И депутатите с условия към Северна Македония за ЕС

Парламентът ще следи стриктно дали се изпълняват договорите
6
И депутатите с условия към Северна Македония за ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като правителството даде зелена светлина на Северна Македония и Албания за ЕС, депутатите се готвят да приемат декларация по този повод.

Проектът на документа е подкрепен от почти всички парламентарно представени сили.

В него се посочва, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.

Още по темата
В същото време е подчертано, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.

Народното събрание призовава официалните представители на Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към "обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство" в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.

С текстовете се предлага още 44-ото Народно събрание да призове официалните представители на Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим заради българското им самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на "говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

С текстовете на проектодекларацията се предлага да се отправи призив и към официалните представители на Република Албания да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония влизат в ЕС, неиспълняват смешните искания на БГ смешниците и какво правим - нищо? Ние сме една смешка ...
Човека взе парите и каза ще видим.
Въобще не ми го побира в главата как е възможно тези 240 тюфлеци да ги мислят така нещата все едно са 1-ви “Б” клас
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парламеннтът - за парлама... след дъжд - кацулка!
Вместо Парламента да управлява държавата, поставят го пред свършен факт и се хвърля да замазва положението.
Резил!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълските марионетки насила ще накарат македонците да намразят братята си българи.
Веднаж русофил, винаги предател !
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички БГ институции са *** на глобалистите
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами добре, няма да изпълнят условията, и вие пак нищо няма да направите националните предатели - македонисти такива!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото, което могат да направят тия нещастници дупетати, е да чакат на добрата боля на Скопие. До сега се изливаха тонове помия от Скопие към България, но нашите идио.ти казваха `дъжд вали`. Сега ли смятат да направят нещо? Единственото, което го искаше ЦЕЛИЯТ НАРОД е да се стопира влизането на Македония в ЕС, ДОКАТО НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯТ УСЛОНИЯТА. Е, И ТОВА НЕ ГО НАПРАВИХА. А ги пуснаха, както се и очакваше от продажници.
ТОВА Е, НАРОДЕ?
Каракачанов САМО ПРЕДИ ДНИ, СЕ КЛЕ, ЧЕ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА