката!?
31
3
 
4
 
! Отговори
xe xe преди 4 години
глобалистите либерасти пак ни пробутват толерастия,но зад нея пак се крият едни техни хитри сметки,които нямат нищо общо с религия и разбирателство , а с намърдване на чужди елементи в БГ и лека полека изритване на българите православни, та на балканите да няма грам православен и русофил и така по-лесно ще стигнат до мечтаните ресурси да напълнят гуша с милиарди , а ние да го ду'хаме. Изобщо не е въпроса в толерантнотта а да ни успят да пуснем исляма, който им трябва за да изгони нас че им пречим да стигнат до русия.
30
4
 
3
 
! Отговори
pscccc преди 4 години
асане бре как позна,че темата трябва да е исляма към други религии, специално към християнството, не само назад 500г а сега, в днешно време, я разкажи как живеят християните там сред вас, има ли ги изобщо. Много нещо си смел към кротки хора, а като някой ти скочи и примираш от страх.
29
7
 
13
 
! Отговори
антиБГ преди 4 години
българия е пример за недостойна и жалка държава с крадливи и подкупни политици,а българите са покварен безбожен,***,мързелив и крадлив народ,който сам си е виновен за всичките нещастия и вини целия свят за бедите си
28
0
 
7
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Следващия път ще покана Бойко понеже неговите глупости повече ме разсмиват.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле Боко е дигнал кръвно, че не е той там.
26
4
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Неговата партиика родилна беше много толерантна към релиигите.
25
4
 
2
 
! Отговори
11 преди 4 години
Вековна??? Нов век на толерантност няма да има, щото няма да има българи.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от тази си толерантност страдаме и такива като Генчев са на високи постове
23
8
 
13
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този само глупости говори. не му ли омръзна вече...
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да попитаме Радев Левски и БОТЕВ заблудили са се ,че са вдигали революция след като е имало толерантност в империята.Радев ,втори мандат няма да имаш !
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно лично султанът е носил камъните,! ***!
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхре ли,че речите му за Левски и Ботев са били неискрени !
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжец .Това не е вярно .Ислямът унищожава Втората Българска държава и убива аристокрация ,цар и духовенство .Радев е пълен *** .Не му вярваме повече .
17
3
 
10
 
! Отговори
Бегом марш! преди 4 години
Комунисти не толерирам.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не знам колко сме толерантни, но тоя червен *** вече не мога да го търпя.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мистър президент, помниш ли Батак?
14
8
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Какъв пример за толерантност между религиите е България до 1878-*** година, г-н Радев?