ЕК ще сваля мониторинга над България, но иска нов за всички от ЕС

Евродепутатите Емил Радев и Петър Витанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 23 окт 2019 10:26 | 23 окт 2019 10:06, Анисия Иванова
8

Европейската комисия не отмени мониторинга за страната ни, но обеща това да стане съвсем скоро. Вчера бе публикуван последният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург - Цветана Балабанова, събра мненията на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП - Емил Радев и от БСП/ПЕС - Петър Витанов.

"България си свърши работата, България проведе нужните реформи, успя да изпълни всички 17 препоръки по доклада от 2017 година и получи заслужена оценка от Европейската комисия. Заслугата е както на българското правителство, така и на Висшия съдебен съвет, на Прокуратурата, на МВР, на всички магистрати", заяви Емил Радев.

Още по темата
"В последните години Механизмът се превърна в политически инструмент, който се използваше от редица държави членки за добиване на вътрешнополитически дивиденти, включително инструмент, който даваше политическа подкрепа", посочи на свой ред Витанов.

ЕК обаче даде заявка, че иска да въведе нов механизъм, който да следи за върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Емил Радев не скри задоволството, че ЕК е "намерила смелостта да започне тези процедури", тъй като по думите му са необходими обективни и ясни критерии, по които да се оценява всяка държава, а не две конкретни.

"Много ще се радвам предложението на Европарламента да стане факт, защото само ЕК има право на законодателна инициатива. По този ще видим къде сме ние в общоевропейски план. Престъпленията все повече са транснацонални", коментира той за зрителите на "България сутрин".

Витанов обаче подчерта, че в последния доклад са отбелязани резерви към новото ни антукорупционни законодателство.

"Слагаме стъпка към края на този механизъм, но това не е окончателно, защото в заключението се споменава, че ще бъде взето под внимание мнението на Европейския парламент и на Европейския съвет. Не знаем по какъв начин този механизъм ще спре да функционира", заяви Витанов.

Относно въвеждането на новия механизъм за страните от ЕС, той смята, че това би бил по-обективният механизъм, който ще засяга всички държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно никой не разбира как работи Светът. ЕС е една безумно бюрократична машина която трябва да изхранва стотици хиляди чиновничета и да им намира някаква безсмислена работа с която да се усвояват пари. Бюджетът на ЕС е 165,8 милиарда евро. 7% от тях са "административни разходи". Ако спрат мониторинга, нечии братовчеди ще останат без работа. Нищо лично. Нищо общо с Бойко. Трябва да се усвояват данъците.
6
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Само в България може да се радваме и да приемаме за победа смяната на името на контролния орган! Дали ще се казва мониторинг или наблюдение каква е разликата? Как може медийте да говорите за сваляне на нещо когато, то просто се заменя с нещо друго? Все едно да кажете, че сваляме ГЕРБ защото Бат Бибитко се заменя с Цвъ. Цвъ! За толкова прости ли ни имате? Хората ясно си го казват-просто се сменя старата система с нова по обхватна и с повече лостове за контрол!Хората видяха, че с говорене не става
5
2
 
7
 
! Отговори
Позор преди 4 години
ЕК за поред път изоставя народа на България,кое в България е в ред,съдебната система,вътрешния ред, полицията?всички знаем че НЕ само ЕК се правят на луди.
4
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Емиле, ти нормален ли си. Много се радваш, че ЕС има смелост. Щял да направи критерии. Ами те трябва веднага да ни изхвърят или да се приравнят с нас.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното доказателство, че ЕС не работи въобще и не са наясно с нищо. Не биха могли да отговорят на въпроса "Вие какво работите"
2
1
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не по врат, а по шия! ЕС с новия механизъм направо ще глобява страните неспазващи препоръките като им се блокират еврофондовете, та се чудя за нас кое е за предпочитане старото или новото.
1
1
 
8
 
! Отговори
За всички? Еднакво? преди 4 години
Няма черни, няма бели, всички сме зелени !Ха сега, по-светло зелените отпред, по-*** отзад.....