Йотова подкрепи изучаването на български език в Казахстан

Вицепрезидентът се срещна с президента на азиатската държава
7 окт 2019 18:45, Павел Гълъбов
9
Йотова подкрепи изучаването на български език в Казахстан
Снимка: Пресцентър президентство

Развитието на българската общност в Казахстан и изучаването на български език бе основна тема на разговорите между българския вицепрезидент Илияна Йотова и президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Със среща с президента Токаев започна двудневното посещение на вицепрезидента Йотова в Казахстан по покана на българската общност, съобщава пресцентърът на президенството.

Още по темата

За модерна икономика - университетите и бизнесът заедно
 
„Поздравявам Ви за Вашата мисия, дълбокото ни убеждение е, че богатството на нашата страна е в многообразието от различни националности и етноси”, подчерта казахстанският президент пред Илияна Йотова.
 
В Казахстан живеят около 140 различни националности и етнически групи, а българската общност е една от най-старите и с признат статут на национално малцинство. „Интеграцията на различните народи е един от приоритетите в националната политика, в Концепцията за развитието на гражданското общество до 2025 г. В Казахстан, в различни части на страната се развиват пет културни центъра на българската общност”, заяви президентът Токаев и добави, че връзките с прародината трябва да бъдат още по-преки и интензивни.
 
Акцент в разговорите бе представителството на българската общност в Асамблеята на народа на Казахстан и изучаването на български език. От страна на българското министерство на образованието има готовност за изпращане на професионален педагог и учител по български език и литература. Идеята е от следващата година да започне пълноценна работа и неделно училище в столицата Нурсултан.
 
„Целта на нашата визита е да направим контактите с нашите сънародници още по-близки и по-енергични и да възстановим изучаването на български език и култура в училище. За съжаление обучението по български език е преустановено преди години, закрити са и лекторатите по български език в казахстанските университети“, посочи Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът оцени високо създадения модел на толерантност и разбирателство между различните народи и религии като цитира един от най-големите философи на Казахстан Абай – „Единството трябва да е в умовете”. „Само така можем да предотвратим конфликти и кризи, на които, за съжаление, нашето поколение е свидетел”, подчерта вицепрезидентът Йотова. Илияна Йотова представи пред президента Токаев възможностите, които дава българската държава за обучение на казахстански студенти от български произход.
 
Вицепрезидентът поздрави Касим-Жомарт Токаев с избирането му за президент на Казахстан, като подчерта голямото значение на реформите, които предприема в управлението на страната. „Планът на нацията” е дългосрочната програма на Казахстан, която цели до 2050 г. страната да е в първата десетка на най-развитите държави в света.
 
Българският вицепрезидент подчерта, че Казахстан е най-сериозният партньор на ЕС и на България в Централна Азия. „България цени високо стабилността и приятелските отношения с Казахстан. Двете страни могат да бъдат много добри партньори и да реализират съвместни инвестиции в цифровизацията и високите технологии. България има много добре подготвени кадри и традиции в тази област”, изтъкна Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът обърна внимание върху високите социални критерии, поставени от президента Токаев като изискване към предстоящите реформи. „Трябва да правим икономика за „малкия човек”, за развитие на малкия и средния бизнес и така да мотивираме своите граждани”, подчерта Илияна Йотова.
 
„Очакваме президента Радев в нашата страна през следващата година”, каза президентът на Казахстан, като отбеляза проведените разговори с българския държавен глава на 74-ата сесия на ООН в Ню Йорк. „Надявам се тогава да имаме конкретни резултати и най-вече работещо българско училище”, каза в заключение Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът подари на казахстанския президент реплика на меча на хан Кубрат и чаша, изрисувана от 13-годишния Веско от Центъра за настаняване от семеен тип „Княгиня Мария Луиза“, град Пловдив. Чашата Веско изрисува на 23-ия Фестивал на радостта в село Ястребино, който се организира от Обществен фонд „Детство“.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Ето това е безмислено пилеене на държавни пари! Такива пътувания са като машина на времето и ме връщат в годините на соца, когато се отчитаха празни дейности, като актив!
8
1
 
1
 
! Отговори
Н преди 1 година
Глупости кой ще го учи
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега никой не ще и да чуе, но Йотова подкрепя.
6
5
 
1
 
! Отговори
просто да не повярва преди 1 година
Като се има предвид че Президента Първанов върна делегацията на българите през Октомври 2004, това наистина е голяма крачка напред в комунистическото мислене.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Hvani Radeva,udri Iotova vse ruski kalap sa
4
5
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 1 година
Предполагам, че е грешка в превода. Би трябвало да бъде "Йотова подкрепи изучаването на руски език".
Аз друг политик да прави опити да целуне ръката на руския патриарх с кълбета не съм виждал!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе тази от Радев ли се зарази с такива недомислици?Казахстан официално предприе раздяла с кирилицата, тя за изучаване на български фантазира!?
2
3
 
6
 
! Отговори
Аре стига глупости преди 1 година
На латиница ли ще го преподават ?
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз подкрепям изучаването на български език на Марс - айде дръжте се като сериозна медия