Радев от трибуната на ООН: Тероризмът и екстремизмът са основни заплахи

Президентът посочи важността на интеграцията на Западните Балкани
26 сеп 2019 19:10, Красимир Ангелов
53
Радев от трибуната на ООН: Тероризмът и екстремизмът са основни заплахи
Снимка: Президентство

Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила система на многостранната дипломация, в центъра на която е Организацията на обединените нации, заяви президентът Румен Радев в изказването си пред Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът изрази подкрепата на България за "значимата и навременна инициатива на Германия и Франция за създаване на Алианс за мултилатерализъм - мрежа от сходно мислещи нации, работещи за засилване на ефективните многостранни подходи към глобалните въпроси чрез ООН". Според Румен Радев тази инициатива цели постигане на устойчиво развитие навсякъде в света.

Още по темата
По думите на президента ООН разполага с уникално разнообразие от инструменти за посредничество, предотвратяване на конфликти, мироопазване и укрепване на мира. Затова България приветства ангажимента на генералния секретар за развиване на дипломация за мир и има готовност да подкрепя неговите усилия за засилване на ролята на посредничеството при предотвратяване на конфликти, както е заложено в инициативата Действие за мироопазване.

Държавният глава открои международния тероризъм и насилствения екстремизъм като фактори, които продължават да оказват значителна заплаха за международния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развитие. "Международната общност следва да увеличи усилията за засилване на сътрудничеството в областта на контратероризма чрез подкрепа за ООН като ключов фактор в тази сфера", призова Румен Радев. И добави, че за съжаление, през последната година международната общност не е постигнала пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света.

"Обявената военна победа над т.нар. халифат на "Ислямска държава" миналия март не бе достатъчна, за да донесе мир на раздирания от войни регион на Близкия Изток. Международната общност трябва да остане бдителна, тъй като заплахата от тероризъм под различни форми все още съществува", заяви още президентът.

Румен Радев подчерта, че намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е от особено значение за стабилността и сигурността в региона и отвъд него и призова за всеобщо прекратяване на сраженията и защита на цивилното население. По думите му това изисква да бъде осигурен достъп на хуманитарна помощ до всички части на страната, както и да се положи началото на политически процес под егидата на ООН за постигането на мирен и всеобхватен политически преход.

Държавният глава заяви, че кризата в Либия няма военно решение и България ще продължи да подкрепя подновяването на водения от ООН процес на посредничество и подготовка на парламентарни и президентски избори. Стабилизирането на Либия е от огромно значение както за регионалната сигурност, така и за справянето с потока от бежанци в Средиземноморския регион.

"Вече повече от пет години изминаха от началото на конфликта в Украйна. Въпреки спорадичните примирия, ситуацията в Източна Украйна остава крайно несигурна", заяви Румен Радев и призова за мирно разрешаване на кризата. Президентът определи като знак на надежда взаимната размяна на задържани и подчерта необходимостта от изпълнение в пълна степен на взаимно одобрения Пакет от мерки, приет с резолюция 2202 (2015) на Съвета за сигурност на ООН, както и зачитане на примирието, оттегляне на тежкото въоръжение и осигуряването на безпрепятствен достъп на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ до всички обекти на двете страни в конфликта.

Решението на Иран да прекрати изпълнението на някои свои задължения, произтичащи от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, е причина за дълбока загриженост, отбеляза държавният глава и призова за зачитане на тази договореност и дипломатически контакти за намаляване на напрежението. "Ролята на Иран в региона, както и неговата балистична програма, следва да се разглеждат отделно от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма", заяви президентът. Румен Радев открои и повишаването на напрежението в Персийския залив, което изисква да бъде даден приоритет на мерките за намаляване на напрежението с оглед предотвратяване на по-нататъшни инциденти.

Президентът припомни и че през 2020 г. ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от влизането в сила на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, като международната общност следва да препотвърди своя ангажимент към него като крайъгълен камък на режима за ядрено неразпространение.

Пред участниците в Общото събрание Румен Радев подчерта и последователната подкрепа на България за интеграцията на съседите ни от Западните Балкани в Европейския съюз. Този процес е инвестиция в регионалната стабилност и изисква активно изграждане на добросъседски отношения.

Необходимо е спешно да се ускори прогресът към постигането на целите на устойчивото развитие, заяви още Румен Радев. Човечеството се сблъсква с все по-бързо задълбочаващите се отрицателни последствия от непрекъснато нарастващата свръхупотреба на природните ресурси и масовата урбанизация. Резултатът от редица човешки дейности е необратимото замърсяване на околната среда, намаляването на биоразнообразието и застрашаването на крехките екосистеми, посочи Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английска ала Издислав.
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев със световните лидери ,произнася речи на английски език, Бойко троши тухли панаирджийски!
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов поне успява в про сташка форма да вложи малко оригинално съдържание, което е по-добрият вариант от нищонеказването.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунизма е вечната залаха над човечеството.
34
0
 
1
 
! Отговори
каскет.правилно слож преди 4 години
До 29По леко бе човек. Ще ги задавиш да крякат.Имай милост. Мьрзеливи и некадьрни,но все пак са хомо сапиес.Ако са хомосороспии акаши фьшкии ги пускай да пасьт трева.
33
7
 
7
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 4 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
32
4
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До активиста на БКП. Е това ли е важното, как говори английски? То не че му е много хубав, ама ако по това си избирахме президентите да бяхме избрали някой професор по английска филология от СУ.
31
9
 
8
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До 29. Хе-хе, Радев е безумно ***, елементарен селянин и като му изтекат и другите две скучни години няма да бъде никакъв премиер, а пастир на овце в родното си аскьовско село.
30
8
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
До 29. Това вече колко десетки пъти си го писал? И толкова ли е трудно да разбереш, че смешния и клиширан радефф някой може да не го харесва и да го критикува и без да е герберски ***?
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е в час. Началницитена севта ни проглушиха ушите,че най-голямата заплаха са климатичните промени.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте Герберски , президента Радев няма затруднения да комуникира на Английски. За разлика от некадърника Боресов, който му е труден дори и Българския. Но така е, какъвто е водача на ГЕРБ такъв е и електората му глупав и неграмотен. Забелязвам че появи ли се статия за президента и Герберските *** като бесни започват да лаят.Голям страх ги тресе бандата ГЕРБ, заради голямата подкрепа към Радев. Сигурен съм че ще бъде и премиер и ще потърси отговорност на безродниците от ГЕРБ.
27
9
 
5
 
! Отговори
Президент надали ? преди 4 години
Летци си имаме, ама президент надали...
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20... Твоят Роско.Беше" специалист " на глупостта!Стисках зъби и си повтарях че това ще свърши един ден.Да говори от мое име своите брътвежи! Този президент Му позволявам да говори ОТ МОЕ ИМЕ!-:)
25
5
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Г-н Президент,повдигнете въпроса за американския ,, Архипелаг ГУЛАГ,, -Гуантанамо !!! Там без съд и присъда има хиляди инакомислещи от САЩ и цял свят !!!
24
14
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Перфектен английски на г-н Президентът! За разлика от собственика на ГЕРБ,който трудно говори и български !!!
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малки болни мозъчета промити! Американофилчета сте и даже не го осъзнавате! Оплювате и кликате минуси на личности наши щом казват истината против западния свят! Вие сте му роби! Не го осъзнавате знаем го по възрастното поколение! Достойни сте за съжаление уви!-:( Кликайте минуси бродейки из нета Но това не променя нещата!-:)
22
11
 
15
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 4 години
По-застрелян президент България не е имала. Застане като истукан и чете написания му текст, като че ли препрочита и срича устава на армията ! Жалко за България пак не случихме с президент...
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н президент! Поклон за мъдрото ви слово от тази висока трибуна! Не се срамувам от вас! Срамувах се от жалкото мандат че на Плевнята! Ако беше той би казал че основна заплаха е Русия! Гаранция!-:) Но вече е история той! Аз обаче ще кажа.Че заплаха за света е Американският империализъм! Той е в действие вече 30 г в Европа и не само! Държавите ни трябва да се развиват според собствените си интереси! Останалото е слугинаж на чужди държави!
20
5
 
22
 
! Отговори
. преди 4 години
Роската беше титан на мисълта в сравнение с Радев.
19
5
 
4
 
! Отговори
до Риторичен преди 4 години
защото не му е работа, да го коментира. а атомните бомби са повече в американския гулак, поне това не е тайна