"Политико" за Кристалина: Най-влиятелната жена във Вашингтон, която не се казва Нанси

Изданието отбелязва, че българката не понася глупаци, а зад усмивката й има желязна воля
Обновена: 20 окт 2019 20:15 | 20 окт 2019 20:15, Нели Христова
85
"Политико" за Кристалина: Най-влиятелната жена във Вашингтон, която не се казва Нанси
Снимка: Reuters

Под заглавие "Посрещнете най-влиятелната жена във Вашингтон, която не се казва Нанси" изданието "Политико" публикува голяма статия за новия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и предизвикателствата, които я чакат на този пост. Изданието отбелязва, че новият шеф на МВФ трябва да обедини света в момент, в който водещите икономики спорят относно глобалното икономическо забавяне и вдъхновената от Тръмп търговска война

Свикнете да произнасяте името Кристалина Георгиева. Тя е най-влиятелната жена във Вашингтон, която не се казва Нанси, пише "Политико" и отбелязва, че новата й позицията върви ръка за ръка с изключително сериозни предизвикателства.

Сред трудностите за преодоляване, изброени от изданието, са забавянето на световния икономически растеж в 90 процента от света, задаваща се рецесия, забавяне на търговията на фона на американско-китайския търговски конфликт и несигурността около Брекзита.

Освен това, отбелязва изданието, "членовете на МВФ" не са съгласни по много въпроси - от това как да подкрепят растежа до това как да бъдат управлявани. А управлението на Георгиева вероятно допълнително ще ги извади от зоната на комфорт, според изданието.

Георгиева иска да отдалечи Фонда от традиционните му корени и да се занимава с "човешката сигурност" (любима фраза на Георгиева), да предоставя превантивни икономически грижи, а не наказателно икономическо лечение.
На практика това означава да се подкрепи равенството между половете, да се насърчат зелените инвестиции и да се хармонизират световните институции, каза пред "Политико" ирландският финансов министър Паскал Донъхоу.
Макар Георгиева да иска да разшири дневния ред на МВФ, всъщност тя ще има по-малко пространство за маневри, отколкото на предишния си ръководен пост в Световната банка, пише изданието.

Георгиева ще трябва да се справи с изпълнителния съвет на МВФ и с доволния персонал на Фонда, който до голяма степен се ползва от освободени от данъци заплати и удобно работно време, допълва "Политико".
Изданието отбелязва още, че Георгиева е доктор по икономика и има 30-годишен стаж в световни и регионални институции като Световната банка, ООН и ЕС.

Според "Политико" управляващият директор на МВФ ще трябва да активизира личните си връзки с лидери като Владимир Путин, Нарендра Моди, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, за да засили влиянието на МВФ.

За да се разбере програмата на Георгиева и съюзниците, с които тя ще работи, означава да се разбере по-конкретно Франция, която е оглавявала МВФ през 49 от последните 56 години, възприемайки поста почти като неин собствен, отбелязва изданието.

"Политико" припомня тук, че Франция е оказала огромна подкрепа за кандидатурата на Георгиева за ръководител на Фонда.

Френското правителство споделя холистичните виждания на Георгиева как да задвижи растежа - с инвестиции в жените, зелена икономика и дигитална революция, пише "Политико", допълвайки, че Кристалина Георгиева и Франция ще имат общ дневен ред през 2020 година и след това, но за да има успех само Франция няма да е достатъчна на Георгиева.

Според изданието тя ще се нуждае от американски съюзници и вече има някои като Иванка Тръмп и президента на Световната банка Дейвид Малпас в допълнение към връзките, които тя е установила в администрациите на президентите Буш и Обама.

Георгиева и американската администрация вече имат съвпадения във възгледите за равенството на половете, отбелязва изданието.

Според "Политико" най-голямо напрежение между САЩ и управляващия директор на МВФ може да породи политиката за борба с климатичните промени.

Георгиева използва някои от първите си появи на срещите на МВФ тази седмица, за да обяви, че климатичните рискове скоро ще бъдат интегрирани в икономическия надзор и препоръките на МВФ, отбелязва изданието.

Според "Политико" най-трудната задача от всички пред Кристалина Георгиева може да се окаже Китай, който е недоволен от нежеланието на развитите икономики да предоставят на нововъзникващите икономики по-голямо влияние в сложната система за гласуване на МВФ и на този фон Пекин развива собствени инфраструктурни проекти и инвестиционни банки през последните пет години.

Самир Сюлейманов, ръководител на отдела за стратегически инициативи в Световната банка, посочва, че макар Кристалина Георгиева "разбира се, да има собствени възгледи", нейната специална сила е да намира заслужаваща доверие обща позиция.

Това, за което няма талант Георгиева, е да понася глупаци и тези, които се опитват на нарушат и преиначат правилата, отбелязва изданието.

"Политико" допълва още, че под милата усмивка на българката и позитивния, любезен начин на говорене се крие желязна воля

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
А ти за пари под масата да си чувал или как мнозинството работещи в България не се осигуряват на истинската си заплата?
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече от половината работещи българи печелят чисто до 500 лева на месец, а близо 80% до 900 лева, показват официалните данни от Министерството на финансите, представени от министър Владислав Горанов в Народното събрание. В тези числа изобщо не се включват и голяма част от още около 2 млн. пенсионери със средна пенсия около 370 лв.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-влиятелната жена във Вашингтон се казва Сталинка и има орден от Путин............
33
11
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Браво на Кристалина.Това е високо отговорна и престижна позиция в световните финанси.Ние се гордеем с теб.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая шмия казва че търговските войни не водят до нищо добро визира ли и санкциите срещу русия
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кукла на концикато ИзМеркел и Мария Гаргамелзащитава интереса на богатите и ще прецаква бедните
30
4
 
9
 
! Отговори
фейк политико нюз преди 4 години
Тези от Политико ме скъсаха от смях.
29
6
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
дали ще успее да преобърне мисленето на бай тръмпчо за глобалното затопляне и да го върне в договора за климатичните промени?успех
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на МВФ е да унищожи икономиките на страни съперници на САЩ, Франция, Германия и Англия. В България успяха.
27
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво чудно има? Вижте "елита" по света. В САЩ - оранжев дементен старец. Във Франция-геронтофил, В Германия- баба паркинсоничка. В Русия- джудже, през по голямата част от живота си работили като писар в общината в Петербург.На този фон Криталина си е даже много читава.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле майко и там ли пишат простотии
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее това е прекалено да я сравняват с нанси пелоси си е богохулство
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ако Сталинка и Африка не се справят със предстоящия голодомор Сталинка да ги покани у ЕС Винаги вратите ни са отворени за още бежанци.
23
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов култ към личността се надига.За Кристалину, за Родину!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори не смеят да и напишат името, тая явно не разбира от намеци. Гьoнcyraт. Айде ползвай си влиянието те видим какво ще свършиш ?
21
3
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА БИВШИ БКП
20
1
 
20
 
! Отговори
така е преди 4 години
Някой се изненадват, но това е самата истина.Истина, защото след т.нар. крах на комунизма, много агенти минаха на другата страна.Превербовката е била доста масова.Много по-лесно е било да вземеш вече готов агент, откокото да направиш такъв. А Кристалина от агент на ДС, стана агент на ЦРУ, затова и кариерата и върви по възходяща линия.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политико са сменили амплоато - от съвсен безпардонно 24/7 софистично оплюване на "враговете на демокрацията", са преминали на хвалебствени оди, фанфари и парфюмиране с Шанел Но.5 на обичните, умните и красивите. Наскоро четох подобна ода за ежедневието на Макрон - до края бях в сълзи ...
18
3
 
18
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
ДА БЕ ДА. ТОВА Е ЕДНО БЕЗЛИЧНО ПОСТАВЕНО ЛИЦЕ, КОЕТО ИЗПЪЛНЯВА ЧУЖДИТЕ РЕШЕНИЯ, НЕЩО КАТО ПАПАГАЛ, КОЙТО ПОВТАРЯ КАКВО Е ЧУЛ. ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА, КОЯТО ДА Е СЪТРУДНИЧЕЛА С МВФ И ДА Е ПРОКОПСАЛА. ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТОЛКОВА КОЛКОТО ОТ ТОВА, ЧЕ ДИЛМА РУСЕВ БЕ ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, НЕЩО КАТО НУЛА АМА ОТ СЪРЦЕ, ОСТАНАЛОТО СА ПРИКАЗКИ ЗА ПРЕД ХОРАТА.
17
3
 
18
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Днес да не е 1-ви април?